Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

V Česku chybí 200 tisíc pracovníků, řekl Jurečka. Fiala se bojí, že ekonomice ujede vlak

Autor: ČTK - 
18. července 2023
19:52

Vládní výbor pro strategické investice se dnes na prvním jednání věnoval strategii výstavby dopravní infrastruktury a zajištění dostatku kvalifikované pracovní síly pro podniky. Po jednání výboru to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na jednání představil plán rozvoje dopravní infrastruktury, který do deseti let počítá s dostavbou dálniční sítě a zahájením stavby vysokorychlostní železnice. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je potřeba získávat cizince pro české firmy, jimž nyní chybí na 200 000 pracovníků.

„České ekonomice začne ujíždět vlak, pokud něco neuděláme,“ řekl Fiala. Podle něj předchozí vlády zanedbaly v řadě oblastí rozvoj země, a tak bez rychlých kroků hrozí, že se sníží česká konkurenceschopnost. Zmínil zejména stavbu dopravní a energetické infrastruktury a zajištění dostatku pracovníků pro české firmy.

Kupka na jednání výboru představil desetiletý plán pro rozvoj dopravní infrastruktury včetně možností financování. V oblasti dálniční sítě označil za priority dostavbu Pražského okruhu, dokončení dálnice D35 a stavbu dálničních spojení na hranice. „Požadavek snadno procestovat Českou republiku je klíč k tomu, jak být úspěšnou zemí,“ řekl. Dalším zásadním krokem je stavba vysokorychlostních tratí, které podle Kupky nejen pomohou propojení metropolí, ale také uvolní kapacitu současných tratí pro regionální a nákladní dopravu.

Podle Kupky bude po roce 2026 nutné zvýšit investice do stavby dopravní infrastruktury na více než 300 miliard korun ročně. V letošním roce Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) funguje s rozpočtem 150 miliard korun, jenž je dosud nejvyšší. Kupka také očekává zapojení soukromého sektoru do financování dopravní infrastruktury, využití evropských fondů nebo vydávání takzvaných zelených dluhopisů.

Česku pomůže Vietnam či Filipíny?

Jurečka zdůraznil, že nedostatek pracovních sil limituje možnosti růstu českého hrubého domácího produktu. Pokud by se podařilo zaplnit chybějících 200 000 pracovních míst, přineslo by to navíc do rozpočtu dodatečných 40 miliard korun, řekl. Vláda podle něj potřebuje přivést do Česka kvalifikované zahraniční pracovníky, kteří volná místa zaplní. „Potřebujeme efektivně, bezpečně a rychleji získávat lidi ze zemí, které jsou nám kulturně a hodnotově blízké,“ řekl Jurečka. Kromě tradiční spolupráce s postsovětskými státy zmínil Vietnam a Filipíny.

Prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček uvítal vznik výboru a zahájení jeho činnosti. Zdůraznil, že bez investic do strategické infrastruktury se Česko bude potýkat s nedostatkem nových investorů i s odchodem některých firem, jež v zemi nyní působí. Jako zásadní označil rozvoj energetické a dopravní struktury, ale také datových sítí.

Vláda zřídila výbor na konci června. Jeho úkolem je koordinovat podmínky pro zajištění strategických investic v oblasti dopravní infrastruktury, bydlení, energetiky, vzdělávání, vědy a výzkumu. Na dnešním zasedání podle Fialy vznikly první pracovní skupiny pro legislativu a pro financování. Další jednání výboru premiér očekává na začátku září.

Zajíček uvedl, že Hospodářská komora společně se Svazem průmyslu a dopravy ČR do přelomu srpna a září aktualizuje analýzu příležitostí a rizik pro Česko, kterou dnes výboru předložila. Cílem analýzy je podle něj předložit vládě vizi toho, co Česko potřebuje v oblasti strategických investic. Podle Fialy se analýza v mnoha ohledech shoduje s názorem vlády.

Video  Fiala v Blesku hájil balíček i miliony pro Michelin: Vyplatí se nám! A snad se nedívá manželka...  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Lubica258 ( 18. prosince 2023 11:29 )

No jo... To se není čemu divit, když jsou podmínky pro živnostníky a zaměstnance jaké jsou.... Každý si musí poradit sám a najít si cestu, jak si přivydělat, aby mohl žít život jaký chce. My jsme si třeba vybrali investice do půjček přes http­s://ww­w.ju­lu.cz­/inves­tment-offer/ a můžeme díky tomu letět 3x za rok k moři .

jajas ( 19. července 2023 07:06 )

Vlak nám již ujíždí, díky nové vládě a superekonomu Stanjury.....a lidé by se měli modlot, aby do konce volebního období pětikolky (což není zase tak daleko) nebylo hůř!

dynaty ( 18. července 2023 22:13 )

experti z Hospodářské kom. tvrdí, že do roka bude vše OK, tak jak to je Fialko? a ten vlak už odjel -směr Ukrajina

trintin ( 18. července 2023 22:13 )

Dalším zásadním krokem je stavba vysokorychlostních tratí?? Stejně je časem prodají a nikdo nebude vědět kdo, ani komu?

jajas ( 18. července 2023 21:54 )

Fiala se "bojí"? No to se mi nezdá, vždyť je spokojený, vše je v pořádku, ne? Obvzlášť v ekonomice a ten svůj spolek neustále chválí jak dobře pracují!....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa