Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pavel těsně před inaugurací ukázal lékařskou zprávu: Jak je na tom jeho zdraví?

Aktualizováno -
7. března 2023
15:44
Autor: ČTK, Mii, simao - 
7. března 2023
14:00

Nastupující prezident Petr Pavel zveřejnil zprávu o svém zdravotním stavu. Podle lékařů komplexní vyšetření prokázalo, že Pavel je schopen ze zdravotního hlediska bez výjimek vykonávat všechny prezidentské povinnosti. Pavel zdravotní zprávu zveřejnil na svém webu. Vyhotovil ji ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, který pečuje i o zdraví končícího prezidenta Miloše Zemana.

  • Lékařská zpráva byla vytvořena na základě Pavlovy prohlídky  21. února 2023.
  • „Komplexní vyšetření prokázala, že zvolený prezident je ze zdravotního hlediska plně způsobilý k vykonávání služby včetně všech náležitých povinností bez jakýchkoliv výjimek,“ uvádí zpráva.
  • Vyšetření zahrnovalo i rentgenové vyšetření plic a srdce, elektrokardiografii a echografii srdce či sonografii břicha a prostaty, která dopadla s výsledkem „normální nález na zobrazených orgánech dutiny břišní a prostatě“.
  • Zpráva upozorňuje na to, že preventivní prohlídka v únoru 2020 odhalila u Pavla mírnou hypercholesterolémii a byla mu doporučena antisklerotická dieta s omezením živočišných tuků. I nyní byla Pavlovi zjištěna vyšší hodnota koncentrace cholesterolu v krvi. Doporučili mu proto „zahájení léčby statinem, iniciálně Sortis 10 mg 1 tableta večer“.
  • Pavel je dle zprávy „aktivní 62letý muž bez významných interních komobidit“.
  • Pavel v roce 1998 utrpěl zlomeninu bérce a musel na operaci, v roce 2004 prodělal kožní formu boreliozy.
  • Alergie nemá budoucí prezident žádné, trvalou medikaci také ne.
  • Ve zprávě lékař doporučil Pavlovi též 1 tabletu Miluritu denně ke snížení koncentrace kyseliny močové v krvi.

Prezident bez potíží

Pavlovi byla podle lékařské zprávy zjištěna mírná hypercholesterolémie. „Pacient byl bez jakýchkoliv obtíží, cévní vyšetření karotid neprokázalo významné aterosklerotické postižení. Byla doporučena antisklerotická dieta s omezením živočišných tuků,“ stojí v úvodu. Pavlovi byly doporučeny také léky na snížení kyseliny močové v krvi.

Explicitně je zde mimo jiné uvedeno, že Pavel je aktivní osoba, která v minulosti prodělala drobné operace, ale nyní nemá žádné problémy. Nebere trvale žádné léky, není kuřákem, alkohol pije jen občasně.

Široká škála vyšetření

Zpráva byla podle Zavorala vyhotovena na základě preventivní prohlídky, kterou Pavel absolvoval 21. února. „Komplexní vyšetření prokázala, že zvolený prezident je ze zdravotního hlediska plně způsobilý k vykonávání služby včetně všech náležitých povinností bez jakýchkoli výjimek,“ uvedl Zavoral. Text sepsal 28. února.

Kromě podrobného fyzikálního vyšetření a laboratorních krevních testů Pavel absolvoval další preventivní specializovaná vyšetření na interní klinice a radiologickém oddělení. Jejich součástí byly rentgen plic a srdce, EKG, ECHO srdce, angiologické vyšetření a sonografie břicha a prostaty.

Otázka zdraví se řešila především u Pavlova předchůdce Miloše Zemana. Ten byl kvůli závažným zdravotním obtížím na podzim 2021 hospitalizován, od té doby potřebuje péči zdravotních sester i v lánském zámku, kde v posledních letech bydlí.

Video  Tisková konference Jany Vohralíkové  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vladimír Molík ( 11. března 2023 10:35 )

Fyzicky, čili svalově, je jistě v pořádku, ale bral někdo v potaz barvu jeho mozku? Nevojákům s modrou je to jistě jedno. Proto ho volili. A těch je...

soorry ( 7. března 2023 20:28 )

a to jsou ucpané cévy cholesterolem.

e.lesanova ( 7. března 2023 19:40 )

No, až uvidí "překvápko" od Pekarový v podobě prezidentského slibu v modrobílé podobě jako nabídka na držťkovou či jídelní vozy v 80.letech, tak ho možná klepne doopravdy...a to ještě soudružka neprozradila, kolik to daňové poplatníky stálo Ta na co sáhne, tak pohroma

soorry ( 7. března 2023 19:33 )

Zvýšený cholesterol mají všichni po 60, bylo mi řečeno lékařem, že tělo už neprodukuje tolik látek na kdeco, dají se tabletky a cevy se nezanášejí a člověk není unavený. Jsem stejný rok jak PP, bez nadváhy, fit a beru taky žlučové tabletky. Nic nového.

JaNat ( 7. března 2023 19:02 )

https://d39-a.sd­n.cz­/d_39/­c_im­g_QK_s­/VYB­Ln/pe­tr-pavel-andrej-babis­.png?f­l=cro,­662,0,­1424,8­01%7Cr­es,120­0,,1%7­Cweb­p,75

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa