Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Čech zemřel v bojích na Ukrajině: Ministerstvo vyjednává převoz těla padlého krajana domů

Autor: Mii, man, jko, swp - 
7. dubna 2023
17:12

Tělo českého občana, který v polovině března zemřel v bojích na Ukrajině, brzy čeká převoz do vlasti. Blesku to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Dobrovolník bojoval na ukrajinské straně. Jen před pár dny se přitom konal další převoz do Česka, do pražské Ústřední vojenské nemocnice byl z Lvova převezen těžce zraněný český medik.

„Můžeme potvrdit, že repatriace těla do ČR proběhne v nejbližší době. Náš zastupitelský úřad v Kyjevě ve věci spolupracuje s ukrajinskou stranou. S ohledem na rodinu nebudeme poskytovat žádné detaily,” uvedlo pro Blesk ministerstvo zahraničí.

Na smrt českého dobrovolníka upozornil jako první český krajan, který působí na Ukrajině už přes půl roku. „Právě jsem se dozvěděl, že včera padl další z nás. Tento týden nebyl pro Čechy dobrý. Tak večer zapalte svíčku, byl to jeden z těch hodně dobrých,“ napsal na twitteru 20. března. Tělo padlého Čecha se tak do Česka dostane zhruba tři týdny po tragické události.

Nešlo o jediný vážný incident v březnu. Šrapnel tehdy vážně zranil dalšího českého dobrovolníka, medika, jehož zranění byla několik dní natolik vážná, že nemohl být nikam převezen. Později byl převezen do Kyjeva, poté do Lvova a nakonec tento týden sanitkou do pražské Ústřední vojenské nemocnice.

„Chtěli bychom touto cestou vyjádřit velké poděkování zdravotnickému personálu a dalším, kteří se podíleli na převozu našeho zraněného kolegy do Prahy. Věříme, že personál ÚVN mu poskytne nejlepší možnou péči,“ uvedl projekt Phoenix, pod jehož křídly medik na Ukrajině působil. Projekt učí ukrajinské vojáky bojovou medicínu.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Psychologický výcvik ukrajinské armády  - Tisková služba Ozbrojených sil Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa