Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nástupce po zesnulém Dürrovi (†46): Velvyslancem v Polsku se má stát Fialův přítel Dančák

Autor: ČTK - 
18. července 2023
17:09

Novým českým velvyslancem v Polsku by se měl stát prorektor Masarykovy univerzity Břetislav Dančák. Uvedl to dnes s odkazem na tři zdroje z diplomatického prostředí server Seznam Zprávy, podle kterého vyslání dlouholetého spolupracovníka premiéra Petra Fialy (ODS) již schválila vláda. Funkce velvyslance ve Varšavě není obsazená od únorového náhlého úmrtí Jakuba Dürra.

Dančáka podle serveru Seznam Zprávy nominoval Úřad vlády. Jde o dlouholetého spolupracovníka premiéra Fialy, jenž před vstupem do politiky Masarykovu univerzitu vedl jako rektor v letech 2004 až 2011. Dančák celý profesní život působil v akademickém prostředí, specializuje se na energetickou bezpečnost, geopolitiku, vztahy uvnitř visegrádské čtyřky a transatlantické vztahy.

Od roku 2018 je Dančák předsedou Česko-polského fóra ministerstva zahraničí. Působil mimo jiné jako děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, aktuálně je ve funkci prorektora pro internacionalizaci. Dančák svou nominaci nepopřel. „Dovolím si vás odkázat na tiskového mluvčího MZV ČR, protože personální záležitosti ministerstva nejsou v mé kompetenci,“ sdělil. Mluvčí diplomacie Daniel Drake otázku odmítl komentovat.

Dürr náhle zemřel v únoru ve věku 46 let. Předtím byl od listopadu na nemocenské a ze zdravotních důvodů odcestoval z Varšavy do České republiky. Následně se ale do Polska k práci vrátil. Před působením v Polsku byl stálým představitelem České republiky při Evropské unii či náměstkem ministra školství a ministra zahraničí.

Server Aktuálně.cz dnes napsal, že ministerstvo zahraničních věcí se rozhodlo zrušit pověření pro velvyslance Tomáše Tuhého a Gustava Slamečku, kteří měli zamířit jako velvyslanci do Slovinska a Dánska. V zemích přitom již dostali tzv. agrément, jímž hostitelská země souhlasí s jejich vysláním. Tuhému skončí pracovní poměr v diplomacii v prosinci, Slamečkovi na konci srpna. Oficiálně za jejich koncem stojí politika Černínského paláce vysílat na nejprestižnější posty do zahraničí kariérní diplomaty, uvedl server.

jajas ( 18. července 2023 17:42 )

Brněnská universita se narve, díky Fialovi, naprosto všude....tzv.já na bráchu brácha na mně....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa