Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hladík prozradil detaily u „Oprav dům po babičce“: Odkdy žádat o dotaci? Přibyl i majetkový test

Aktualizováno -
8. září 2023
19:10
Autor: simao, ČTK - 
8. září 2023
12:00

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na páteční tiskovce prozradil další detaily k programu „Oprav dům po babičce“. Od kdy bude možné žádat o dotaci a koho se program týká? Podle Hladíka se zjednodušuje administrativa, do Oprav dům po babičce byl přidán majetkový test. Nárok na dotaci z tohoto programu mají jen domácnosti s jednou nemovitostí k určenou k bydlení.

Nový dotační program „Oprav dům po babičce“ zaujal širokou veřejnost, dočkal se však i kritiky. Tu ale ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) odmítá a věří, že podobně jako celá Nová zelená úsporám přinese další zlepšení situace. Program Nová zelená úsporám byl podle Hladíka rozšířen tak, aby motivoval všechny vlastníky rodinných i bytových domů k renovacím, které přinesou významné úspory, zvýší komfort bydlení a přispějí k renovaci bytového fondu. „V neposlední řadě se budou podílet na snižování celkové spotřeby energií a emisí skleníkových plynů na celorepublikové úrovni,“ uvedl ministr.

Dotace na zateplení u bytových domů se liší podle typu žadatele. O peníze mohou žádat osoby, společenstva vlastníků jednotek (SVJ), bytová družstva nebo obce. Pro fyzické osoby a obce platí, že dostanou podporu zpětně, zatímco SVJ a družstva získají prostředky předem. V případě společenstev vlastníků jednotek a bytových družstev mají žadatelé nárok na bonus za nízkopříjmové domácnosti. V žádosti doloží, kolik nízkopříjmových domácností se v domě nachází, za každou vzniká nárok na bonus až 150.000 korun. „Nově mezi nízkopříjmové domácnosti zařadíme kromě seniorů, lidí pobírajících příspěvek na bydlení a handicapovaných také ty, kteří pobírají přídavek na dítě. Do budoucna bychom tento parametr rádi přidali i do NZÚ light,“ uvedl Hladík. Kdy přesně to bude, ale neřekl.

Rozšíření nároku na bonus pro nízkopříjmové uživatele bytových domů i na chudé rodiny s dětmi uvítalo Hnutí Duha. Zároveň však upozornilo na potřebu zajistit programu financování tak, aby se podpora dostala k co největšímu počtu zájemců. „Například vyplácení dotace předem by bylo vhodné rozšířit na všechna podpůrná schémata,“ řekl za hnutí Karel Polanecký.

Detaily k dotaci Oprav dům po babičce zveřejnilo ministerstvo v rámci stránek novazelenausporam.cz. „Uspoříte peníze za energie. Bydlíte lépe a kvalitněji. Šetříte životní prostředí,“ apeluje ministerstvo.

„Pomocí investiční podpory dokážeme opravdu lidem přivést konkrétní řešení tak, aby za ceny energií v budoucnu nezaplatili více a více,“ uvedl na páteční tiskovce ministr. „Stavebnictví nám v současné době stagnuje. Pomoci lidem, domácnostem, rodinným a bytovým domům zateplovat, na to je teď správný čas,“ poznamenal Hladík.

Detaily „Oprav dům po babičce“

  • Start programu je 26. září od 10:00, kdy v rámci NZÚ (Nová zelená úsporám) bude spuštěna právě část podpory pro rodinné domy.
  • Program je určen vlastníkům rodinných domů či rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení, kteří jsou ekonomicky aktivní, tj. zaměstnancům, zaměstnavatelům, osobám samostatně výdělečně činným, pracujícím důchodcům, pracujícím studentům a učňům, rodičům na mateřské dovolené, uvádí Hladíkovo ministerstvo.
  • Žádat mohou žadatelé jako fyzické osoby nepodnikající.
  • Dotace pokryje 50 % způsobilých výdajů. Na komplexní zateplení je možné získat až 1 milion korun.
  • Žadatelé obdrží rodinný bonus ve výši 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě.
  • Domácnosti z Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje a z obcí podporovaných státem dostanou bonus 10 % z celkové výše dotace.

Video  Šéf fondu o programu Oprav dům po babičce: Stát může přispět více než milion. Kdo na něj má nárok?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny

Video se připravuje ...

Bonus pro rodiče s dětmi a majetkový test

Podle ministra jde o to, aby více lidí nepadalo do energetické chudoby. Nový program Oprav dům po babičce má mj. „pomoci mladým lidem zajistit kvalitní bydlení“. K investiční podpoře se podle něj tak nastavuje sociální akcent.

Oprav dům po babičce „přináší bonus pro rodiče s dětmi a zároveň jsme zde vetkli tzv. majetkový test - je to pro jednu nemovitost v rámci té dané domácnosti,“ upozornil Hladík. „Není důvodné tu pomoc dělat plošně, proto ji děláme cíleně. Děláme ji takovým způsobem, abychom zajistili především energetické úspory,“ vysvětloval.

Jak bude majetkový test vypadat? „Bude se to týkat jenom jedné nemovitosti, kterou vlastní členové v rámci jedné domácnosti,“ řekl Hladík.

Za každé nezaopatřené dítě získá domácnost bonus 50 000 korun, tento bonus se vztahuje i na děti, které se narodí do roku 2030. Základní podpora v tomto programu je omezená na maximálně 50 procent přímých realizačních výdajů a zároveň na maximálně milion korun, žádat o ni mohou ekonomicky aktivní lidé.

Dotace z Oprav dům po babičce se vyplácí předem a podporuje nejvyšší kategorii komplexního zateplení.

„U Oprav dům po babičce to zásadní je opravdu: dáváme finanční prostředky předem, je tam bonus na rodiče s dětmi na každé nezaopatřené dítě 50 tisíc, je tam ale nutnost zateplit to tím komplexním způsobem, pro zjednodušení říkám B, ale ono je to několik parametrů. Nejstarší domy, třeba ty kamenné, nesplní B, ale je to zlepšení o 30 procent současných výdajů na energie,“ vyjmenoval Hladík detaily k programu.

Podle šéfa Komory obnovitelných zdrojů Štěpána Chalupy jsou úpravy programu podle plánu. Ocenil například podporu pro individuálně stavěná kamna, nastavení podpory pro instalaci tepelných čerpadel náhradou za starší zdroj a také zařazení efektivních tepelných čerpadel s vrty a kolektory.

Kde je podpora příliš štědrá?

To, že dotaci z Oprav dům po babičce získají jen komplexní renovace, hodnotí pozitivně zástupci profesního sdružení Centrum pasivního domu, podporují i vyšší příspěvek na projektovou dokumentaci. Za nadbytečnou naopak označili podporu rekreačních domů, výhrady mají i k příspěvku na dítě, které podle nich nemá s energetickými úsporami nic společného.

„Za jedinou opravdu problematickou část programu Nová zelená úsporám považuji příliš štědrou podporu samostatné instalace fotovoltaických elektráren, zvláště pak těch s výkonem nad 6 kWp (kilowatt-peak). Ty jsou pro většinu rodinných domů zbytečně předimenzované a větší část výroby tak majitelé prodají. Jedná se o nejméně efektivní část programu, která odčerpává tři čtvrtiny finančních prostředků,“ řekl konzultant energetických úspor z Centra pasivního domu Michal Čejka.

Modelový příklad: Podpora 66 procent

Ve standardní NZÚ (Nová zelená úsporám - pozn. red.) jsou podporovány všechny kategorie zateplování, je tedy možné žádat o dotaci i na základní či dílčí zateplení. Na rozdíl od Oprav dům po babičce získají lidé peníze až po realizaci opatření.

U obou podpor na rodinné domy platí, že domácnosti můžou získat bonusy pro znevýhodněné regiony, stejně jako bonusy za kombinace opatření. U NZÚ light se podle Hladíka nic nemění, připomněl, že tento program letní přestávku neměl.

Ministr Hladík uvedl i modelový příklad. „Když se podíváme na příklad z praxe a porovnáme si rodinný dům, jejichž investice na celkovou renovaci je 2,4 milionu korun z Moravskoslezského kraje, tak pokud půjdu tou cestou optimální NZÚ a rodina je dvoučlenná, tak se všemi bonusy se dostanu na podporu zhruba 60 procent, pokud je to ve variantě Oprav dům po babičce, tzn. nevlastní jinou nemovitost, potom ta podpora je zhruba 66 procent,“ řekl Hladík.

„Od ledna také bude možnost, protože vidíte, že ta domácnost bude potřebovat podle toho příkladu zhruba ještě 800 tisíc korun na dofinancování, tak od ledna ve verzi Oprav dům po babičce bude ještě možnost si sáhnout na výhodný úvěr od stavebních spořitelen. U klasické NZÚ buďto ty finanční prostředky mají naspořené, nebo sahají po standardních bankovních produktech,“ dodal Hladík.

Video  Ministr životního prostředí Hladík v rozhovoru pro Blesk v březnu 2023  - David Polák
Video se připravuje ...

UFO1 ( 9. září 2023 07:02 )

Bonusy,dotace....a bydlí se čím dál hůř, topí se čím dál hůř,programy na ochranu životního prostředí nefungují..... ovzduší je horší než za socialismu, lokální topeniště plná smradu a bez kontroly!

krapotkin ( 8. září 2023 16:47 )

Jednou jsem to chtěl využít na výměnu oken. Firma by mi to zařídila včetně projektu, ale dostal bych jen 15000 a ty bych musel investovat právě do projektu. Takhle přišlo pár maníků, vytloukli stará okna, zasadili nová a ještě to vyšlo asi o 12000 levněji, než se zbytečným projektem.

krapotkin ( 8. září 2023 16:44 )

To je povyku a ono je to zase jenom pro někoho.

JaNat ( 8. září 2023 16:22 )

Tak honem, všici přepsat domy na babičky.

JaNat ( 8. září 2023 15:55 )

Dikriminace - dům po babičce dostane dotace, po dědečkovi, tetě či strýcovi ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa