Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrad den před inaugurací stihl pronajmout své prostory. Firmě spojené se zemanovci

Autor: ČTK - 
9. března 2023
21:57

V poslední den prezidentského mandátu Miloše Zemana podepsala Správa Pražského hradu smlouvu o pronájmu prostor za katedrálou svatého Víta na velikonoční trhy. Zakázku získala firma Astacus, jejíž zaměstnanci v minulosti statisíci sponzorovali politickou Stranu práv občanů - zemanovci (SPO), napsal server Seznam Zprávy. V registru smluv byl kontrakt zveřejněn dnes dopoledne, tedy v den inaugurace nového prezidenta Petra Pavla. Firma za více než měsíc pronájmu prostor o rozloze 400 metrů čtverečních zaplatí 450 000 korun.

Majitel firmy Astacus Michal Pechan v minulých letech dostával do pronájmu nádvoří jedné z nejnavštěvovanějších památek v Česku opakovaně. Ředitel Správy Pražského hradu Jan Novák, kterého do funkce od ledna dosadil vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, serveru sdělil, že Hrad smlouvu podepsat musel. „Správa Pražského hradu uspořádala veřejné a otevřené výběrové řízení, v němž nebyl nikdo protežován a nikdo znevýhodněn. Smlouva byla podepsána s firmou, která zvítězila. S výběrem a smlouvou nebylo možno čekat, pokud měly letos velikonoční trhy proběhnout,“ uvedl Novák.

Na dotaz, kolik se přihlásilo zájemců a na základě čeho vybrali vítěze, už do vydání textu neodpověděl, poznamenal server. Podle zdrojů Seznam Zpráv stál za pronájmy pro Pechanovu firmu Mynář. Ani ten na dotazy nereagoval. Prostor za svatovítskou katedrálou pronajala Správa Pražského hradu Pechanově firmě Astacus už v roce 2019. Bez tendru a do konce Zemanova mandátu. Hrad to hájil tím, že smlouva navazuje na původní dohodu z roku 2015, píše server.

Pechan odmítá, že jeho úspěchy při uzavírání smluv na Hradě souvisejí se sponzoringem, který prezidentské straně poskytovali jeho podřízení. A podle serveru tvrdí, že s Mynářem o smlouvách nejednal. „Hrad na tyto trhy vyhlásil výběrové řízení, kterého jsme se účastnili,“ uvedl ke smlouvě o velikonočním pronájmu.

Astacus i další Pechanovy firmy, jako je Pralinka, Galaxie Production nebo Infiteam, podle serveru vyšetřují policisté kvůli podezření z fiktivních obchodů, jež údajně připravily stát o miliony korun na daních.

Video  Kam v Česku na nejhezčí velikonoční trhy?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa