Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministerstvo zahraničí se zbavuje zámku vládních dýchánků. Prodají Štiřín soukromému zájemci?

Autor: ČTK - 
14. dubna 2023
13:30

Ministerstvo zahraničí se zbaví zámku Štiřín. Převede ho na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a resortní příspěvková organizace, která zámek nyní provozuje, bude zrušena. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake webu sdělil, že úsilí směřuje ke zrušení příspěvkové organizace ke konci června, převod na ÚZSVM má být dokončen do 1. června. Skončit by měl zbytek z původních zhruba 50 zaměstnanců, poznamenal server.

Resort podle vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) při únorových sněmovních interpelacích dával ročně 30 až 40 milionů korun na investice v areálu i na činnosti, které podle něho nejsou z hlediska státu zásadní.

„Bavíme se o hotelové činnosti, o restaurační činnosti, o golfových hřištích, o kongresové turistice,“ uvedl tehdy.

Podle Seznam Zpráv je možné, že bude zámek odprodán soukromému zájemci. ÚZSVM se ale nejprve pokusí najít možného uživatele mezi státními institucemi.

V minulosti se mluvilo několikrát o prodeji areálu, jenž zahrnuje i rybníky a park. Před zhruba deseti lety v době, když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), se tyto úvahy objevovaly kvůli úsporným opatřením.

Privatizaci později navrhoval ještě jako ministr financí Andrej Babiš (ANO). Následně, když zastával funkci premiéra, od záměru ustoupil se zdůvodněním, že počet akcí pořádaných na Štiříně značně vzrostl, a je navíc otevřen celoročně veřejnosti.

Na konci předminulého volebního období Sněmovny nakonec nebyla úspěšná snaha převést zákonem zřizovatelskou funkci příspěvkové organizace Zámek Štiřín z ministerstva zahraničí na Sněmovnu, byť měla podporu většiny poslanců.

Video  Takhle vypadalo výjezdní zasedání Fialovy vlády v Jeseníku na jaře 2023  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

panda82 ( 24. dubna 2023 08:40 )

no to by byla věc, škoda,že se to nepodaří

st.rec ( 15. dubna 2023 07:50 )

Lepší nápad je prodat ministerstvo zahraničí i s lipánkem.

kedris ( 14. dubna 2023 16:16 )

chtějí rozprodat rozfrcat všechno, všechno!!! nemovitosti pošt, finančních úřadů, muzea, zámky, hrady, vše co má ještě hodnotu..úplně zešíleli, ale jede to podle plánu, na co pošty, fin. úřady, když bude euro a ještě vše elektronické...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa