Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oprav dům po babičce: Hladíkův dotační program pod palbou kritiky. Nahrává prý hlavně bohatým

Autor: mvr - 
27. července 2023
05:00

Nový dotační program – Oprav dům po babičce, který představil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), se dostává pod palbu kritiky, a to nejen z řad opozice, ale také od renomovaných ekonomů. Hladíkův předchůdce na ministerstvu Richard Brabec (ANO) například tvrdí, že navrhované dotace zvýší ceny nemovitostí či stavebních prací. Ekonom Lukáš Kovanda pak upozorňuje na to, že ve výsledku dojde k přesunu celospolečenského bohatství od chudých k bohatším.

Podle Hladíka má stát do roku 2030 k dispozici zhruba 500 miliard korun na dekarbonizaci, zbavení se závislosti na uhlí a zvyšování energetické účinnosti. Částka 40 miliard korun na nový dotační program mu tedy jako nepřiměřeně vysoká nepřijde.

„Bavíme se o 40 miliardách, ale na osm let. Je to výrazně menší objem, než jakým podporujeme domácnosti nyní. Toto jsou finanční prostředky, které máme naakumulované. Cílem státu není dát je velkým energetickým hráčům,“ sdělil Hladík v České televizi.

Větší míra renovace a zateplování

Dále pak dodal, že program Oprav dům po babičce není určen pouze na rodinné a bytové domy a pro občany s nízkými příjmy. „Nová zelená úsporám a tyto podtituly míří na celé spektrum obyvatel České republiky, a to včetně nájemných bytů. Co se týká parametrů, my jsme je zveřejnili a proberu je také s koaličními partnery. Myslím, že ty parametry jsou správně nastaveny způsobem, aby motivovaly k větší míře renovace, k větší míře zateplování a k ušetření za energie,“ vysvětluje Hladík.

Exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nový nápad z dílny KDU-ČSL ostře kritizuje. U navrhovaného dotačního programu mu vadí především jeho celoplošné zacílení. „Je dost zvláštní, že pan ministr Hladík tento návrh neprojednal s koaličními partnery. To je ale samozřejmě jejich věc. Z pozice ministra jsem byl spoluautorem celé řady dotačních programů, jako například Nová zelená úsporám, dešťovka, kotlíkové dotace a vždy jsme kladli velký důraz na to, aby byl daný program konkrétně zacílen. Tomuto programu chybí například věkový test, majetkový test nebo nějaký jiný test. Stát dá někomu milion dopředu, aniž by v první chvíli věděl, co s tím lidé budou dělat. Tento dotační program absolutně nerozlišuje, jestli jde o mladé, o staré, o bohaté či chudé. Všichni to zkrátka dostanou,“ nechal se Brabec slyšet pro Blesk Zprávy.

Mladým to nepomůže

Dotační program ministra Hladíka pak považuje za proinflační. „Nejen podle mého názoru, ale i podle názoru řady ekonomů to bude mít dopad na ceny nemovitostí, ceny stavebních prací a stavebních materiálů. To mladým lidem příliš nepomůže. Není to totiž jenom o zateplení. Člověk dům musí rekonstruovat, a to už na něj může paradoxně negativně dopadnout, protože se zvýší ceny těch prací, které on bude muset platit ze svého,“ řekl Blesku Brabec.

Hojně diskutovaný Hladíkův návrh pak dává do souvislosti s dlouhodobě klesajícími volebními preferencemi lidovců. „Myslím si, že to určitě souvisí s klesajícími preferencemi KDU-ČSL. Pan ministr Hladík je totiž také místopředsedou lidovců. Oni si nejspíš řekli: Máme tady dost peněz, které nám mimo jiné vyjednala v modernizačním fondu Babišova vláda, tak je musíme dát co největšímu počtu lidí, kteří to ocení, ale cílené to tedy určitě není,“ dodává Brabec.

Video  Exministryně Schillerová o vládním balíčku. Jak nás zasáhne? A čeká vládu peklo?  - David Polák
Video se připravuje ...

Dotační program Oprav dům po babičce kritizuje rovněž hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Dotace na rekonstrukci domu znamenají přesun celospolečenského bohatství od chudých k bohatším, jelikož ti opravdu chudí žádné domy nevlastní. Platí ovšem daně, které pak směřují na dotace. Jedná se například o DPH z potravin nebo z elektřiny," okomentoval dotační návrh pro Blesk Zprávy.

 

Video se připravuje ...
Další videa