Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nové trable Fialovy vlády: Osekání valorizace důchodů narazilo v Senátu už ve výborech

Aktualizováno -
7. března 2023
12:52
Autor: ČTK, vja - 
7. března 2023
11:21

Po bitvě ve Sněmovně přichází další fáze boje Fialovy vlády za protlačení nižší mimořádné valorizace důchodů. A dílčí porážka. Senátní ústavně-právní výbor odmítl sporný návrh - mimo jiné kvůli zrychlenému prosazení ve Sněmovně. A poté jej odmítl i sociální výbor. Senát rozhodne ve středu 8. března.

Senátní sociální výbor nepodpořil spornou nižší valorizaci penzí. Pro její schválení byl dnes stejný počet členů výboru jako pro její zamítnutí, které doporučil ústavně-právní výbor.

„Proces je pořád předmětem debat – možná více emocionálních než věcných,“ míní předseda Ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (SEN 21), který záhy upozornil na srovnání růstu platů a důchodů za poslední rok, které se zdá silně disproporční. „Sociální skupina seniorů je ze všech v Česku proti inflaci chráněna nejvíc,“ uvedl.

Senátorka za ODS Hana Kordová Marvanová se následně podivila nad tím, že se stále dostatečně usilovně nehledá systémové řešení problému. „Jak se to bude řešit systémově? Valorizační mechanismus má tyto důsledky, naopak registruji, kde všude má být uplatněn. Chtěla bych vědět, jak to ministerstvo chce řešit. Bez systémového řešení je to neřešení problému,“ nechala se slyšet. „Slyším argumenty, že je to protiústavní i není. Já bych řekla, že je to 50 na 50,“ dodala k legislativnímu procesu, kterým novela prošla ve Sněmovně.

Podle řady senátorů by se všichni politici zároveň měli v diskuzích o projednávané úpravě zákona vyhnout dalšímu rozdělování společnosti. „Co bych chtěl odmítnout, je stavění skupin mladých rodin proti seniorům. Dělení naší společnosti už je tak velké, že toho bychom se měli určitě vystříhat,“ varoval Miroslav Adámek (ANO).

Zamítnutí v sociálním výboru navrhoval Miroslav Adámek z opozičního hnutí ANO. Připojili se k němu Marek Hilšer a Jiří Vosecký z klubu vládního hnutí STAN. Pro schválení hlasovali Pavel Karpíšek, Jan Paparega a Marek Slabý z klubu ODS a TOP 09, který má v jednaosmdesátičlenné horní komoře 36 členů.

Novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun. Omezení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí. Stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun.

Na řadě je celý Senát

Očekává se však, že Senát jako takový novelu schválí, ačkoli ruku pro ni pravděpodobně nezvednou všichni senátoři klubů vládních stran. Někteří považují stejně jako opozice za protiústavní, že vláda zákon prosazuje ve stavu legislativní nouze. Proti tomuto způsobu se v minulosti postavili například Michael Canov (SLK) nebo Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Kdyby Senát zákon odmítl nebo upravil, jeho včasné přijetí by to ohrozilo. Vláda potřebuje, aby byla novela vydána ve Sbírce zákonů nejpozději 22. března.

Pokud by se Senát kvůli sporům o způsob schvalování rozhodl využít možnost novelou se nezabývat, prezident Petr Pavel by ji dostal k podpisu až po 5. dubnu, tedy po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. Pavel se chce k novele vyjádřit v pátek, den po své inauguraci.

Při mimořádné valorizaci, která ze zákona nastává při vyšším růstu cen, se zvedá zásluhový procentní díl důchodu. Podle běžných pravidel by mělo zvýšení činit od června 11,5 procenta. Předlohou vzroste procentní část penze o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun, což by mělo podle zdůvodnění o něco zvýhodnit penzisty s nejnižšími důchody.

 

Video  Ušetříme miliardy. Jurečka hájil ve Sněmovně vládní zásah do valorizace důchodů:  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 8. března 2023 05:51 )

"Premiér Petr Fiala (ODS) v Senátu připomínal pomoc vlády občanům (13.9.2022) | Senát ČR" co to furt melou s tou pomocí. Nejprv seberou na co máte ze zákona nárok a pak zachraňují. Záchrana = volební preference. Komunistická strano ty to vidíš

Jirik-ta ( 8. března 2023 05:45 )

to nejsou trable. To je neschopná nebo spíše všehoschopná vláda. Co to je za demokracii, když se na tuhle hrůzu musíme dívat 4 roky. Doufám, že nový prezident neschopného premiéra odvolá.

Jirik-ta ( 8. března 2023 05:40 )

Jirik-ta ( 8. března 2023 05:39 )

Jirik-ta ( 8. března 2023 05:38 )

A hlad žene vlky vpřed. Do výšky volím pád soudruzi. Za pár let inflace zařídí, že důchod bude jen pár drobných a ještě na něj budete pracovat do 68 let věku. Proč by si Český občan nemohl dovolit slušný důchod v 60ti letech s valorizací která byla doposud.?
Proč soudruzi z 5tikola tak vehementně utrácejí - zadlužují tuto zemi? ;
Tak nevím proč krátit důchody, když s penězi stejně nehospodaří. Jak to jde zatnou velkoryse sekeru. Po covidu budou dusit seniory krácením valorizací. Ať krátí inflaci.
-GREEN DEAL v praxi. GREEN DEAL: Výstřel do vlastního kolene. HIMARS In Action (youtube) ; -Dekarbonizace Ukrajiny
-Obnova Ukrajiny po konfliktu. ;
-Embargo na vše Ruské. ;
-Izolování Ruska. To bude provedeno, sliboval Zelenskyj. ;
-Nákup zbraní a taky tu základnu by to chtělo. ;
-Nákup drahých energií. ; mají solidaritu s EU
Akorát udržují svoje potencionální voliče a zbytek ženou ke dnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa