Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozruch kolem podoby Pavlova slibu: „Postrádám serióznost a majestátnost,“ uvedla expertka

Autor: max, simao - 
8. března 2023
09:42

Čtvrteční uvedení do funkce stvrdí Petr Pavel slibem a podpisem. Sněmovna proto nechala vyrobit dvě inaugurační pera a také dokument s ručně psaným zněním slibu. Jenže právě slib od Petry Dočekalové vzbudil na sociálních sítích nemalý rozruch. Beáta Palíková z Czechdesignu Blesku řekla, že postrádá serióznost a majestátnost.

Slib bude zabalený ve speciálních broušených deskách z ušlechtilých kovů duralu a mosazi od designéra Karla Matějky. Ten je vymodeloval nejdříve ve 3D softwaru, aby je následně nechal pomocí počítače vyfrézovat.

Samotný závazek státu podepíše Pavel mosazným perem. Ten vyrobil ve svých 86 letech Vojtěch – dědeček designéra Karla Matějky, který vytvořil desky. V samotném peru je zasazena náplň s archivním inkoustem.

„Nový prezidentský slib cituje prvorepublikovou estetiku oficiálních ceremoniálních tiskovin. V té době tyto úkoly zpracovávali ti nejlepší výtvarníci, např. František Kysela nebo Jaroslav Benda. Právě na Bendův typografický styl autorka navazuje. Je dobře, že se po letech tato práce svěřila odborníkům, jako je Petra Dočekalová, která je uznávanou osobností nejen u nás, ale i v zahraničí,“ řekl Blesku typograf Radek Sidun.

„Naše země nemá staletími prověřenou a ustálenou podobu těchto oficiálních tiskovin. Navíc posledních třicet naprosto ostudných prezidentských slibů, vysázených písmem Arial a vytištěných pravděpodobně někde v kanceláři sekretářky, k zapomnění, jak česko(slovenské) grafické materiály vypadaly, určitě přispěly,“ dodal Sidun.

Některým se ale podoba dokumentu nezamlouvá. „Oceňuji, že nová podoba prezidentského slibu je zpracována komplexně a ve spolupráci s odborníky z řad designérů. Velkou symboliku vidím ve volbě napsat samotný slib ručně, kaligrafickým písmem. Co však u zvoleného písma postrádám, je serióznost a majestátnost, kterou bych u listin takového charakteru jinak očekávala,“ uvedla pro Blesk Beáta Palíková z Czechdesignu.

22:51
9. 3. 2023

To bude z našeho online zpravodajství z inaugurace Pavla a konce Zemana vše. Nadcházejícím krokům nového prezidenta se ale i nadále budeme věnovat na Blesk.cz.

22:29
9. 3. 2023

Pokud se nevyskytnou žádná podezření na další nesrovnalosti na Hradě, nebude prezident Petr Pavel vyvolávat novou prověrku. „Nemá smysl takový audit zadávat, pokud bychom neměli nějaká vážná podezření,“ řekl Pavel k případné nové prověrce na Pražském hradě. Pokud by podnítil kontrolu NKÚ, zahájení procesu by podle něho trvalo řádově měsíce až půl roku, další měsíce by trvala samotná prověrka. „Případné výsledky bych se dozvěděl koncem tohoto roku nebo na začátku příštího,“ podotkl Pavel, který se dnes odpoledne ujal složením slibu funkce hlavy státu.

22:00
9. 3. 2023

Pavel zopakoval, že k týmu, který se tvořil za jeho předchůdce ve funkci Miloše Zemana v posledních deseti letech, neměl důvěru. Po zvolení prezidentem, kdy se stal chráněnou osobou, proto Pavel požádal o ochranu od lidí, kterým důvěřoval více, řekl. „Považoval jsem to za celkem logický krok, ne za nějaké naprosté odmítnutí práce útvaru prezidenta,“ podotkl. „Předpokládám, že si řadu věcí vyjasníme,“ uvedl ke schůzce s Balážem. „Vzhledem k tomu, že od zítřka už mě bude hlídat útvar ochrany prezidenta, tak to svědčí o tom, že tady k nějakému vývoji už došlo,“ doplnil.

Zobrazit celý online

Video  Tisková konference Jany Vohralíkové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

 

věduška ( 10. března 2023 15:43 )

Podpis pod slibem... Co pro republiku bude uděláno... Prezident bude ctít a dodržovat zákony... Ty sE nejdříve preonačí podle priorit vlády s ohledem na politiku EU i NATO.....A vše podle vědomí a svědomí. Již jsem četla, že vojenská policie má jet na U vyšetřovat válečné zločiny... A co ty americké stíhačky.... A co s těmi důchody a plánovaným mnohonsobnym zvýšením daní z nemovitostí... A j.

jajas ( 9. března 2023 07:30 )

Založí se to k ostatním papírům a Vráťa Mynář to pak zase nechá skartovat.....

rezacek ( 9. března 2023 00:18 )

A když tak jen jako platící návštěvníci. Když náhodou dostanou na Borech opušťák za slušné chování.

rezacek ( 9. března 2023 00:14 )

"České republice" by mělo být na jednom řádku, jinak to není špatné. Jinak, ruku na srdce, bude ještě tenhle papír někoho zajímat za pár dní od inaugurace? Prostě budeme vědět, že slib byl složen a díky Bohu.

1pravda1 ( 8. března 2023 22:58 )

je to naprosto příšerné, - a Česká republika kvůli megalomanskému písmu na dva řádky, to už se učí děcka ve škole, že oficiální názvy dvouslovné se píší na jeden řádek... a proč to je dokřiva na úředním dokumentu včetně toho, že slovo České jak tam vměstnané mimo úroveň řádku - to už je fakt hloupost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa