Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemanovou přejmenovala Pekarová na „Ivu“. Pavel: „10 let první dáma moc vidět nebyla“

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
9. března 2023
17:33

I ve znamení střídání prvních dam byla dnešní inaugurace Petra Pavla na Hradě. Ivana Zemanová a Eva Pavlová se před ní sešly na obědě společně se svými manželi. Ve Vladislavském sále se pak v první řadě sešly jak Eva Pavlová a Zemanová, tak i Livia Klausová a Dagmar Havlová. O nové první dámě přitom mluvil sám Pavel hned několikrát – včetně projevu na balkonu i ve Španělském sále.

„Vítám zde všechny vzácné hosty, kteří přijali naše pozvání. Zejména vítám manželku paní Evu Pavlovou a další členy rodiny, prezidenta Miloše Zemana a paní Ivu Zemanovou, prezidenta Václava Klause a paní Livii Klausovou, paní Dagmar Havlovou, předsedu Ústavního soudu pana Pavla Rychetského a paní Helenu Rychetskou,“ vítala hosty ve Španělském sále šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Inaugurace Petra Pavla: Miloš Zeman s manželkou Ivanou. (9.3.2023) Inaugurace Petra Pavla: Miloš Zeman s manželkou Ivanou. (9.3.2023) | ČTK / Šulová Kateřina

Forejt vidí jiný problém

Přeřeknutí Pekarové však za problém nevidí někdejší hradní protokolář Jindřich Forejt.

Neviděl bych to jako velký problém. Za mnohem větší prohřešek ale považuji, že Petr Pavel neoslovil Miloše Zemana a Václava Klause jako prezidenty, ale jako své předchůdce,“ uvedl pro Blesk Zprávy Forejt, který bude v pátek 10. března od 13:00 hostem pořadu Epicentrum právě k průběhu inaugurace nového prezidenta.

Petr Pavel tak má hlavní část dnešního ceremoniálu již za sebou. Na Hrad přijel v doprovodu jak své ženy, tak synů Petra a Jana a rovněž snachy Lady.

Video  Petr Pavel s manželkou Evou dorazil na Pražský Hrad na inauguraci.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pavlovi na Hradě absolvovali oběd s Milošem a Ivanou Zemanovými, na kterém se podával vývar a svíčková a předával klíč od korunovačních klenotů. Zemanovi skončil mandát o půlnoci ze středy na čtvrtek, Česko bylo tak 14 hodin bez prezidenta.

Pavel po složení slibu několikrát promluvil právě o své ženě. „Já jsem velice rád, že vám tady dnes s mojí ženou Evou můžeme říct, že my vnímáme tu pozici prezidenta a manželky prezidenta, protože Eva nemá ráda titul první dámy, že ji vnímáme jako službu. Jako službu vám všem, a ne sobě, a že jsme skutečně připraveni udělat všechno proto, aby ta změna nastala,“ vzkazoval na Hradě při zdravici z balkonu.

Pavel: 10 let první dáma moc vidět nebyla

Po boku manželky Evy předstoupil Pavel i do Španělského sálu před spolupracovníky, podporovatele a další hosty.

„Ona nemá ráda označení první dáma a já se jí ani moc nedivím, protože právě teď posledních 10 let první dáma moc vidět nebyla, takže si na to musíme zase trochu zvyknout, ale já jsem rád, že tady mohu o Evě pár slov říct, protože ona do toho nápadu zpočátku nebyla vůbec nijak nadšená,“ uvedl Pavel.

„Je to tak?“ obrátil se přitom na svou manželku s úsměvem. „Postupně se s tím sžívala, až se s tím sžila do takové míry, že byla podstatnou částí toho úspěchu,“ dodal Pavel, který je přesvědčen, že jeho manželka bude skvělou první dámou, bude vidět, působit na lidi příjemně a věnovat se tématům, jako je třeba prevence vážných chorob či péče o děti a seniory.

Video  Pavel poděkoval na Hradě rodině a manželce Evě i svému týmu a příznivcům včetně harleyářů.  - Česká televize/Blesk
Video se připravuje ...

 

 

panda82 ( 30. března 2023 11:24 )

panda82 ( 30. března 2023 11:22 )

No za to tato dáma až moc, neměla by se věnovat něčemu jako p. Zemanová - charitě

kal123 ( 11. března 2023 09:27 )

Na tu svou si to nedovolí, ta by ho flákla po hubě.

kal123 ( 11. března 2023 09:26 )

Zeman nebyl arogantní, jenom neměl rád blbce a dával jim to zřetelně najevo. S čímž souhlasím.

yarda ( 10. března 2023 21:50 )

Nepochválím li se sám, nikdo to za mě neudělá (JdaC - Posel z Liptákova 1997)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa