Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Peníze skoro všem na dům po babičce? Partaje navrhují: Za dotaci majetkový striptýz!

Autor: D. Kraus, T. Belica - 
17. srpna 2023
05:00

Už za měsíc a půl začne státní fond přijímat žádosti v programu Oprav dům po babičce. Žadatelé mohou získat na zateplení rodinného domu až milion korun předem, bez ohledu na výši příjmů. A to se za pět minut dvanáct snaží změnit čtyři partaje vládní pětikoalice.

Stačí mít projekt, že to s renovací starého domu myslíte vážně, a zbytek – včetně financování – už za vás zařídí stát. Nevídaně štědrý program Oprav dům po babičce spouští od září ministerstvo životního prostředí (MŽP) Petra Hladíka (38, KDU-ČSL). Rezort chce na program vyčlenit až 40 miliard z Evropské unie. Jenže už i stranám vládní pětikoalice začalo vadit, že peníze se mají rozdávat jak na běžícím páse. A to i těm, co jich mají dost. Například TOP 09 a STAN volají po zavedení majetkového testu žadatelů!

Jak na to?

Jak si to partaje představují? „Nebudu odpověď více rozvádět. Detaily principu majetkového testu žadatelů chceme nejdříve probrat s koaličními partnery,“ napsal Blesku jeden z propagátorů myšlenky, místopředseda STAN Lukáš Vlček (41). „Za nás připomínky typu majetkový test stále platí. Jejich konkrétní podobu řešíme s ministrem životního prostředí,“ sdělila pak za TOPku mluvčí Markéta Volfová.

Nevymýšlet kolo!

Přitom řešení se podle ekonoma a poradce premiéra Štěpána Křečka nabízí. „Nevymýšlel bych kolo a udělal to jako banky. Zkrátka by se musely doložit příjmy žadatele nebo bychom se mohli podívat do daňového přiznání. A jestliže ten člověk má nadstandardně vysoké příjmy, tak je podle mě morálně neospravedlnitelné, aby mu stát dával na dotacích stovky tisíc,“ řekl Blesku.

Neústupný Hladík

Upravit podmínky programu chtějí také Piráti. „Aby lépe zohledňoval sociální situaci příjemců, více napomáhal nízkouhlíkové výstavbě nebo nezahrnoval rekreační objekty, které nejsou určeny k trvalému bydlení,“ popsal Blesku vicepremiér Ivan Bartoš (43, Piráti). MŽP ale prostor pro ústupky nevidí, výhodou programu podle něj je, že na peníze dosáhnou i lidé, kteří nemají na větší stavební úpravy dost našetřeno. „Ministr žádné zásadní změny v programu Oprav dům po babičce nepředpokládá,“ řekla mluvčí Hladíkova rezortu Lucie Ješátková.

Jaké jsou teď podmínky pro žadatele?

  • Žadatel – vlastník či spoluvlastník nemovitosti – musí být ekonomicky aktivní. Výše příjmů ale nyní nehraje roli. „Je to poměrně složitý program, co se týká technických parametrů, proto to vyvažujeme tou jednoduchostí v administraci žádosti o podporu,“ vysvětlil Blesku minulý týden Petr Valdman, šéf Státního fondu životního prostředí.
  • Dům musí sloužit k trvalému bydlení. Dotace není určena pro objekty, které slouží k podnikání.
  • Dům, který chceme zrekonstruovat, musí být nejméně 10 let starý, tedy postaven před rokem 2013. Dalších aspoň 10 let po rekonstrukci je nutné mít v domě trvalé bydliště.
  • Rekonstrukce musí být důkladná. „Základem je komplexní kvalitní renovace, která dokáže uspořit až 70 % nákladů na vytápění domácnosti,“ dodal Valdman.
  • Pokud si žadatel nechá zpracovat projektovou dokumentaci, žádost o dotaci může podat už od září. Stavební spořitelny pak od ledna 2024 pomohou vyřídit samotnou dotaci, i úvěr bez nutnosti zástavy.

Video  Šéf fondu o programu Oprav dům po babičce: Stát může přispět více než milion. Kdo na něj má nárok?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

ad-ga ( 21. srpna 2023 09:15 )

Dej debi....loví moc a vymyslí kravinu.🤪

verka1 ( 17. srpna 2023 15:38 )

Mají každé rodině dát milion korun, no co energie drahé 👍

verka1 ( 17. srpna 2023 15:35 )

Kámoši 👍

e.lesanova ( 17. srpna 2023 15:35 )

Tenhle výstřel bude něco jako hodně nepřehledná "malá domů"...raději stavte nové státní byty bez podobných úletů, aby mladí mohli normálně zakládat rodiny bez celoživotních hypoték atd. Stejně jako s předešlými "dobry", kdy nakonec čerpají hlavně pracháči

1pravda1 ( 17. srpna 2023 14:34 )

TAK TO JE NA ODVOLÁNÍ BLAŽKA - BLAŽEK SE SCHÁZÍ V RESTAURACI S NEJEDLÝM!!! kde jsou piráti s těmi řečmi, že mají referendum, že Blažek musí odstoupit? odejdou po této fotce z vlády, nebo jako obvykle? http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/pho­to?fbi­d=7549­796397­62967&­set=a­.17072­945152­1325

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa