Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pavlův ostrý start. „Nechtěného“ Hladíka jmenoval ministrem a rýpl si do Zemana

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. března 2023
10:29
Autor: ČTK - 
10. března 2023
08:15

Prezident Petr Pavel dnes den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jmenování začátkem roku odmítl, což lidovci označili za protiústavní, kompetenční žalobu ale s ohledem na končící mandát bývalé hlavy státu nepodali. Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Lidovci navrhli Hladíka poté, co Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) loni v říjnu oznámila, že opustí vládu ze zdravotních důvodů. U jeho nominace setrvala KDU-ČSL i poté, co policie v kauze přidělování městských bytů v Brně zasahovala i v Hladíkově kanceláři. Fiala s návrhem čekal do konce minulého roku s ohledem na možný posun v kauze, policie však Hladíka z ničeho neobvinila.

Pavel při ceremoniálu na Pražském hradě ocenil, že hned den po inauguraci může učinit podobný pracovní krok. „A ukončit dlouhé období různých dohadů a výhrad. Z toho, co jsem si měl sám možnost zjistit, tak prázdných,“ řekl Pavel. 

Jmenování podle Pavla umožní Hladíkovi, který byl na ministerstvu dosud náměstkem, plnohodnotně pracovat. Uvolní ruce také Jurečkovi. „Role ministerstva životního prostředí je v dnešní době mimořádně důležitá, rád bych ocenil i roli resortu na úspěšném předsednictví v (Radě EU),“ uvedl Pavel.

Úkoly ministerstva jsou důležité nejen pro životní prostředí, ale pro strukturálně postižené regiony, řekl Pavel. „Bude velice důležité, aby zdroje, které jsou na pomoc těmto regionům vyčleněné, byly využity s maximální efektivitou,“ zdůraznil. Za další Hladíkovy úkoly považuje ochranu vody, zemědělský zákon, zákon o ochraně přírody, ale také problematiku odpadů či recyklace.

Zeman vedle brněnské kauzy vyčítal Hladíkovi i nedostatečné vzdělání v oboru životního prostředí. Vadilo mu i to, že ve stranickém tisku publikoval inzerát, kterým hledal náměstka a další spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu, ač ještě nebyl jmenován.

KDU-ČSL Zemanovo rozhodnutí Hladíka nejmenovat označila za protiústavní. Pokud by zbýval delší čas do konce prezidentova mandátu, trvali by lidovci na kompetenční žalobě. Místo toho Jurečka před dvěma měsíci prozatímně jmenoval Hladíka na MŽP náměstkem.

Video  Fiala: Pavel jmenuje Hladíka ministrem hned po inauguraci  - ČTK
Video se připravuje ...

al.bunda ( 11. března 2023 07:43 )

Zmetek jmenoval zmetka

dynaty ( 11. března 2023 05:14 )

LuCo ( 10. března 2023 19:23 )

Více myslet, méně rýpat! Rýpat dokáže každý rypouš, myslet nedokáže mnohdy i "celebrita."

LuCo ( 10. března 2023 19:14 )

Když se "něco" objeví, dostane od PP neprodleně amnestii..

Uživatel_5606215 ( 10. března 2023 17:31 )

Krysa sa uz ukazuje v plnej krase

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa