Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanci kývli na pomalejší růst penzí i přísnější předčasné důchody. Babiš mluvil o „totalitě“

Aktualizováno -
26. července 2023
13:23
Autor: ČTK, simao - 
26. července 2023
09:40

Sněmovní opozice dnes neprosadila zamítnutí vládní novely o zpřísnění předčasných penzí a zpomalení valorizací důchodů. Pětikoalice tento návrh prosadila, pro bylo 86 poslanců, proti 69 ze 155 poslancům. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) návrh hájil, představitelé ANO kritizovali i samotný průběh 3. čtení. Andreji Babišovi (ANO) se nezamlouvalo pevné hlasování ve 12:30 a mluvil o totalitě. Silně kritická byla i Alena Schillerová (ANO), která poslancům vytýkala, že pospíchali na dovolenou a důchodce si vzali za svůj terč. Pohrozila dokonce Ústavním soudem. Jurečka naopak ujišťoval, že valorizace penzí nekončí a důchody vždy k 1. lednu porostou dál.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) novelu hájil, změny jsou prý nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému. Mají také zabránit opakování situace s vlnou odchodů do předčasného důchodu z loňského roku.

„Obsahuje dvě první změny, které jsou součástí zamýšlené celé důchodové reformy. My tyto dvě úpravy děláme o něco dříve pro to, abychom upravili podmínky pro odchody do předčasných důchodů a zároveň i  podmínky pro valorizaci důchodů,“ uvedl Jurečka na tiskovce po schválení.

Odpůrci naopak mluví o šetření na penzistech a o jejich okrádání či ožebračování. To Jurečka odmítá.

Jurečka: Důchody porostou dál

„Současným starobním důchodcům i všem budoucím důchody porostou. Porostou plně o inflaci vždy k 1. lednu daného roku. Bude vždycky u této řádné valorizace zohledněno to předchozí období 12 měsíců a bude ta valorizace plně o inflaci a o jednu třetinu růstu reálných mezd, což je garance toho, že vždycky budou mít důchodci vyrovnány inflační dopady,“ uvedl Jurečka. „Porostou i důchody nově vyměřené,“ ujišťoval Jurečka.

„Máme dnes rekordní výši důchodů historicky, průměrný důchod je teď na hodnotě zhruba 20 275 korun,“ upozornil Jurečka.

„Přijde nám férové, abychom podmínky upravili tak, aby do předčasného důchodu odcházeli lidé nikoliv proto, protože v daném roce nebo v nějaké části roku se to stane výhodnější, ale odcházeli proto, že to opravdu naplňuje princip předčasného odchodu do důchodu a to, že už potřebují své současné zaměstnání opustit, protože z objektivních důvodů už jsou unavení, vyčerpaní, opotřebovaní a proto využívají tento institut předčasného odchodu do důchodu,“ poznamenal ministr ke zpřísnění předčasných důchodů.

Schillerová: Jsou už zabalení na dovolenou

Opozice se průběh 3. čtení ve Sněmovně nezamlouval. Pětikoalice prosadila pevné hlasování o tomto bodu na 12:30, čímž zkrátila prostor pro další rozpravu.

Alena Schillerová (ANO) před jednáním Sněmovny uvedla, že „hnutí ANO je připraveno hájit zájmy našich důchodců klidně celé prázdniny“. „Pokud pětikoalice nechce diskutovat, nebo respektive chce si udělat parlamentní prázdniny, rozumím jim, ale nechápu to. Rozumím, že být na pláži s drinkem je příjemnější, než sedět a argumentovat nad projevy opozice v parlamentu,“ čílila se.

„Dopad této novely na život seniorů skutečně není zanedbatelný. Změna výpočtů valorizací spolu s ostatními úpravami jsou zásadními právními úpravami, které povedou k osekání budoucích penzí,“ uvedla Schillerová na plénu. „Nenalhávejme si nic, přiznejme si, co je tady zřejmé. Poslanci vládní pětikoalice tady pomalu sedí zabalení a připravení na dovolenou. Jenom div, že nenechali své kufry plné opalovacích krémů v předsálí,“ rýpla si do koalice.

Pětikoalice prosadila pevný čas hlasování

Čas hlasování na 12:30 navrhl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan JakobJakob v odůvodnění návrhu na stanovení pevného času detailně vypočítal, jak dlouho se Sněmovna věnovala v úvodním kole, ve druhém čtení i v nynějším schvalování včetně toho, kolik času zabraly opoziční obstrukce. Dohromady to bylo podle něho 35 hodin a deset minut. Jakob poukazoval i na to, že opoziční argumenty se opakují a nic nového již nezaznívá.

Andrej Babiš (ANO) Jakobovi vytkl, že ho „politicky zplodil symbol korupce a zakladatel ODS béčka“ Miroslav Kalousek (TOP 09).

Babiš šermoval totalitou

„Slyšeli jste slovo totality, ne slovo boží. Totality. Ale možná tato totalita bude víc než slovo boží, možná i toho se dočkáme (...) My jako opozice, protože máme novou totalitu, kdy my máme mluvit?“ rozčiloval se. 

Babiš mj. jiné uvedl, že vláda zvyšuje daně a snižuje důchody. „My jsme zásadně proti okrádání důchodců, my jsme zásadně proti zvyšování daní,“ zdůraznil Babiš. Jurečku označil za prvního ministra práce a sociálních věcí, který chce penzistům vzít peníze. Babiš se také ohradil proti tvrzením o obstrukcích. „Nejsou tu žádné obstrukce. Nečtu žádné knížky ani zákony,“ podotkl

Jurečka pak rekapitulovat počet vystupujících k novele ve všech kolech sněmovní debaty, celkem jich bylo podle něho víc než 180. „Nemůže zaznívat argument, že tady není prostor pro vystupování,“ řekl.

ANO hrozí Ústavním soudem

„Je to projev arogance moci vůči těm necelým třem milionům našich penzistů,“ řekla k vládní předloze Schillerová. kabinet si podle ní vybírá důchodce za svůj terč, protože nevyjdou do ulic.

„Dosáhli jste svého, porušení jednacího řádu se pro vás stalo normou a pokud tento zákon projde i v Senátu, podepíše ho prezident, hnutí ANO považuje za svou povinnost, aby se obrátilo na Ústavní soud,“ dodal Schillerová.

Video  Kalousek: Důchod bych si sám nespočítal. „V tuto chvíli bych krátkodobě brzdil víc,“ vzkázal vládě  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

roxin ( 27. července 2023 14:22 )

Neděláš ze sebe chudáka TY CHUDÁK JSI!!!

roxin ( 27. července 2023 14:18 )

Hm z toho převlíkání ti už ŠIBE.

roxin ( 27. července 2023 14:16 )

Že ty soudruhu se tak rád převlíkáš z jedním to není ono? Nikdy to nebude 100% a vždy dřív nebo později se prozradíš Tak to zkus jedním a možná si zvykneš. Čeho se bojíš že si budou diskutující říkat žes tu pořád, ale to stejně říkají, jsi tu stará firma a ať se převlečeš jakkoliv většina tě pozná!!!

xiioma ( 27. července 2023 07:59 )

Tom Zach:

xiioma ( 27. července 2023 07:58 )

Tom Zach

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa