Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Čeští premiéři s manželkami na společné večeři! Nechybí Nečasová, partnerku ukázal i Paroubek

Aktualizováno -
2. ledna 2023
18:56
Autor: Nikola Forejtová, David Polák, ČTK, swp - 
2. ledna 2023
16:23

U příležitosti 30 let od vzniku samostatné České republiky naplánoval premiér Petr Fiala (ODS) večeři století. K jednomu stolu zasedli téměř všichni premiéři historie ČR. A dočkali se pořádného hodování, jak zjistily Blesk Zprávy. Je možné, že místy mohla probíhat i ostrá diskuze, kterou snad krotily přítomné dámy - s politiky totiž povětšinou dorazily i jejich drahé polovičky. Premiér Fiala před setkáním pronesl několik slov, uvedl, že podle něj je důležité, aby v tento slavnostní den byli takto významní politici pohromadě i přesto, že mají často odlišné názory. Okomentoval také to, co se dělo na poledním obědě se Zemanem. 

Celkem deset velkých mužů se sešlo u jednoho stolu, aby spolu povečeřeli. Jedná se o devět bývalých premiérů České republiky a jednoho současného. O nápadu stávajícího ministerského předsedy, aby spolu muži zasedli ku příležitosti 30. výročí od vzniku samostatné ČR, informovaly Blesk Zprávy už v polovině prosince.

Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu. Co se bude podávat k plzničce? Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu. Co se bude podávat k plzničce? | Blesk:Jiri Kotatko

Zjistili jsme také, co bylo na svátečním stole za pochoutky. Jako předkrm burrata a sezónní ovoce. Poté se podávala telecí svíčková s houbovým pyré, cuketou a omáčkou Albufera. A sladká tečka? Dezert Pavlova s malinovým sorbetem, lesními plody a šlehačkou. Pro neabstinující politiky bylo připravené bílé víno Chardonnay, červené víno Primitivo a klasické české pivo z Plzeňského Prazdroje. 

Tohoto významného setkání, o kterém nás informoval mluvčí vlády Václav Smolka, se neúčastnili tři expremiéři. A to Josef Tošovský (72), který se omluvil, a dále zesnulý Stanislav Gross (†45), který v roce 2015 zemřel po těžké nemoci. Nakonec se omluvil také Bohuslav Sobotka. 

Někdejší úřednický premiér Jiří Rusnok při příchodu podotkl, že své kolegy neviděl většinou velmi dlouho. „Myslím, že přes všechny politické půtky a rozdílnosti nakonec snad všem záleží na naší zemi,“ řekl.

Někteří bývalí premiéři šli od automobilů do vily přes bránu pěšky. Vedle Rusnoka k nim patřil také Petr Nečas a někdejší sociálnědemokratičtí premiéři Jiří Paroubek a Vladimír Špidla. Další bývalí ministerští předsedové dorazili vozy až před vchod do budovy. Patřili mezi ně i někdejší prezident Václav Klaus a současný prezident Miloš Zeman, předseda ANO Andrej Babiš a Mirek Topolánek. Klaus a Topolánek stáli v čele vlád jako předsedové ODS, Zeman jako předseda ČSSD.

Slavnostní chvíle pohromadě

Fiala před večeří připomněl, že byl v poledne na obědě s prezidentem Zemanem. „Nebavili jsme se jen o aktuálních politických tématech, ale naše diskuze se týkala obecnějších otázek. Bavili jsme se o historii, literatuře a podobných věcech,“ uvedl premiér. Dodal, že se Zeman chce v průběhu tohoto týdne setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem. Předpokládá, že Zeman po setkání nejspíše uvede své rozhodnutí.

Video  Fiala o večeři století: Proč se rozhodl pozvat všechny české premiéry?  - ČTK
Video se připravuje ...

„Chci, abychom navzdory tomu, že někteří byli politickými soupeři nebo že máme rozdílné názory na spoustu věcí, tak pokládám za dobré, abychom v těchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě,“ konstatoval dále Fiala před samotnou večeří. Předseda vlády zopakoval, že večer jej čeká ještě koncert. 

Nejde podle Fialy o to, aby se expremiéři bavili jen o aktualitách, ale že má smysl ukázat, že nad politickým soupeřením stojí hodnoty se umět bavit i přes odlišné názory. 

Bylo dusno?

Je možné, že u stolu bylo dusno. Někteří premiéři totiž mezi sebou neměli zcela vřelý vztah. Například prezident Miloš Zeman často poukazuje na to, že za jeho doby ČSSD stoupala nahoru, to připomněl i v novoročním projevu. Nyní ale sociální demokracie tře bídu s nouzí a nedostala se v posledních sněmovních volbách do dolní komory. Po Zemanovi převzal vedení ČSSD Vladimír Špidla, dále pak Jiří Paroubek a následně Bohuslav Sobotka. Je tak možné, že si pád sociální demokracie dali jako hořký diskuzní předkrm. 

Podobně si možná Václav Klaus vyříkával s ostatními fungování ODS. Zde se mohly nabízet hovory mezi jím a Petrem Nečasem, Miroslavem Topolánkem a Petrem Fialou. Klaus navíc i v našem pořadu Epicentrum byl ke stávající vládě poměrně kritický. Především k ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi

Mohlo by se očekávat, že hustou atmosféru uklidnila přítomnost něžného pohlaví. Politici totiž dorazili i se svými partnerkami. Nicméně, přítomnost jedné z nich mohla být poměrně zajímá. Pád vlády Petra Nečase totiž způsobila kauza jeho manželky Jany Nagyové Nečasové... a ta dorazila.

Podle „rodinné fotky“ nakonec nedorazila partnerka Vladimíra Špidly. 

Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu. Co se bude podávat k plzničce? Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu. Co se bude podávat k plzničce? | Blesk:Jiri Kotatko

Kdo je kdo

A kdo tedy vlastně dorazil? Pojďme se na české premiéry podívat chronologicky. 

Prvním byl Václav Klaus (ODS, 81), který byl ve funkci 1827 dní. A to od 1. 1. 1993 do 2. 1. 1998. Klaus se stal v roce 2003 i prezidentem republiky. Klaus je expertem na ekonomii, stejně jako manželka Livie. Nadále je aktivním komentátorem a nebojí se rýpnout do vlády. Je ženatý, má dva syny a vnoučata. Klause nahradil Josef Tošovský, který ale vydržel jen do 22. července 1998. 

Exprezident Václav Klaus s manželkou Livií na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023) Exprezident Václav Klaus s manželkou Livií na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023) | Blesk:Jiri Kotatko

Třetím byl Miloš Zeman (ČSSD, 78), který byl ve funkci 1459 dní. A to od 17. 7. 1998 do 15. 7. 2002. Zeman se často chlubí, že vytáhl sociální demokracii z nízkých čísel a díky němu došla do Strakovy akademie předními dveřmi. Stejně jako Klaus, tak i on si může připsat roli prezidenta, kterým je doposud a čeká jej ve funkci posledních pár měsíců. Jeho oblíbenou kratochvílí je vyjadřovat se k rozpočtu. Je ženatý a na večeři dorazí s manželkou Ivanou. S ní má dceru Kateřinu a z prvního manželství má syna Davida. Dodáme, že už jednou odešel do důchodu, a to v roce 2002. 

Prezident Miloš Zeman s partnerkou Ivanou na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023) Prezident Miloš Zeman s partnerkou Ivanou na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023) | Blesk:Jiri Kotatko

Čtvrtým předsedou vlády byl Vladimír Špidla (ČSSD, 71), ten zvládl vést českou zemi 754 dní a byl ve funkci od 12. 7. 2002 do 4. 8. 2004. Za jeho vlády se potýkal s ničivou povodní a na rozdíl od svých předchůdců se spíše specializoval na věci z rezortu práce a sociálních věcí. Je ženatý a z prvního manželství má dvě děti. Další dvě děti vyženil. Nahradil jej již zesnulý Stanislav Gross, který zastával funkci premiéra do 25. dubna 2005.

Vladimír Špidla během rozhovoru pro Blesk Zprávy prozradil, že rád fotí ptáky a ve volné chvíli pomáhá rodině s autistickým vnukem. Vladimír Špidla během rozhovoru pro Blesk Zprávy prozradil, že rád fotí ptáky a ve volné chvíli pomáhá rodině s autistickým vnukem. | Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Šestým premiérem byl Jiří Paroubek (ČSSD, 70). Paroubek se také ohřál na vládě jen malinko a vydržel ve funkci 497 dní. Nastoupil 25. 4. 2005 a odešel 4. 9. 2006 po parlamentních volbách. Paroubek se zajímal o místní rozvoj, a i když dosáhla ČSSD ve volbách v roce 2006 skvělého výsledku, přeskočila ho ODS s Miroslavem Topolánkem. Paroubek byl dvakrát ženatý a má jednoho syna. V současnosti má novou partnerku. 

Expremiér Jiří Paroubek s novou partnerkou a exposlankyní Gabrielou Kalábkovou na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023) Expremiér Jiří Paroubek s novou partnerkou a exposlankyní Gabrielou Kalábkovou na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023) | Blesk:Jiri Kotatko

Sedmým premiérem byl Mirek Topolánek (ODS, 66). U něj se skoro povedlo pokořit hranici 1000 dnů a na Úřadu vlády vydržel 996 dní – a tedy v období od 16. 8. 2006 do 8. 5. 2009. Jeho první vláda nezískala důvěru v Poslanecké sněmovně a byla tak vládou v demisi. Na druhý pokus se mu ale podařilo kabinet sestavit poté, co přizval zástupce KDU-ČSL a zástupce Strany zelených. Je ženatý a má čtyři děti a vnučku. 

Expremiéři na slavnostní večeři premiérů Česka na snímku Mirek Topolánek s partnerkou, manželka premiéra Jana Fialová a zcela vlevo Vladimír Špidla (2.1.2023) Expremiéři na slavnostní večeři premiérů Česka na snímku Mirek Topolánek s partnerkou, manželka premiéra Jana Fialová a zcela vlevo Vladimír Špidla (2.1.2023) | Blesk:Jiri Kotatko

Osmým předsedou vlády byl Jan Fischer (nestraník, 72). Ten vládl ČR pouhých 460 dní, a to od 9. 4. 2009 do 13. 7. 2010. Jeho vláda byla nazývána vládou úřednickou a navíc byl předsedou ve stejnou dobu jako Mirek Topolánek. Po sněmovních volbách nakonec nastoupil Petr Nečas. Zajímavostí také je, že byl zvolen předsedou Českého statistického úřadu a je také vystudovaným ekonomem. Je ženatý a má tři děti. 

Expremiéři na slavnostní večeři premiérů Česka, na snímku Andrej Babiš s manželkou Monikou a Jan Fischer s manželkou Danou (2.1.2023) Expremiéři na slavnostní večeři premiérů Česka, na snímku Andrej Babiš s manželkou Monikou a Jan Fischer s manželkou Danou (2.1.2023) | Blesk:Jiri Kotatko

Devátým ministerským předsedou byl Petr Nečas (ODS, 58). Ten vedl kabinet od 28. 6. 2010 do 10. 7. 2013 a byl tak 1108 dní ve funkci. Jeho působení vypadalo nadějně, respektive to, že by mohl vydržet řádnou dobu. Hlavu mu ale setnula jeho manželka Jana. Tu Policie ČR a útvar pro odhalování organizovaného zločinu prošetřovaly kvůli podezření z korupce, kdy údajně i úkolovala vojenské zpravodaje. Kvůli vládě se konala v roce 2012 velká demonstrace, které se údajně účastnilo i 100 tisíc lidí. 

Expremiér Petr Nečas s partnerkou Janou na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023) Expremiér Petr Nečas s partnerkou Janou na slavnostní večeři premiérů Česka (2.1.2023) | Blesk:Jiri Kotatko

Desátým šéfem vlády byl Jiří Rusnok (Nestraník, 62). Vláda byla pověřená a vydržela 218 dní – od 25. 6. 2013 do 29. 1. 2014. Bylo v ní 14 nestraníků, přičemž se o vládě hovořilo jako o vládě přátel Zemana. Poslanecká sněmovna ale nedala kabinetu důvěru a hned v srpnu 2013 předal Rusnok Zemanovi demisi. Rusnok vedl vládu jen do předčasných voleb. Věnoval se financím a průmyslu a obchodu. Je ženatý a má tři děti. 

Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu: Jiří Rusnok s partnerkou Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu: Jiří Rusnok s partnerkou | Blesk:Jiri Kotatko

Jedenáctým premiérem byl Bohuslav Sobotka (ČSSD, 51). Nyní se dostáváme ke klasickým číslům a Sobotka dovedl vládu ve standardním režimu. A to 1426 dní od 17. 1. 2014 do 13. 12. 2017. Sobotka převzal žezlo po Rusnokovi, jehož vláda nedostala důvěru, a vyhrál předčasné volby do Sněmovny. Po dlouhé době se povedlo vládu udržet po standardní dobu, ale měl na začátku značné problémy – tehdejší prezident Miloš Zeman otálel se jmenováním vlády a vydržel to celých 95 dní. Věnoval se průmyslu a obchodu. Je rozvedený a má dvě děti. Nakonec se na poslední chvíli Sobotka omluvil. 

Bohuslav Sobotka, 38. sjezd ČSSD Bohuslav Sobotka, 38. sjezd ČSSD | Blesk:David Malik

Dvanáctým premiérem byl Andrej Babiš (ANO, 68). Také Babiš byl ve funkci tak, jak se sluší a patří. Nastoupil 6. 12. 2017 a odešel do funkce opozičního politika 17. 12. 2021. Babiš je rovněž člověkem, který se zajímá o finance, ostatně v Sobotkově vládě svého času zastával funkci strážce státní kasy. Babiš má za sebou řadu skandálů, nyní také dochází na soud kvůli kauze Čapí hnízdo. Jeho vláda řešila přes dva roky koronavirovou pandemii, která ochromila Česko. Nyní je předsedou opozičního hnutí ANO a kandiduje na prezidenta republiky. Je podruhé ženatý a má čtyři děti. 

Expremiéři na slavnostní večeři premiérů Česka, na snímku premiér Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou (2.1.2023) Expremiéři na slavnostní večeři premiérů Česka, na snímku premiér Petr Fiala (ODS) a Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou (2.1.2023) | Blesk:Jiri Kotatko

Třináctým předsedou vlády byl v roce 2021 zvolen Petr Fiala (ODS, 58). Fiala nahradil Babiše 28. 11. 2021, kdy vyhrál s koalicí SPOLU volby a kdy byl následně v prosinci jmenován Zemanem. Nyní je fe funkci přes 400 dní. Právě Fiala měl nápad uspořádat k výročí právě toto významné setkání. Ještě před samotnou akcí se setkal s prezidentem Milošem Zemanem na novoročním obědě a večer věnuje  koncertu v Rudolfinu se slovenským premiérem Eduardem Hegerem. Fiala se věnuje školství a za dobu své vlády již řešil pozůstatky covidové krize a řeší také válku na Ukrajině a ekonomickou krizi. Je ženatý a má tři děti. 

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) (8.12.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) (8.12.2022) | ČTK / Deml Ondřej

Jirik-ta ( 5. ledna 2023 10:45 )

"Andrej Babiš: Z neznámých lidí uděláte celebrity, mají skvělé příjmy, a potom Vás pomlouvají (VIDEO CZ, 36 min)" (BOBO - Rozhovor s A Babišem)

Jirik-ta ( 5. ledna 2023 10:43 )

karmazdarma ( 3. ledna 2023 21:34 )

Byla tam hrubka ,mělo tam být Česká J(ELITA).

maxpax ( 3. ledna 2023 20:43 )

Někde jsme četl titulek, že se na té večeři sešla česká elita .

nespokojeny ( 3. ledna 2023 17:30 )

Jak je správně podotknuto, přítomna byla i premiérka Nečasová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa