Trocha historie

Je třeba zmínit nevalnou historii podepisování tohoto slavnostního dokumentu. Od 1993, kdy vznikla samostatná Česká republika, se nový prezident podepisoval na vytištěný arch z tiskárny vytvořený ve Wordu (a jeden prezident tento dokument podepsal i s gramatickou chybou). Ten byl umístěn v obyčejných deskách, ve kterých se následně archivoval.

Autor: Jan Mahr

Letos bude ale všechno jinak. Pro Petra Pavla je připraven slavnostní set od českých designérů Karla Matějky a Petry Dočekalové, kteří v šibeničním čase jednoho měsíce vymysleli, jak udělat z obyčejné věci, které si nikdo ani nevšiml, klenot, který možná zahýbá i budoucími inauguracemi našich prezidentů!

K projektu inauguračního setu jsme se dostali přes Archiv poslanecké sněmovny a hned jsme začali přemýšlet, jak ho pojmout. Zatímco já vymýšlím věci ve 3D a jsem primárně zaměřený na tvorbu objektů. Mým opakem je Petra, která píše a tak vidí ve 2D. V písmu řeší drobnosti, linie… Skloubit tyto dva umělecké světy byla výzva a myslím, že se nám to povedlo,“ prozradil Karel.

O designérech

Karel Matějka patří mezi naše přední designéry, vede vlastní studio, kde navrhuje nejen nábytek, doplňky a osvětlení, ale také sportovní vybavení. Jeho práce jsou vždy výsledkem tvůrčího talentu v kombinaci s technologickým know-how a netradičními řešeními. Na prestižním milánském design weeku Salone del Mobile představil své inovativní kinetické křeslo Restless a světlo vytvořené pomocí 3D tisku Crown Light. V loňském roce navrhl mobiliář pro jihočeské město Český Krumlov. Byl několikrát nominovaný na cenu Czech Grand Design. Je absolventem ateliéru Produktového designu pražské UMPRUM.

Autor: archiv Karla Matějky

Miluje jednoduchost, funkčnost a inovaci. Přesně to spojil, když vymyslel kovové desky z ušlechtilých kovů duralu a mosazi, kdy mosazné části zdůrazňují mechanickou a funkční část desek a dural se stal nosným materiálem a tělem samotných desek. Jejich výroba kombinuje ruční práci se současnou technologií. Desky byly nejprve navrženy a vymodelovány ve 3D softwaru, posléze byla jejich duralová část vyfrézována pomocí počítačem řízené frézky. Následně byly desky opracovávány ručně a prošly chemickou povrchovou úpravou. Broušení, leštění a finální smontování se neobešlo bez ruční práce.  

Bylo třeba vymyslet jednoduchou věc, která má být funkční, ale zapamatovatelná. Je to jako by vás někdo oslovil, ať navrhnete nový mobil. Pro všechny je to placka s černým displejem, ale my museli vymyslet něco jinak.“

Petra Dočekalová je typografka, která se věnuje zejména ručně psaným i digitalizovaným skriptovým písmům, kaligrafii a letteringu. Je absolventka ateliéru Tvorby písma a typografie na UMPRUM. Ve své doktorské práci se zabývala kultivováním přístupu k psaní, psacímu písmu a osobnímu rukopisu. Působí v písmolijně Briefcase Type Foundry, kde pracuje na nových písmech. Za svou práci získala ocenění Certificate of Typographic Excellence od New Yorkského TDC. Právě díky ní bude prezident podepisovat ručně psaný arch.

Autor: Archiv autorů

Desky a slib

Písmo se řešilo nejen na archu se slibem, ale i na deskách, ve kterých je umístěn. Horní strana desek je zdobená vyfrézovaným reliéfním kaligrafickým nápisem Slib. Vychází ze svižného nakloněného rukopisu, kterým je napsáno i celé znění slibu. Kompozice kaligrafického slibu zdůrazňuje první větu psanou modrou barvou symbolizující naději. A díky použité technologii se písmo od desek odráží.

 „Mnoho lidí si neuvědomí, kolik práce za tím jedním papírem je. Bylo popsáno více než 150 archů, než Petra vychytala styl písma. Navíc jsme museli vybrat takové, které přijme veřejnost, ale zároveň ponese odkaz dnešní doby.

Autor: Archiv autorů

Písmo použité na slibu vychází z odkazu a tradice československých písmařů a typografů – Jaroslava Bendy, Oldřicha Menharat a Františka Kysely. Pro kaligrafii byly použity ploché fixy Calligraphy pen značky Edding o síle 5.0 a 2.0 mm v modré a černé barvě, namísto historizující tuše a atopera. Na napsání slavnostního slibu jsme použili papír Conqueror Laid Brilliant White s podílem bavlny s jemným klasickým žebrováním od firmy Le Papier. Má skvělý odstín, perfektní světlostálé vlastnosti a jeho struktura dokonale souzní s použitými fixy, ale i duralem a mosazí.

Pero

Elegantní mosazné pero se speciálním závitem je vyrobeno čistě z mosazi. Vyrábělo se ručně podle návrhu Karla Matějky a soustružil jej jeho dědeček Vojtěch Matějka ve svých 86 letech v Běšinech na Šumavě. Vznikly celkem dva originální kusy, jenž se liší délkou hrotu. V peru je zasazena náplň s archivním inkoustem značky Penac, které zaručuje kvalitu podpisu i po mnoha dekádách.

Autor: Archiv autorů

„Když jsem to dědovi řekl, měl velkou radost a byl neskutečně poctěn, že může pero vyrobit. Je neuvěřitelné, co děda ve svém věku zvládl.“

Cena a budoucnost

Přestože byla laťka k překonání předchozích slibů nízká, soupeřili jsme především sami se sebou a snažili se zpracovat slib s nejvyšším možným důrazem na detail a kvalitu provedení. Byla to pro nás obrovská čest a pocta. I z toho důvodu jsme si za naši práci nevzali ani korunu. Celý set tak vyšel jen na 25 000 Kč bez DPH, což je cena materiálu a vyfrézování duralových a mosazných částí. Navíc se nám povedlo rozvířit debatu o budoucí úrovni podepisování slibu, kdy vznikly 2 cesty, nad kterými můžeme 5 let přemýšlet. Jedna z nich je, že pro každou příležitost jmenování prezidenta bude navržen speciální set, ta druhá a našemu srdci bližší je, že by vznikl jeden, který by sloužil po mnoho let a stal by se jakýmsi symbolem jmenování prezidenta,“ prozradili designéři.