Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Žádosti Blažka u živé kauzy v Brně: Šéfovi žalobců nepřijdou šťastné, Fiala ministra brání

Aktualizováno -
1. března 2023
17:34
Autor: ČTK - 
1. března 2023
14:36

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) jedná v souladu se zákonem i povinnostmi ministra. K Blažkovým žádostem o informace týkající se kauzy kupčení s městskými byty v Brně to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi nepřijdou žádosti šťastné, řekl Seznam Zprávám a Deníku N. S ministrem spravedlnosti se dnes sešel na pracovní schůzce, na které ministra informoval o způsobu vyřizování podobných žádostí, sdělil ČTK mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.

K bytové kauze, ve které podle serveru Seznam Zprávy figurují Blažkovi známí, poslal ministr žalobcům za poslední měsíc čtyři žádosti o informace. Deníku N Stříž řekl, že dosavadní žádosti ministra byly adresovány jak jemu, tak i vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci.

První Blažkova žádost se podle Stříže týkala bývalé obviněné, jejíž trestní stíhání bylo zrušeno. Zmíněná žena se podle něj obrátila na ministra se svými požadavky či spíše dojmy. V druhém případě šlo o podnět advokáta, který poukazoval na údajné nezákonnosti a průtahy v řízení. Ve třetím a čtvrtém případě chtěl ministr informace k interpelacím poslanců.

Blažek dnes na twitteru uvedl, že k případu registruje pět interpelací z koaličních i opozičních lavic. „Vládě jsem dnes o dění podal zprávu,“ dodal ministr.

Blažek podle Fialy dnes sám požádal o to, aby v bodě různé mohl svůj postup vysvětlit. „To naprosto přesvědčivým způsobem udělal,“ řekl premiér. Ministerstvo podle něj musí řešit podněty a stížnosti týkající se práce justice i státních zástupců. V druhém případě musí dotazy vznést přímo ministr, doplnil.

Blažek stejně postupuje i v jiných případech, kde se objevují pochybnosti, a musí tak postupovat zejména u případů, kde se ukáže, že stíhání bylo nezákonné či kde se objeví úniky ze spisů.

V úterý se na předsedu vlády obrátila s výzvou k odvolání ministra Blažka organizace Transparency International ČR. Také předseda poslanců koaličních Pirátů Jakub Michálek v úterý na twitteru uvedl, že Piráti vyzvou Blažka, aby svůj možný střet zájmů vysvětlil a aby doložil veřejnosti, že nepostupuje selektivně.

„K žádnému ovlivňování kauz nedochází, nemůže docházet. Dotazy, které kladl pan ministr Blažek v případě takzvané brněnské kauzy se netýkaly členů ODS, a žádný dotaz, který vznese ministr spravedlnosti, nemůže být interpretován tak, že znamená zásah do řízení,“ uvedl dnes Fiala. Pokud by to takový zásah znamenalo, příslušný orgán mu nemůže odpovědět, dodal.

Nejvyšší státní zástupce Stříž se dnes odpoledne s Blažkem sešel na pracovní schůzce. „Samozřejmě oba spolu hovořili i o vyžadování informací a komunikaci ministra se státním zastupitelstvím,“ uvedl mluvčí NSZ malý. Stříž podle něj Blažka informoval o mechanismu, jakým způsobem jsou podobné žádosti vyřizovány a jaký je rozsah informací o stavu trestního řízení, které může státní zastupitelství ministrovi poskytnout.

Policie loni na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům a městskému majetku vícekrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem. V polovině října pak zadržela skupinu lidí v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny.

Video  Fiala potvrdil konec Klímy. Pojar bude bojovat s dezinformacemi  - ČTK
Video se připravuje ...

LuCo ( 2. března 2023 15:19 )

Když Fiala řekl, že je to v pořádku, není o čem diskutovat... Jako o všem, co nejvyšší signalista v ČR kdykoliv před tím prohlásil o čemkoliv..

jajas ( 1. března 2023 20:15 )

Prostě "Don Pablo" začal opět úřadovat. I špatní ptáci se vracejí....

nespokojeny ( 1. března 2023 20:03 )

Premiér musí chránit ministra bez něho nemůže existovat.

nespokojeny ( 1. března 2023 20:02 )

Ano, takto bude uvažovat velká většina. Nebude to však jejich chyba, ale chyba a způsob vládnutí současné 5koalice.

jajas ( 1. března 2023 18:16 )

Jaké překvapení! Fiala ministra brání!? Fakt? No kdo by to byl řekl? Už od Fialy a spolku nic normálního nečekám..... Vypadá to, že jak si řeknou, tak to udělají....Pro mne poučení, začít chodit k parlamentním volbám a nevolit zásadně ODS a jeho partičku, i kdybych měl volit Babiše, pokud tam zase bude. Já nevolil, protože se mi ani jedna strana nelíbila a neveřil jsem. Teď i kdyby tam byl komouš, volím! Volby jsou v roce 2025, takže mám jasno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa