Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velikonoce politiků: Pavel je tráví s Mickou, Schillerová vytáhla mrskút, velvyslanec mazanec

  • Autor: Nikola Forejtová,Mii,mav - 
    Aktualizováno -
    9. 4. 2023
    16:38
    7. 4. 2023
    09:12

    Velikonoce jsou pro mnoho Čechů nejdůležitějšími svátky v roce, především pro křesťany. Volno a lidové i křesťanské zvyky si pak užívají i čeští zákonodárci. Blesk Zprávy zjistily, že zatímco někteří se těší na to, že dostanou pomlázkou přes zadek, jiní budou koledovat, barvit vajíčka, zpívat, ale i pracovat na zahradě. Se svou kočkou Mickou tráví čas prezident Petr Pavel. 

  • 1.Pavel s Mickou

    Žádný oficiální program na Velikonoce nemá prezident Petr Pavel s první dámou Evou. „Rádi bychom vám popřáli, abyste Velikonoce strávili v prostředí, kde načerpáte energii a s lidmi, které máte rádi,“ napsal na sociálních sítích.

    „Pro nás s Evou jsou svátky především o pohodě a radosti ze začátku jara. Snad to podobně vidí i naše Micka,“ dodal a přiložil fotografii, která naznačuje, že svátky tráví u sebe doma v Černoučku na Litoměřicku.

    Prezident Petr Pavel ukázal, jak tráví Velikonoce - s kočkou Mickou (7.4.2023) Prezident Petr Pavel ukázal, jak tráví Velikonoce - s kočkou Mickou (7.4.2023) | reprofoto Twitter Petr Pavel

    Na „první kočku“ zareagoval europoslanec Luděk Niedermayer, který sdílel fotografii s podobnou kočkou a na Micku zareagoval. „Micce a celé čtyř i dvounohé komunitě, veselé Velikonoce i ode mě a Gréty. A díky za všechny Vaše podněty. Pokud by se jeden týkal i vlastnictví kočky, dovolím si jen upozornit, že doma máme i psa Bonda. Užijte si svátky!“ 

  • 2.Lidovci tradice dodržují

    Řada lidovců se především těší na to, že budou mít čas na své děti, rodinu a také na práci v domácnosti. „V mezičase budu mít standardně ještě nějaké věci na práci, čímž myslím práci na zahradě a případně na poli, uvidíme, jaké bude počasí,“ řekl Blesk Zprávám například ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Bude ale hlavně doma s rodinou a s dětmi vyrazí na „šmigrust“. 

    Jurečka podobně jako i další lidovci především mluví o Velikonocích jako o nejdůležitějším svátku v roce, a užívá si tak všechno s tím spojené.

    „Je tu ta hloubka křesťanského svátku, a to od Zeleného čtvrtka až do konce. To je jádrem celých Velikonoc,“ řekl i předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný, který se ale těší také na lidové zvyky a každoroční koledu s kamarády a strýčky. „Máme tradici, že v sobotu dopoledne vyrazíme s kamarády a dětmi za Heřmaňák na proutky, cestou se stavíme na jedno pivo a večer jdeme na bohoslužby. Pomlázky pak pleteme v neděli,“ řekl Blesku.

    „Velký pátek – den, kdy si připomínáme ukřižování a smrt Ježíše Krista. Jsem ráda, že byl u nás tento den stanoven dnem pracovního klidu. Velký pátek měl ale svou specificky klidnou atmosféru už předtím. Možná je to tím, že máme více času trávit tyto dny s rodinou a blízkými,“ napsala na twitteru europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

  • 3.Přání nejvyšších ústavních činitelů

    Hezké Velikonoce nezapomněli občanům popřát nejvyšší ústavní ústavní činitelé. Video natočil jak premiér Petr Fiala (ODS), tak předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

    „Velikonoční svátky mám opravdu rád, a to nejen proto, že symbolizují naději vzkříšení, ale taky proto, že jsou během jednoho z nejkrásnějších období celého roku. Přeji vám všem, ať nadcházející sváteční dny strávíte se svými blízkými, ať je prožijete co nejlépe,“ uvedl Fiala.

    To Vystrčil si pro svůj vzkaz přinesl malované vejce. „K jaru patří zrození a já v ruce držím vajíčko, které nám připomíná velikonoční svátky, svátky jara, svátky zrození (…) Já jsem rád, že si všichni můžeme vybrat, jakým způsobem budeme velikonoční svátky slavit,“ řekl Vystrčil a připomněl tradice škrábání kraslic a zdobení perníčků.

  • 4.Schillerová se těší na „mrskače“

    U hnutí ANO jsme našli dva výrazné protipóly. A to u předsedkyně poslaneckého klubu Aleny Schillerové a u poslance Patrika Nachera. Zatímco exministryně financí je „holka z venkova“, jak sama zmínila Blesku, Nacher je naopak „kluk z Václaváku“, a Velikonoce tak vnímají a prožívají zcela odlišně. 

    „Já se bez mučení přiznám, že nemáme tradice a spíše to vnímáme jako možnost být pohromadě. Přeci jenom máme náročnou práci a tohle je pro nás odpočinek,“ řekl Nacher s tím, že jej čekají například závody dcery na koních. Pomlázku si pak kupuje a beránka také – jednoho dokonce uzmul v Poslanecké sněmovně. 

    „Já jsem ani nechodil koledovat, protože jsem bydlel v Opletalově ulici, takže to koledování bylo takové atypické takto v centru Prahy,“ poznamenal a svěřil se, že to spíše vnímal jako volný čas, kdy s kamarády naháněl spolužačky. „Je to pro mě volný čas, kdy nabírám energii, čtu si knihy a jezdím na výlety,“ řekl Blesk Zprávám. 

    Poslanec Patrik Nacher (ANO) si beránka koupil ve Sněmovně (4.4.2023). Poslanec Patrik Nacher (ANO) si beránka koupil ve Sněmovně (4.4.2023). | Blesk - Nikola Forejtová

    Naopak Schillerová se těší na všechny možné tradice, které ji čekají doma na Moravě. „Těším se na mrskače! To budou moji milovaní vnuci František a Jaroušek a bude to určitě radostné. Budu pro ně mít vajíčka a laskominy, které mají rádi. Svátky strávíme s rodinou, takže se na to moc těším a ráda bych s nimi šla i na procházku,“ svěřila se Blesku. 

    Nejoblíbenější tradicí je ale barvení vajíček, což dělala se sestrou od mládí. Zmínila, že kolikrát dokonce musely barvit ještě v pondělí, protože chodilo mnoho mrskačů, a připravený košík tak nestačil. „Vždycky za námi chodili spolužáci a kamarádi a mohli jsme pokecat. Na tom venkově se to drží mnohem více, než ve městě a mám na to ty nejkrásnější vzpomínky. Už se na volno moc těším,“ dodala.

    V sobotu se pak vyfotila s pomlázkou a v neděli ještě přihodila naučné video, ve kterém se schovává za úzkým stromečkem. „Pomlázka ani šmigrust ne, možná koleda, ale nejlepší mrskút!“ říká exministryně financí. Mrskút je označení pro pomlázku, které se používá na Moravě, odkud Schillerová pochází. 

    Mrzoutsky nám tentokrát odpověděl předseda hnutí Andrej Babiš, který jen řekl, že bude „odpočívat a spát“. Připomeneme ale, že ještě pár let zpátky si během Velikonoc udělal i malou kampaň, do které spadalo i video, jak nahání na zahradě svou ženu Moniku s obrovskou pomlázkou. Během Zeleného čtvrtka se pak s dalšími členy hnutí potkal v Praze na Jižním městě s voliči.

    O něco veseleji k Velikonocím přistoupila poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Ukázala pečeného beránka a velikonoční výzdobu.

    Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová se pochlubila upečeným beránkem (7.4.2023) Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová se pochlubila upečeným beránkem (7.4.2023) | reprofoto Facebook Jana Mračková Vildumetzová

    Místopředseda ANO Karel Havlíček vyrazil za hudbou do ciziny. „Dva dny skvělé muziky v Amsterdamu. Kluby, koncerty, hudební muzea. Užívejte svátky,“ popsal své nedávné aktivity.

  • 5.Válek si plete pomlázku sám

    Zabrouzdali jsme i do velikonočního soukromí ministrů. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chodí pravidelně na pomlázku. „Musím říct, že to je vzácný čas, kdy člověk může na chvíli také vypadnout na zahradu a něco udělat rukama,“ řekl ve Sněmovně. Doufá, že počasí tak bude moudré.

    Těší se ale i na klasické tradice, jako je i „oblévačka“. Tedy tradice, kdy se mladé ženy a dívky polévají parfemovanou vodou. „Mám ženu ze Slovenska a tam má ta oblievačka často drsnou podobu,“ řekl s úsměvem Blesk Zprávám a dodal, že si také samozřejmě pamatuje i Velikonoce, kdy se vracel z domova s tzv. těžkým krokem.

    Například ministr zdravotnictví se pochlubil, že tradičně chodí koledovat dokonce ve velké skupině, kde je i dvacet mrskačů. „Jsou tam různí kluci a mnohdy dramaticky mladší než já. Chodili jsme takhle vždycky, akorát některé otce vystřídali synové. Já zůstal,“ řekl Blesku s úsměvem a prozradil, že pomlázku si plete vždycky sám. 

    Vzhledem k tomu, že manželka ministra zdravotnictví je pracovnicí u pastora a diriguje sbor a hraje na varhany, Válek neujde ani bohoslužbám, kde zpívá první tenor. „Celé ty svátky jsou nádherné, ale nejkrásnější jsou asi ty zpěvy,“ zmínil.

    „Velikonoce jsou pro nás věřící nejvýznamnější a nejkrásnější svátek v liturgickém roce. Když vás tento svátek jako katolíka vtáhne, vnímáte všechny dny od Květné neděle přes Zelený čtvrtek, Velký pátek až po Velikonoční neděli silněji a emotivněji,“ napsal Válek na twitteru. „Boží hod Velikonoční představuje vítězství naděje a života nad smrtí. Tím jsou právě tyto svátky významné a krásné. Milí přátelé, přeji vám příjemné prožití svátků, naději a odhodlání kráčet po správných cestách.“   

    Zrada a smrt

    Ke katolické církvi se hlásí i jeho stranická kolegyně Helena Langšádlová (TOP 09), jež dostala post ministryně pro vědu, výzkum a inovace. Na twitteru k Velikonocům cituje bibli; na Velký čtvrtek připomněla poslední večeři Páně a Jidášovu zradu, dnes Ježíšovo ukřižování.

    O víře se rozmluvil i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), který se na twitteru zamyslel nad tím, jak mu dokáže vědomí toho, že nás něco přesahuje, pomoci zůstat nohama na zemi. „Alespoň já to tak mám (ale žalmy tu citovat nebudu, od toho tu byli jiní). Ať už to vnímáme jakkoliv, přeju hezký prodloužený víkend přesně podle vašeho gusta,“ uvedl šéf české diplomacie a přidal i hádanku k fotce, na které zvěčnil, kde se dá natrhat proutí na pomlázku, ale kde se dá také nasát jarní počasí. 

  • 6.Richterová se těší na bohoslužby

    Na krásné zpěvy si s Bleskem vzpomněla i pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, která se těší na evangelické bohoslužby a na další velikonoční písně. Především se ale těší na čas strávený s rodinou. Co se týče „šlehání“, to neměla ráda už jako malá holka. „Tomu se vyhnu, ale kdo má tuhle tradici rád, tak ať si ji užije,“ konstatovala s tím, že také nemá nic proti řemeslné zručnosti u toho, kdo si pomlázku plete sám – jako i její manžel s dětmi.

    „Velikonoční svátky jsou v dnešní uspěchané době příležitostí zpomalit a zamyslet se,“ popřál na twitteru další místopředseda Sněmovny, Jan Skopeček (ODS). „Vzpomeňme na křesťanské kořeny naší evropské civilizace a hodnoty, které nás spojují.“

  • 7.Nerudová upekla „zrůdičky“

    Neúspěšná kandidátka na prezidentku se pak při Zeleném čtvrtku rozhodla upéct tradiční mazance. Moc se jí ale nepovedly. „Sezona velikonočního pečení zahájena. Ovšem letos zrůdičkami. Místo mazanců nevykynutí ježci…,“ pochlubila se ironicky na twitteru.

    Mazanec pak o sobotním ránu posnídal britský velvyslanec v Česku Matt Field. „Velikonoční snídaně po česku,“ napsal v příspěvku. Během velikonočních svátků u nás navštívil také Český ráj a vypadá to, že by mohl právě od Nerudové dostat i barvená vajíčka. Ta totiž v neděli sdílela snímek rudě nabarvených vajec s poznámkou, že pro ně nějaká uschová. 

    Zručnost trénoval i řeporyjský starosta Pavel Novotný, který se pokoušel uplést vlastní pomlázku. „Poprvé v životě. Krásná!“ napsal. 

fizulka ( 1. dubna 2024 18:58 )

😃 Mě by zajímalo, o čem byly cenzurou vyškrtané příspěvky. Byly moc sprosté nebo moc
trefné? Jak tráví naše elity velikonoce je mi zcela ukradené, jako já jim. 😃

Th0r_z_h0r ( 10. dubna 2023 04:42 )

Rudosi velikonoce neslavi. Ale nok je populista, tak se pujde nekam predvadet a hrat si na krestana, ten si vypichne klidne i oko. To je realita.

Stepan Bandera ( 9. dubna 2023 22:28 )

Kdo nepráskal, není Čech. Pávek je muž z lidu.

DanY67 ( 9. dubna 2023 19:09 )

PHaha já Velikonoce trávím se svojím čtirnohym mincemi a žijí .Mám doma čerstvé miminka .Tedy hodně miminek

DanY67 ( 9. dubna 2023 19:07 )

Jen ať ti nevymrskaji tvoji strojů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa