Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Až milion korun na dům po babičce? Kalousek kritizuje novou dotaci: Hanba by mě fackovala!

Aktualizováno -
19. července 2023
19:39
Autor: Rostislav Fridrich, lig, simao - 
19. července 2023
05:00

Zdědili jste, nebo máte starší rodinný domek a nemáte peníze na jeho renovaci? Stát vám s tím pomůže. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) totiž představil nový dotační program – Oprav dům po babičce. V něm půjde získat až milion korun. Jenže tenhle dotační program již sklidil i kritiku. Exminstr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že ač zdědil po mamince v Bechyni 100 let starý dům, dotaci si na něj nevezme. Hanba by ho prý fackovala.

Podle statistiků je v naší zemi zhruba 17 % rodinných domů neobydlených nebo v dezolátním stavu a mladí lidé často na nové byty nemají. Pomoci jim s tím má nový dotační program rezortu životního prostředí.

„Nabídneme mladým rodinám, které nejvíce pociťují důsledky vysokých životních nákladů a nízké dostupnosti hypotečních úvěrů, možnost zajistit si vlastní důstojné a současně úsporné bydlení, a to bez ohledu na to, zda si starší nemovitost koupí, nebo získají v rámci rodiny,“ oznámil ministr Hladík

Trvalé bydliště

Příjem žádostí chce rezort životního prostředí spustit v září. „Dotaci budou moci čerpat vlastníci stavení, která vznikla nejpozději v roce 2013, a bude činit až milion korun. Žádat o ni budou moci všechny ekonomicky aktivní fyzické osoby. Zároveň ale bude existovat podmínka, že žadatel bude muset mít po rekonstrukci v nemovitosti deset let trvalé bydliště,“ vysvětluje ministr.

Peníze mají lidé dostat předem. Použít je budou muset hlavně na zateplení domu – okna, dveře, střechu, fasádu. Stavba by měla být renovována alespoň na energetickou třídu B.

Výhodná půjčka

Program bude financován z evropských peněz a je na něj vyčleněno až 40 miliard korun. Podle Hladíka má dotace ještě výhodu, že lidé díky tomu mají možnost získat i zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen.

„K rekonstrukci domu bude moci člověk použít dotaci a vlastní peníze či půjčku ze stavebního spoření. Úrok by v takovém případě měl být zvýhodněný, a to ve výši tří až čtyř procent,“ říká šéf rezortu a dodává: „Půjčka bude zároveň bez nutnosti zástavy nemovitosti, s fixací úrokové sazby po celou dobu splatnosti a měsíční náklady úvěru by měly být přijatelné i pro nízkopříjmové domácnosti. Zažádat o ni bude možné od ledna 2024.“

Bonus 50 tisíc

Dotační program Oprav dům po babičce cílí především na mladé rodiny s dětmi. Ty také budou moci získat bonus 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě.

„Rodiny navíc budou moci požádat o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti o podporu, přičemž posledním rokem možného dodatečného čerpání bonusu je rok 2030,“ uvedl k tomu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kritik Kalousek

Ne všichni však ohledně nové dotace oplývají nadšením. „Zdědil jsem loni po mamince v Bechyni 100 let starý dům. Byť drtivou většinu času bydlím v Praze, mám v něm trvalé bydliště a chystám se ho rekonstruovat pro rekreační účely,“ uvedl na twitteru exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který uvádí, že splňuje podmínky pro dotaci z programu „Dům po babičce“.

„Budete se všichni radovat, že mi výrazně přispějete na zhodnocení mého majetku a jeho levný energetický provoz? Žádost si nepodám, hanba by mě fackovala. Chci jen na vlastním příkladě demonstrovat absurditu celého programu,“ dodal Kalousek.

Víte, že... 

Veškeré informace pro žadatele o dotaci jsou k dispozici na webu www. novazelenausporam.cz.

Méně popelnic v ulicích

Kromě oprav starých domů Hladík včera nastínil i revoluci v odpadech při zavedení povinného zálohování PET lahví. „V souvislosti s tím dojde k omezení popelnicového smogu. Pokud budou obce tříděný odpad vozit na optickou dotřiďovací linku, tak zrušíme systém mnoha specializovaných kontejnerů,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz ministr životního prostředí. Podle něj fakticky bude na ulici jen jeden kontejner na separovaný odpad a druhý na směsný komunální odpad. „Do jedné popelnice bude možné dát papír, plast, oblečení, kov, hliník a tak dále,“ dodal. Platit by to mohlo od poloviny roku 2025.

Video  Bytová krize. Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 23. července 2023 10:58 )

Takže na jedné straně chtějí snížit dotace na minimum, ale na tuto krá.vo.vinu ty miliardy "někde" vyhrabou? Kde?

jajas ( 23. července 2023 10:56 )

Ty jsi taky "skvělí"!

Julie1234567 ( 19. července 2023 19:19 )

N Nxn ( 19. července 2023 15:01 )

ŽÁDNÝ příspěvky!! Pouze a výhradně daňový odpočet!!!
A zrušit zástup uredniku, kterej to všechno vyřizuje

N Nxn ( 19. července 2023 15:00 )

To je super,že x let učí lidí třídit odpady, barvy i v ucebnicich v prvouce, a teď zas budem sypat do jednoho...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa