Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fialův kabinet upravil své programového prohlášení! Které sliby se změní?

Aktualizováno -
1. března 2023
15:42
Autor: ČTK, simao, for - 
1. března 2023
06:43

Aktualizaci svého programového prohlášení projednala na středečním zasedání vláda Petra Fialy (ODS). Premiér si myslí, že vláda dostála některým svým slibům a uvedl, že se prohlášení zas tak příliš nemění, jako se spíše upřesnilo. Slíbil, že příští rok půjde 2 % HDP na obranu, zavázal se také k tomu, že bude kladen důraz na zacílenou sociální pomoc a že bude jeho kabinet pokračovat v podpoře vzdělávání, svobodného trhu a v digitalizaci. Tiskovka se mimořádně konala na půdě Sněmovny kvůli rozsáhlým obstrukcím. Na obstrukce reagoval vicepremiér slovy, že opozice vyhlásila vládě válku a ta na to bude reagovat. 

  • Premiér Fiala během úvodního slova rekapituloval, co se kabinetu během prvního roku povedlo. Zmínil úspěšné předsednictví v Radě EU, zmenšení schodku státního rozpočtu, investice ve výši 186 miliard, zjednodušení života podnikatelům jako je zrušení EET či balíček proti růstu cen pohoných hmot.
  • Předseda vlády uvedl, že vláda bude nadále pokračovat v podpoře vzdělávání, svobodného trhu i v digitalizaci. Vysvětlil, že vláda vlastně schválila aktualizování vládního prohlášení a že nedochází k žádným velkým změnám.
  • Fiala upřesnil, že se vláda mimo jiné zavázala k tomu, že bude od příštího roku vydávat 2 % HDP na obranu a bezpečnost státu.
  • Vláda chce v souvislosti s bezpečnostní situací v Evropě více usilovat o diverzifikaci zdrojů a posílení infrastruktury. Tyto aktivity by přitom měly směřovat k úplnému omezení dodávek energetických surovin z Ruska. 
  • Kabinet deklaroval snahu o rozvoj jaderné energetiky. Podpoří proto dlouhodobý provoz současných jaderných bloků a výstavbu nového zdroje v Dukovanech. 
  • Vláda se zavázala mimo jiné také k tomu, že bude klást větší důraz na zacílenou sociální pomoc. 
  • Kabinet si také stanoví plán stěžejních investic a uplatní systém aktivní lékové politiky. 
  • Ministři dlouhodobě uvádějí, že hledají v rozpočtu na příští rok úsporu 70 miliard korun. Vláda v prohlášení také vyškrtává cíl udržet stávající valorizační mechanismus důchodů či snížit sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body.

Video  Vláda upravila své programové prohlášení: Co se změnilo?  - ČTK
Video se připravuje ...

Kabinet své programové prohlášení zveřejnil začátkem loňského roku. Nynější aktualizaci vysvětluje pětikoalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Starostů s Piráty zejména dopady války na Ukrajině, která začala před rokem.

Fiala dříve uvedl, že programové prohlášení by kabinet po roce hodnotil v každém případě. Periodicky je podle něj nutné probrat, co se podařilo splnit, co je třeba urychlit, ale také realisticky zhodnotit harmonogram jednotlivých plánů. Na začátku tiskové konference, která se z organizačních důvodů konala ve Sněmovně, tak premiér chvíli bilancoval.

Podle Fialy vláda splnila slib, že se od začátku tohoto roku budou financovat silnice třetí třídy a povedlo se ulehčit život podnikatelům. A to zrušením EET či paušální daní. Pochvaloval si i změny stavebního zákona. 

Fiala: Nenastanou větší změny

FIala si myslí, že prohlášení se nedočkalo nějakých větších změn. Vzhledem k tomu, že jde pouze o revizi prohlášení, neplánuje vláda opětovně žádat o důvěru Sněmovny, jako to udělala s původní verzí, řekl ČTK mluvčí kabinetu Václav Smolka. 

„Spíše jsme se dostali do termínového upřesnění,“ doplnil jej vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Ten zmínil, že chtějí také například upřesnit i krizovou legislativu, kde se nyní ukázalo, že Česko s krizí tolik pracovat neumí. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zdůraznil, že pomoc nadále bude mířit potřebným a že vláda chce v příštích týdnech zveřejnit parametry důchodové reformy, která zlomila vaz předchozím vládám. 

Fiala dnes zdůraznil, že zrušení závazku neměnit současný systém valorizace důchodů neznamená, že by vláda penze nezvyšovala. „Valorizace nerušíme, pouze upravujeme valorizační mechanismus,“ řekl.

Novela některých předpisů o krizových stavech či zákona o působnosti Správy státních hmotných rezerv (SSHR) má reagovat na praktické zkušenosti posledních let. Podle SSHR se ukázalo, že právní úprava není dostatečně pružná a připravená na aktuální rizika. Ambicí novely tak je, aby se nemohla opakovat situace z počátku koronavirové epidemie, kdy byl v ČR nedostatek stěžejních pomůcek. Zavést má také rezervační systém pro hmotné rezervy.

Novela o investičních pobídkách by měla zrušit povinnost ministerstva průmyslu a obchodu předkládat kabinetu k projednání každou žádost o investiční pobídku. Pro informaci by vláda mohla dostat rozhodnutí ministryně obrany jmenovat ode dneška novým náčelníkem Vojenské policie Jiřího Ročka. Na programu je i strategie letecké záchranné služby po roce 2028 či vyhlášení výběrového řízení na místo státního tajemníka na ministerstvu financí. Dosavadní tajemník Petr Bejček ode dneška vede Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP).

Video  Schillerová šije do Fialovy vlády: Krádež na důchodcích za bílého dne. Připravila si i spacák  - Facebook - Alena Schillerová
Video se připravuje ...

 

LuCo ( 2. března 2023 15:39 )

Ryba smrdí od hlavy!! Totéž platí o vládě Fialy. Dokázal, že chtít neznamená umět!! Řvát z opozičních pozic, to mu šlo náramně dobře, ale pouze dokázal, že je pro něj už neřešitelným problémem popstavit alespoň boudu pro ratlíky... Pardon, ale koryta vyrábět jedno za druhým, mu naopak jde náramně dobře...

Jirik-ta ( 2. března 2023 10:21 )

politicky ti to myslí soudruhu

Jirik-ta ( 2. března 2023 10:18 )

Jirik-ta ( 2. března 2023 10:16 )

Jirik-ta ( 2. března 2023 10:15 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa