Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žena od Babiše šokovala poslance: „V StB byli i slušní lidé...“ Rakušan kroutí hlavou

Autor: ČTK, simao - 
8. září 2023
13:06

Opoziční ANO a SPD zablokovaly v pátek projednávání zákonů ve Sněmovně. Poslanci ANO mj. požadovali, aby Sněmovna řešila výroky místopředsedy dolní komory Jana Bartoška (KDU-ČSL) o tom, že předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Andrej Babiš představuje bezpečnostní riziko. Berenika Peštová (ANO) se během divoké debaty ohradila proti předhazování Babišovy předlistopadové minulosti, zatímco u prezidenta Petra Pavla nevadila. V StB přitom podle ní byli i slušní lidé.

„Takže když se tady rozčilujete, kdo byl a nebyl v StB, ano, byli tam i slušní lidi,“ zaskočila v pátek během bouřlivé debaty poslance Berenika Peštová z ANO. Sklidila jen velmi nesmělý potlesk.

„Jo jo. Všichni se rodíme jako slušní lidé. Neslušnými se stáváme svými pozdějšími činy. Třeba podpisem spolupráce s totalitní tajnou policií,“ reagoval na ni na sociální síti X vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan.

Páteční hádky ve Sněmovně přitom navazují na spory, které se tento týden ve Sněmovně objevily kvůli projednávání vládního úsporného balíčku. Během něho totiž místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) hlasitě odmítl kritiku Andreje Babiše (ANO) o tom, že současná vláda zavádí novou totalitu.

Bartošek útočil na Babiše kvůli totalitě

O tom, že samotný Babiš představuje hrozbu a riziko pro demokracii, mluvil Bartošek už ve středu na sněmovním plénu. Bartošek tvrdil, že Babiš bude zavádět totalitu v případě návratu k moci.

„Vy neznáte sílu slov. A jediný, kdo budoval totalitu, byli estébáci a komunisti. Kdyby tady byla totalita, není možné podnikat. Kdyby tady byla totalita, není možné říkat své názory. Kdyby tady byla totalita, jsou lidi zavíráni za své názory. Kdyby tady byla totalita, vypadá ten svět úplně jinak,“ uvedl Bartošek.

Nastane-li nějaká totalita v této zemi a omezení práv, nastane poté, co vy se dostanete k moci. Protože vy jste představitel tohoto proudu, vy jste představitel toho a zkušenosti máte z komunistického režimu,“ varoval Bartošek.

Video  Hádky ve Sněmovně: Babiš nazval ministra parazitem, Rakušan zmínil morální striptýz  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Babiš: Byl jsem pasivní člen KSČ

„O čem vlastně mluvíte? Tak mluvme, co se tady stalo po revoluci. Kdo tady skartoval třicet tisíc svazků StB? Kdo se nechal volit tady komunisty? O čem vy mluvíte? Já jsem byl pasivní člen KSČ, pasivní, pasivní tak jak 1,6 milionu. Na Hradě jste si zvolili předsedu ZO KSČ! Nomenklaturní kádr. Jenom proto, že šlo jenom o tu nenávist vůči Babišovi,“ reagoval ostře Babiš.

A urážel mj. i předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). „Co vy tady žvaníte o demokracii? Vy nás tady nenecháte ani mluvit. Okradli jste důchodce! A co jste udělali tady? Vypnula mi mikrofon. Kdo? Prodejkyně mobilu! Prodejkyně mobilu je předsedkyní Parlamentu,“ křičel Babiš. Urážel i další členy pětikoalice. Ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) označil za nulu a parazita.

Schillerová: Bartošek za hranou

Ostrý spor se přelil i do pátečního dění ve Sněmovně. Opoziční frakce si dnes vyžádaly přestávku na své rokování až do konce dnešního jednacího dne, Sněmovna se proto znovu sejde až v úterý 12. září odpoledne.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že Bartoškovo hodnocení Babiše je „totálně za hranou“. Proto poslanci ANO navrhovali body, aby „nepřijatelné“ výroky Sněmovna projednala.

„Myslím si, že aspoň jeden bod jste mohli podpořit, protože to se nedá vymlčet, to se prostě nedá vymlčet,“ zdůvodnila po hlasování Schillerová žádost o dvouhodinovou pauzu na jednání klubu.

Poslanci ANO poukazovali také na Bartoškovy čtvrteční výroky ve čtvrtečním rozhovoru v České televizi, v němž si podle Schillerové místopředseda Sněmovny vyřizoval s Babišem účty na dálku. „Tohle je pro mě naprosté chucpe,“ prohlásila Schillerová.

Bartošek nazval vystoupení Schillerové „více než úsměvným“. Své tvrzení zdůvodnil tím, že Babišem navrhované zrušení poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas by vedlo k ovládnutí těchto veřejnoprávních médií v případě návratu předsedy ANO k moci.

Na Babišovu obranu vystoupili i další poslanci ANO. Například Jaroslava Pokorná Jermanová prohlásila, že pokud je někdo pro Česko bezpečnostním rizikem, pak je to současná vláda.

Podle Radka Vondráčka (ANO) představuje ohrožení demokracie mimo jiné korespondenční systém voleb, který podle něho vládní koalice prosazuje jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale. Patrik Nacher v rámci požadavku na debatu o koncesionářských poplatcích odmítl tvrzení, že zastánci jejich zrušení představují riziko pro demokracii.

Video  Babiš u soudu ohledně StB na Slovensku v roce 2014: Tímhle příběhem se bránil  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

22855 ( 18. září 2023 08:08 )

To by jste se divili kdyby vám zveřejnili lidi v novinách v KSČ, STB, atd. stačí jen v oblastních -okresních - v obci . novinách . Jenže tohle se nedovíte veřejně.

22855 ( 18. září 2023 08:05 )

ANO kdo nebyl v KSČ nebyl nic a skoro neměl šanci v práci být na lepším místě , vlastní zkušenost. Dnes se tváří jako by nic jsou už starý . Ano jsou to lidi slušný i neslušný , ted se chovají že nikde nebyli v dřívější době nic nedělali atd . to je musíte znát a nejsou daleko i kolem vás v obci , v bytovce atd. .

roxin ( 10. září 2023 08:13 )

pindal ( 9. září 2023 22:19 )

Ale toto všechno,s myšlenkou komunismu nemá nic společného.Takto se asi budou lidi chovat vždy když ucítí,že mají moc nad ostatními a toho využívají většinou hloupý lidi.Když se toto dělo za komunistů,co se asi bude dít za kapitalistů?

Heil Fiala ( 9. září 2023 21:35 )

Pávek uvědoměle práskal za totáče. Ani jeho podprůměrné IQ ho neomlouvá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa