Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontroly marží pomohly, věří ministr Kupka. Trh s palivy se podle něj stabilizoval

Autor: ČTK, for, swp - 
19. dubna 2023
12:46

Ceny paliv už neohrožují dopravce, trh se podařilo stabilizovat, prohlásil na dnešním Kongresu Čerpačka v Čestlicích u Prahy ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj k tomu přispěly i kontroly marží. Uplynulý rok se podle ministra vyznačoval velkou nejistotou a bylo dobře, že se stát vyvaroval dramatických zásahů do trhu. Takové intervence by se podle Kupky nakonec obrátily proti spotřebitelům, jako se to stalo třeba v Maďarsku.

Ministr na setkání s provozovateli čerpacích stanic čelil dotazu, proč vláda, která je pravicová, přistoupila ke kontrolám marží. Kupka uvedl, že to nevnímá jako neférový zásah. Efekt tohoto kroku podle něj nikoho neohrožoval a veřejnost se díky němu byla schopna snáz přizpůsobit růstu cen, který nezavinili čerpadláři. Doufá, že se i díky kontrolám podařilo trh rozumně stabilizovat a dál platí soutěž mezi čerpacími stanicemi, jak to v tržním hospodářství má být. „Že se samozřejmě tu a tam objeví excesy, to bohužel k trhu patří,“ dodal ministr.

Připomněl, že ceny nafty na stojanech dál klesají, ceny benzinu se stabilizovaly a mírně rostou. Litr Naturalu 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 37,89 Kč, za litr nafty teď řidiči dají průměrně 34,12 Kč. V Česku platí do konce roku snížená spotřební daň na naftu o 1,5 Kč za litr, tato výjimka už ale nebude pokračovat. „To se nutně musí stát i s ohledem na to, že v tuto chvíli ty ceny už nepředstavují zásadní ohrožení jak pro trh, tak samozřejmě pro dopravce, kteří v loňském roce čelili dramatickému otřesu a postupně teprve mohli promítnout rostoucí ceny paliv do ceny svých služeb,“ uvedl ministr.

V souvislosti s rozvojem elektromobility Kupka podotkl, že stát nemá sám o sobě ambici budovat síť dobíjecích bodů. Připomněl, že ČR má nachystáno šest miliard korun na pořízení dobíjecí a plnicí infrastruktury a pro samotnou dobíjecí infrastrukturu počítá s pěti miliardami korun. „Už v letošním roce v červnu bychom rádi otevřeli první výzvy pro čerpání dotací pro budování dobíjecích bodů,“ řekl ministr.

Půjde o první dvě výzvy, celkem by letos mohl Operační program Doprava otevřít šest výzev týkajících se běžných dobíjecích bodů i rychlodobíjecí infrastruktury.

Kupka poukázal na to, že se bude s rozvojem elektromobility proměňovat podoba služeb na čerpacích stanicích, protože motoristé tam budou kvůli dobíjení trávit více času. Pro provozovatele to podle něj může být obdobím zajímavých výzev.

Video  Rozhovor s Petrem Švecem o cenách energií a jejich vývoji  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 20. dubna 2023 09:12 )

Když oproti minulé bídě se současná bída trochu zlepší, hned je to zásluha vlády, i když s tím nic nedělá a spoléhá se na to, že se s tím občané vyrovnají, to se týká hlavně těch občanů, kteří ji volili, nebo se stav změní bez přičinění vlády (problém sám "vyhnije"). Proto se rádi k tomu vyjadřují ministři v případě, kdy se to přímo netýká jimi řízených rezortů. Proto to je dobré veřejné představení pro politiky typu vypravěč, jako je i Kupka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa