Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala po jednání v Singapuru: Chceme spolupracovat ve výzkumu, vědě i umělé inteligenci

Aktualizováno -
20. dubna 2023
12:17
Autor: ČTK - 
19. dubna 2023
11:57

O ekonomické spolupráci, ale také o mezinárodní politické situaci jednal dnes český premiér Petr Fiala v Singapuru s nejvyššími představiteli tohoto městského státu. „Mluvili jsme o významu spojenectví Evropské unie a států ASEAN, o rizicích, která vyplývají z ruské agrese na Ukrajině, i o nebezpečích, které tady v regionu představuje zhoršování vztahů mezi USA a Čínou,“ řekl Fiala českým novinářům po svých schůzkách v Singapuru.

Premiér se setkal se svým singapurským protějškem Lee Hsien Loongem, s prezidentkou Halimah Yacobovou a rovněž s předsedou parlamentu Tan Chuan-jinem. Singapur označil za významného partnera České republiky, protože představuje bránu pro vstup na trhy v tomto regionu.

„Pokud jde o ekonomickou spolupráci, tak všichni vrcholní představitelé Singapuru projevili zájem o posilování spolupráce s Českou republikou v oblasti například bezpečnosti, kybernetické bezpečnosti, ale také ve vědě, výzkumu a inovacích. Tady je Singapur velmi silný. A v neposlední řadě také v nových oblastech, jako je třeba umělá inteligence,“ uvedl český premiér.

Velký potenciál je podle něj rovněž v rozvoji obranně-průmyslové spolupráce. Konkrétně uvedl příklad společnosti Colt, která je dlouhodobým dodavatelem pro singapurskou armádu. „Společnost nyní také plánuje zúčastnit se připravovaného tendru na pušky pro singapurskou policii,“ dodal Fiala. Se singapurskými představiteli hovořil i o možnostech znovuobnovení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Singapurem.

Fiala připomněl, že obě země slaví 50. výročí diplomatických vztahů. Ty jsou podle českého premiéra velmi dobré a byly ještě posíleny před rokem a půl znovuotevřením českého velvyslanectví v Singapuru.

Fiala se již ráno místního času zúčastnil česko-singapurského obchodního fóra, které bylo podle jeho slov velmi úspěšné. Sešly se na něm téměř dvě stovky podnikatelů z obou zemí. Premiér rovněž jednal i se zástupci jednoho z největších investičních fondů na světě – singapurským GIC, který již v České republice investoval do dvou projektů, konkrétně v oblasti logistiky (P3 Logistic Parks) a telekomunikací (Cetin).

„Velice si ceníme toho, že premiér Fiala osobně podpořil český byznys v Singapuru. Jeho samotná přítomnost zde, více než 10 000 kilometrů od ČR, je důkazem odhodlání posílit vazby a prozkoumat nové možnosti spolupráce. Ostatně, o české firmy je mezi Singapurci obrovský zájem – svědčí o tom i mimořádně vysoká účast na obchodním fóru,“ uvedl v tiskové zprávě Marcel Bednář, prezident Česko-singapurské obchodní komory.

Singapur patří mezi nejvyspělejší ekonomiky světa a je finančním, obchodním a dopravním centrem světového významu. Pro Česko je městský stát největší exportní destinací v jihovýchodní Asii.

jasnavolba ( 21. dubna 2023 18:22 )

opravdu pitomec!

Jirik-ta ( 21. dubna 2023 10:11 )

Spravedlnost u soudu nehledejte, říká JUDr. Daniela Kovářová, senátorka (původní záznam - viz popis) (youtube)
SAMA PROTI VŠEM. Chráňme mužnost a ženství! Nekončící boj za návrat normálního světa. Senátorka JUDr. Daniela Kovářová hostem TV Petra Hájka (VIDEO CZ, 52 min)💖🌹

UFO1 ( 21. dubna 2023 04:52 )

Ono by stačilo spolupracovat na zdravějších potravinách , cenově dostupnějších a zajistit penicilin, vymýšlet umělé inteligence, dělat vědu a výzkum může vyspělá společnost, což ČR neni,chybi léky a jídlo je otřesné

Jirik-ta ( 20. dubna 2023 22:27 )

je to idiot
"Pokud zemřeš s vědomím, že jsi nebyl ***sv-i-ne(ě) , tak to už něco znamená."

Jirik-ta ( 20. dubna 2023 22:26 )

takovej chudák a jak se čemejrá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa