Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koalici nadchnul Fialův projev. Opozice nešetří kritikou, premiér je nepřesvědčil

Autor: ČTK - 
1. ledna 2023
22:07

Premiér Petr Fiala (ODS) svým dnešním novoročním projevem opoziční lídry nepřesvědčil. Soudí, že navzdory jeho slovům vláda nezvládla předsednictví Radě Evropské unie a nedokáže efektivně pomáhat lidem ani firmám v nynější energetické krizi a zdražování. Naopak zástupci vládní koalice hodnotí Fialovo vystoupení jako věcné, vyvážené a srozumitelné. Vyjádřili hrdost nad tím, že Česko má v čele vlády státníka, který nesklouzává k populismu, ale přitom umí občany v těžkých dobách povzbudit.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová si myslí, že Fiala v projevu vytrhával věci z kontextu a manipulativně je předkládal veřejnosti. Vláda se přitom chová chaoticky, během českého předsednictví nejednala sebevědomě a Fiala se nechoval jako sebevědomý premiér, řekla v České televizi.

Video  Novoroční projev premiéra Fialy  - ČTK
Video se připravuje ...

„Vybral si třešničky, které se mu hodily, a ty manipulativně předkládal,“ reagovala na projev bývalá ministryně financí. Kritizovala mimo jiné podle ní pomalou a neúčinnou pomoc státu občanům i firmám, které čelí enormnímu zvyšování cen. Projev ministerského předsedy byl snůškou prázdných floskulí a stokrát opakovaných lží, míní lídr SPD Tomio Okamura.

„Díky Vám je v čele země opravdový státník.“

Vládní politici Fialův projev ocenili. Premiér podle šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové z vládní TOP 09 přesně pojmenoval problémy, jímž země čelí. „Zároveň byl plný naděje a nesl se v optimistickém duchu, což je nesmírně důležité. Jsem stejně jako premiér přesvědčena, že to spolu zvládneme a z krize vyjdeme silnější. Díky Vám je totiž v čele země opravdový státník,“ uvedla na twitteru.

Také šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný v České televizi vyjádřil přesvědčení, že Fiala mluvil s pokorou, přitom jasně a sebevědomě. „Jsem hrdý na to, jakého máme premiéra,“ dodal. Výtky opozice označil za opoziční rétoriku.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek míní, že Fialův projev byl smířlivý a působivě poukázal na kontrast mezi dobrými vztahy mezi Čechy a Slováky a tím, co se nyní děje mezi Ruskem a Ukrajinou. V jeho výčtu vládních priorit mu chybělo řešení nedostupného bydlení, digitalizace či změny klimatu.

Poslanec STAN Jan Lacina považuje dnešní slova premiéra za vyvážený, pravdivý a srozumitelný projev určený veřejnosti, kterému nechyběla vize budoucnosti, naděje a povzbuzení. Tedy vše, co chybělo vánočnímu poselství prezidenta Miloše Zemana, dodal Lacina.

Fiala v projevu prohlásil, že letošní rok nebude jednoduchý, ale Česká republika ho zvládne. Vyzdvihl solidaritu lidí v kritických okamžicích. Věří, že se začnou projevovat přijatá opatření a sníží se inflace i ceny. Zopakoval, že vysoké ceny energií nelze zkrotit jednoduchým nařízením. Připomněl, že ministr financí chystá úspory ve výdajích státu za 70 miliard korun. Neměly by ale zasáhnout armádu, výstavbu silnic a železnic ani vzdělávání, tedy oblasti, které vláda letos považuje za prioritu.

Video  Fiala hodnotí rok v čele vlády: Mám pocit jako v akčním filmu.  - Facebook - Petr Fiala
Video se připravuje ...

AHel ( 5. ledna 2023 18:38 )

Naprosto s Vámi souhlasím!

jajas ( 2. ledna 2023 18:20 )

Jakoby fotky byly to nejhorší, co by politici mohli dělat. Se podívám na ty "zaručené odborníky", které si tam postupně dosazují jednotlivé strany a možná bychom ještě byli rádi za to, že se pouze fotí....ale ti mají jiné "aktivity".

jajas ( 2. ledna 2023 18:18 )

Jenže pak kolem šíří pouze smrad. Možná by měli něco se sebou dělat, aby nebyli "zaražení", to se pak takoví lidé chovají nenormálně....

roxin ( 2. ledna 2023 15:58 )

jajas

roxin ( 2. ledna 2023 15:56 )

jajas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa