Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Skandál české delegace: Lékař plácl v Koreji ženu přes zadek. Nesmí opustit zemi?

Autor: simao, ČTK - 
14. dubna 2023
14:38

Cesta ministra dopravy Martina Kupky (ODS) do Singapuru a Jižní Koreje na sebe přitáhla nečekanou pozornost - a to kvůli incidentu v Soulu, kdy měl člen delegace - lékař obtěžovat hygieničku, která měřila účastníkům výjezdu teplotu. Podle iDnes.cz byl přitom podnapilý. Seznam Zprávy uvedly, že lékař má zatím zákaz vycestovat z Jižní Koreje. „Podle mých informací zadržen nebyl, nemá možnost opustit Jižní Koreu. Podle zprostředkovaných informací se omluvil,“ vzkázal serveru ministr Kupka.

Lékař podle serveru iDNES.cz v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím v jihokorejském Busanu měřila teplotu. Případem se zabývají tamní úřady, řeší ho i české ministerstvo obrany, pod které lékař spadá. Chystá se ho potrestat.

„Odlétali jsme v brzkých ranních hodinách z Busanu. Lékař se s námi nevrací,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a dodává : „Podle mých informací zadržen nebyl, nemá možnost opustit Jižní Koreu. Podle zprostředkovaných informací se omluvil.“

České velvyslanectví v Soulu je v kontaktu s věcně příslušnými jihokorejskými orgány ohledně případu lékaře s hodností podplukovníka, který v opilosti obtěžoval hygieničku, sdělil dnes mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Podle ambasády lékař nebyl přímo členem české vládní delegace, do Koreje s ní ale přicestoval. Delegace se do Česka vrací dnes.

Svoboda: Ostuda! A vládní letadlo není hospoda

„Náš zastupitelský úřad v Soulu je v průběžném kontaktu s věcně příslušnými jihokorejskými orgány. Cílem je daný případ rychle vyřešit, přičemž ale plně respektujeme nezávislost vyšetřování na jihokorejské straně,“ uvedl mluvčí Černínu Drake.

Velvyslanectví podle něj zároveň poskytuje českému občanovi standardní konzulární asistenci v souladu se zákonem o zahraniční službě.

„Jednání bylo nepřijatelné. Je dobře, že ministerstvo obrany hodlá toho muže potrestat. Nepřichází v úvahu podnapilost ani samotný útok na tu hygieničku. Úkolem české diplomacie teď bude, aby to vyžehlila u korejské strany. Je třeba přiměřeně potrestat viníka. Jde o ostudu, která se nesmí nikdy opakovat. Zhoršuje to naši pověst. Česká republika se má omluvit,“ uvedl pro CNN Prima News exministr zahraničí Cyril Svoboda.

„Jsem v šoku. Je to ostuda české delegace. Nepamatuji si, že by se něco takového stalo, když jsem jako ministr vedl delegaci. Je to za hranicí jakékoliv slušnosti. Politickou odpovědnost za to nese ministr. Vládní letadlo není večírek, kavárna ani hospoda,“ dodal Svoboda.

Krajně nevhodné jednání

Incident dříve potvrdilo i ministerstvo obrany. „Příslušník příspěvkové organizace ministerstva obrany byl po příletu při kontrole zdravotního stavu obviněn z krajně nevhodného chování vůči vojenskému personálu hostitelské země,“ sdělil iDnes.cz mluvčí ministerstva David Jareš.

„Ačkoli se zřejmě jedná o politováníhodné selhání jednotlivce, po důkladném prošetření incidentu bude lékař Ústavu leteckého zdravotnictví Praha kázeňsky řešen. Přijmeme opatření, aby se podobná situace už nemohla opakovat,“ dodal.

Návštěva ve stínu skandálu

Ministr Kupka přitom v Koreji a předtím v Singapuru jednal například o vysokorychlostních tratích, kosmických aktivitách či rozvoji přímých leteckých spojení mezi Prahou a jihovýchodní Asií. S ministrem bylo i téměř 60 zástupců firem z Hospodářské komory České republiky, kteří navázali kontakty s místními podniky, uvedlo dnes v tiskové zprávě ministerstvo dopravy.

„Oblast jihovýchodní Asie představuje pro naše podnikatele místo velkých příležitostí,“ řekl Kupka. „Podpořili jsme více než 50 firem, které mohly navázat významné obchodní kontakty ve dvou úspěšných a rychle se rozvíjejících asijských ekonomikách. Zároveň jsem využil cesty a setkal jsem se se svými ministerskými protějšky ze Singapuru a Koreje,“ dodal.

Video  Sexuální predátor si hledá hodnou oběť. „Důležité je se ozvat," říká expertka na sebeobranu  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 16. dubna 2023 21:50 )

To naše ženy jsou lepší,jenom by se usmáli.A kdyby jim to bylo nepříjemný,tak by řekli,už mě to nedělej,nebo tak něco,ale mezinárodní událost by z toho nedělaly.

jajas ( 15. dubna 2023 20:30 )

Nevolno bylo asi jen tomu doktorovi....a teď je mu v té koreji nevolno ještě více...

doktormediciny ( 15. dubna 2023 20:06 )

A preopo ...ja kdyz saem kdysi prodelal nejaka ta mezinrodni cviceni vojenska, tam byla urazke nenapit se

doktormediciny ( 15. dubna 2023 20:04 )

Prqacuje v Ustavu leteckeho zdravotnictvi, Jako dustojnik by mel byt trenovany a nejaky ten alkohol vydrzet

doktormediciny ( 15. dubna 2023 20:03 )

Ja em cely tzivot delal na venkove, placnuti sem, placnuti tam. Opravdu se to tak nebere....SAz k urovni mezinarodniho skandalu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa