Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pavlův první prezidentský přípitek: Vystřihl poklonu manželce Evě a rýpl si do Zemanové

Aktualizováno -
9. března 2023
17:16
Autor: Pavlína Horáková - 
9. března 2023
15:45

Nový prezident České republiky Petr Pavel dnes složil ve Vladislavském sále slib a na jeho počest byla tentokrát premiérově také servírována číše vína. Na tu byly pozvány tři tisíce hostů. Ve Španělském sále nechyběli zástupci politických stran, šéf Senátu Miloš Vystrčil, premiér Petr Fiala, ale také například bývalý kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.

Petr Pavel před slavnostním přípitkem v přeplněném Španělském sále Hradu poděkoval za podporu rodině, manželce, úzkému týmu i dalším podporovatelům včetně harleyářů. „Musím říct, že jestli jsem se ve Vladislavském sále cítil poněkud stísněn, tak teď už se cítím vyloženě nesvůj, protože mít třetí vystoupení během jedné hodiny, to už je tempo skoro jako v Poslanecké sněmovně pro řečníky s přednostním právem,“ začal svůj proslov odlehčeně a s humorem.

„Na prvním místě bych měl poděkovat rodině, bez rodinného zázemí to vůbec nejde. Mé rodině to samozřejmě přineslo do života velké změny a zdaleka ne všechny byly pozitivní, takže já jim všem chci poděkovat za to, že to vzali sportovně, že se rozhodli se s tím vypořádat, stejně jako jsme se s tím rozhodli vypořádat my s Evou,“ řekl v úvodu svého přípitku.

Babiš na inauguraci: „Pavel má historickou šanci.“ Fiala i Němcová sepsuli Zemana

Manželka prezidenta Eva Pavlová podle jeho slov nemá moc ráda oslovení první dáma. „Posledních 10 let první dáma moc vidět nebyla,“ rýpl si Petr Pavel během svého již třetího projevu. „Jsem přesvědčen o tom, že (Eva Pavlová) bude skvělou první dámou,“ uvedl Pavel. Nejenže podle něj bude vidět a působit na lidi příjemně, prý se ale také bude věnovat tématům, jako je prevence vážných chorob, rodinné vztahy, péče o děti a seniory či otázky žen. Je prý připraven jí být maximální podporou: „Aby byla nejen ozdobou po mém boku, ale i hodnotnou první dámou,“ řekl Pavel.

Video  Inaugurace Petra Pavla: Česko má nového prezidenta.  - Česká televize/Blesk
Video se připravuje ...

Mezi hosty nechyběl ani ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který pro Blesk krátce zhodnotil Pavlův proslov. „Petr Pavel nebyl adresný, ale v republice žijeme všichni společně roky, víme, co bylo dobré dříve nebo co bylo špatné. On nebyl osobní, nehovořil ani o prezidentovi (Zemanovi – pozn. red.), ani konkrétně třeba o Babišovi, který jistě reprezentuje tu část politiky, která rozhodně nehledá konsenzus,“ řekl. „Pokud chcete udělat za něčím tlustou čáru, za nějakým stylem, tak je důležité říct, co to je, co bude jinak,“ dodal Bartoš.

Sálem zněla píseň Jednou budem dál

Slavnostní číši vína uspořádali organizátoři ceremoniálu asi pro 2500 účastníků, kteří obsadili i přilehlé prostory včetně Rudolfovy galerie. Budoucí šéfka kanceláře Hradu Jana Vohralíková při přípravě akce uvedla, že půjde o lidské setkání, kterého se vedle účastníků předcházející inaugurační schůze parlamentních komor zúčastní také podporovatelé a přátelé prezidenta.

V podání bývalých členů skupiny Spirituál kvintet zazněla ve Španělském sále píseň Jednou budem dál, která se stala součástí téměř všech Pavlových předvolebních shromáždění v závěrečné fázi kampaně. Původní verze písně – We Shall Overcome – byla klíčovou hymnou amerického hnutí za občanská práva. V Praze ji lidé zpívali při sametové revoluci nebo o rok později při setkání prezidentů Václava Havla a George Bushe.

22:51
9. 3. 2023

To bude z našeho online zpravodajství z inaugurace Pavla a konce Zemana vše. Nadcházejícím krokům nového prezidenta se ale i nadále budeme věnovat na Blesk.cz.

22:29
9. 3. 2023

Pokud se nevyskytnou žádná podezření na další nesrovnalosti na Hradě, nebude prezident Petr Pavel vyvolávat novou prověrku. „Nemá smysl takový audit zadávat, pokud bychom neměli nějaká vážná podezření,“ řekl Pavel k případné nové prověrce na Pražském hradě. Pokud by podnítil kontrolu NKÚ, zahájení procesu by podle něho trvalo řádově měsíce až půl roku, další měsíce by trvala samotná prověrka. „Případné výsledky bych se dozvěděl koncem tohoto roku nebo na začátku příštího,“ podotkl Pavel, který se dnes odpoledne ujal složením slibu funkce hlavy státu.

22:00
9. 3. 2023

Pavel zopakoval, že k týmu, který se tvořil za jeho předchůdce ve funkci Miloše Zemana v posledních deseti letech, neměl důvěru. Po zvolení prezidentem, kdy se stal chráněnou osobou, proto Pavel požádal o ochranu od lidí, kterým důvěřoval více, řekl. „Považoval jsem to za celkem logický krok, ne za nějaké naprosté odmítnutí práce útvaru prezidenta,“ podotkl. „Předpokládám, že si řadu věcí vyjasníme,“ uvedl ke schůzce s Balážem. „Vzhledem k tomu, že od zítřka už mě bude hlídat útvar ochrany prezidenta, tak to svědčí o tom, že tady k nějakému vývoji už došlo,“ doplnil.

Zobrazit celý online

Menhira ( 11. března 2023 12:36 )

Souhlas. Prezident Zeman byl vzdělaný, chytrý, měl přehled a byl to hlavně ČESKÝ prezident, proto mu občas ujelo i něco ostřejšího, jak to už Češi mají. Ale vždy to sedělo. To češství prezidentů už se Zemanem skončilo. Teď, až skončí úvodní divadlo, tak to bude jen o USA. Nakonec proto je tam dosazen generál a ať si lidé nemyslí, že si ho snad zvolili. Volby byly jasně cinknuté a hlasy lidí neměly na to vliv. Bylo to i vidět na nádvoří na Hradě při inauguraci, žádný nával tam nebyl, jen pár hloupých komediantů, kteří se rádi pasují na svědomí národa, se tam trapně předvádělo, jakože mávalo z oken Hradu a vtíralo se generálovi.

Menhira ( 11. března 2023 12:26 )

Vy jste Armi kasi hondě frustrovaný člověk. Něco s tím začněte dělat. Zeman je posledním vlasteneckým prezidentem, teď už to bude jen o USA a případně i Bruselu. Začalo to nadějně sametem a celá demokracie končí flanelem. Jo, časy se mění....

Menhira ( 11. března 2023 12:23 )

Všude ve světě se generálové dostávají k moci převratem a vojenským pučem. Tady si lidé generála zvolili sami a ještě si k tomu tleskají...... Vojenská junta. Je mi smutno.

AHel ( 10. března 2023 19:09 )

Mě nepřekvapil, zelený mozek...

AHel ( 10. března 2023 19:03 )

Jen primitiv a zelený mozek se negativně vyjadřuje o bývalé první dámě Ivaně.Tlučhuba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa