Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Den D: Babiš už o svém osudu rozhodl a zašel do práce, ANO mlčí. Jaké scénáře nastínili experti?

  • Autor: Nikola Forejtová,rof - 
    8. 2. 2023
    05:50

    Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (ANO) podle osloveného politologa drtivě projel prezidentské volby, dostal o milion méně hlasů, než jeho protivník Petr Pavel. Babiš nyní vysílá rozporuplné signály a po porážce mimo jiné zmínil, že o jeho budoucnosti v politice se rozhodne 8. února během setkání předsednictva. Jsou tu narážky na to, že skončí ve Sněmovně, ale možná i v čele strany. Mluví se také o tom, že možná v ANO skončí jiné vlivné tváře. Blesk Zprávy se ptaly členů předsednictva, jak vlastně dnešek vidí, a sborově mlčí. Výřečnější byli ale oslovení politologové, kteří nastínili různé scénáře. Skončí Babiš v poslanecké sněmovně? A zůstane předsedou ANO? Hnutí oznámí kroky do budoucna už dnes odpoledne.

  • 1.Odchod ze Sněmovny?

    Podle kuloárů ze Sněmovny i z hnutí Babiš velmi vážně uvažuje o rezignaci na poslanecký mandát. O víkendu to připustil i 1. místopředseda ANO Karel Havlíček (53). Předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová se ale na tuto variantu nedívá s nadšením. „Věřím, že se rozhodne zůstat ve Sněmovně. Nakonec tady je, jak jste si možná všimli a jak já ho znám a znám jeho velice odpovědný přístup, tak pokud zůstane ve Sněmovně, tak tam bude chodit,“ uvedla pro média Schillerová během úterního jednání dolní komory, kdy Babiš opravdu spořádaně seděl v lavici.

    Dodáme, že se často vytahuje právě absence předsedy hnutí, a koalice dokonce vytvořila i cedule.

    Poslanec Andrej Babiš (ANO) se den před předsednictvem ukázal ve Sněmovně Poslanec Andrej Babiš (ANO) se den před předsednictvem ukázal ve Sněmovně | Archiv Blesku

    Havlíček: Babiš je rozhodnutý, sdělí to zítra

    „Já podporuji, aby zůstal, rozhodnutí je na něm,“ dodala Schillerová s tím, že jeho rozhodnutí se dozví právě na jednání předsednictva. 

    Místopředseda hnutí Karel Havlíček (ANO) Blesk Zprávám prozradil, že Babiš už je rozhodnutý, ale odmítl věc obšírněji komentovat. „Nechci komentovat ani to, jestli to vím, nebo nevím. Dohodli jsme se, že se to sdělí až zítra odpoledne,“ uvedl. 

    Mlčení neprolomil ani expředseda Sněmovny Radek Vondráček„Některým zástupcům médií to smysl dává, nám to smysl nedává a o tom se budeme bavit zítra,“ uvedl na dotaz Blesk Zpráv, zdali by dávalo smysl, aby se Babiš vzdal poslaneckého mandátu.

    Nicméně, smysl by odchod ze Sněmovny dával osloveným politologům. Například Lukáš Jelínek okomentoval scénář, kdy by se Babiš vzdal mandátu poslance, ale zůstal by předsedou strany. Tento scénář by byl pro partaj výhodný. „Hnutí ANO by se v tomto případě mohlo chovat přece jenom trochu svobodněji. Zatímco Babiš by jako předseda objížděl nadále regiony, setkával se s voliči a oslovoval by radikálnější část voličstva, jiní představitelé hnutí by se třeba snažili oslovovat ty umírněnější nebo středové voliče,“ myslí si Jelínek.

    Pokud by se k tomu expremiér rozhodl, ztratil by ale možnost vystupovat na zasedání dolní komory, a reagovat tak přímo ve Sněmovně na kroky vlády Petra Fialy (ODS).

    Pokud by Babiš opravdu odstoupil ze Sněmovny, nahradila by jej litvínovská starostka Kamila Bláhová

  • 2.Rezignuje na všechny posty a odejde

    Na stole je varianta, že se neúspěšný prezidentský kandidát z politiky stáhne úplně a rezignuje na předsedu hnutí a na post zákonodárce. Podle politologa Jakuba Lyska by to byl strategický krok, pokud by měl Babiš v plánu za dva roky vyhrát volby do Sněmovny. 

    „Asi by to mohl udělat, že se na chvíli stáhne, nebude poslanec a nechá pana Havlíčka nebo paní Schillerovou jako formální předsedkyni. O peníze mu nejde a v Poslanecké sněmovně stejně není. Dál by asi dělal sociální sítě a obrážel republiku a chystal se na volby. To by mi přišlo jako rozumná strategie,“ myslí si Lysek. Pro Blesk Zprávy ale konstatoval, že je tu stále jeho ego, které by mu to možná nedovolilo. 

    Lysek také podotýká, že by mohlo pro ANO jisté vzdálení Babiše znamenat to, že by mohli spolupracovat blíže s jinými stranami hlavně na komunální úrovni. „To ale půjde těžce, pokud se ANO více otočí k voličům SPD a stanou se více extremistickou stranou,“ podotkl Lysek a dodává myšlenku, že sám Babiš se poměrně posunul do extrému. „Možná to nedělal vědomě a možná to bylo zčásti kvůli marketingovému týmu, ale on má znaky asociálního chování a přijde mi, že se tím směrem hodně posouvá,“ dodal. 

    ANO tuctovou stranou

    Nicméně, pokud by se Babiš z politiky stáhl až příliš, nemuselo by to ani pro ANO znamenat výhru. „Kdyby se to rozhodl úplně zabalit, potom by s tím mohlo mít hnutí ANO určitý problém. Ale ne tak, že by skončilo. Prostě by jeho preference byly kolem deseti procent,“ myslí si politolog Lukáš Jelínek.

    V posledních volbách do Sněmovny přitom hnutí ANO skočilo druhé a získalo 27,12 procenta. „Časem by se mohlo dostat i pod deset procent, ale rozhodně by v politice neskončilo, jenom by se stalo tuctovou politickou stranou, na jaké jsme zvyklí,“ dodává politolog pro Blesk Zprávy. Pokud by se Babiš rozhodl odejít, tak by se podle kuloárů chtěl před volbami do Sněmovny v roce 2025 vrátit a pokusit se znovu získat hlasy občanů.

  • 3.Zůstane poslancem, ale nebude předsedou

    Blesk se ptal politologů i na variantu, že by Babiš zůstal poslancem, ale rezignoval by na post předsedy. Podle Jelínka je tato varianta nereálná už proto, že expremiér veřejně několikrát deklaroval, že ho práce poslance moc nenaplňuje. „Na tom by Andrej Babiš nic moc nezískal. Trápil by se v Poslanecké sněmovně, přitom hnutí už by vedl někdo jiný,“ řekl Blesku politolog. Podle blízkého zdroje z hnutí ANO se o této variantě uvnitř strany vůbec nemluví.

    Video  Komentátor Pečinka o volbách: Babiš je jako Mečiar. ANO předvídá v budoucnu izolaci  - Markéta Volfová
    Video se připravuje ...

  • 4.Konec jiných vlivných jmen

    Předsednictvo hnutí ANO se schází ve středu 8. února na Chodově. Tiskovou konferenci by měli mít ve čtyři odpoledne, alespoň podle avíza, které zaslal mluvčí hnutí do médií. „Má se řešit obecně zhodnocení kampaně a strategie postupu,“ uvedl pro Blesk Zprávy člen předsednictva a expředseda Sněmovny Radek Vondráček.

    „Budeme řešit vyhodnocení prezidentských voleb. To znamená jak pozitiva, tak i závazek, který vznikl k 2,4 milionům hlasů a jak s tím budeme nakládat. Stejně tak budeme hodnotit zapojení členů ANO z jednotlivých organizací krajských do voleb a budeme hodnotit to, co podle našeho názoru mohlo být lepší,“ doplnil následně místopředseda strany Karel Havlíček.

    Podle něj je také nutné se poučit z chyb, které se během kampaně nadělaly. Sám jako chybu vnímá to, že se během voleb jeho předseda více nevěnoval ekonomickým a sociálním tématům. 

    Například podle politologa Lyska je třeba si uvědomit, že Babiš vlastně drtivě prohrál i vzhledem k tomu, jak má oslovovat občany a jaká je nyní nálada. Havlíček ale výsledky voleb jako prohru nebere a zdůrazňuje, že pořád je tu 2,4 milionů voličů, tedy počet voličů, který je pořád obrovský a unikátní. 

    Odejde z hnutí hejtman i primátor?

    Podle politologa Lyska je možné, že nakonec z předsednictva vyplyne jen to, že skončí jiné vlivné tváře. A to moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura. Právě tyto dvě osobnosti už poměrně delší dobu zastupují jistý jiný směr a uvádí, že nejsou zcela spokojeni s tím, kam ANO vlastně směřuje. 

    Jediné, co se může stát, tak asi to, že vystoupí z hnutí ANO Tomáš Macura nebo pan Ivo Vondrák. A asi potom žádná další jako výraznější osobnost neodstoupí,“ konstatoval Lysek s tím, že se může stát, že vystoupí i nějaké další tváře z řadových členů. I proto by si ANO mělo vlastně ujasnit, na jaké voliče se zaměří a jakým směrem se vydají - zdali i třeba směrem extrémismu. 

    „Uvidíme. Souvisí to s prezidentskou kampaní, takže já bych nechtěla vzkazovat nic přes média. Já nevěřím, že bychom se tomuto tématu mohli vyhnout, takže pravděpodobně ano,“ řekla Schillerová na dotaz médií, zdali se bude řešit právě i osud Vondráka a Macury.

roxin ( 8. února 2023 22:09 )

anna1234 ( 8. února 2023 21:41 )

.. proboha a kdo jiný by měl řešit inauguraci než Pavel? Bude to přece JEHO inaugurace On chodí!! po Hradě a hledá štěnice?? No to snad .. Já bych klidně i věděla, protože určitě bez chyb není, ale tohle mi přijde, že se hledají problémy kde nejsou

roxin ( 8. února 2023 21:15 )

Nejenže přijal gratulaci slíbil i návštěvu a jen vyhrál volby prezident teprve bude a má půjčený palác a přesto chodí po Hradě hledá štěnice a kritizuje prezidenta ma kterého nemá a teprve BUDE MÍT, ŘEŠÍ INAUGURACI atd. prezident není a on už vystupuje jako prezident, ale když nechceš vědět tak vědět NEBUDEŠ!!!

anna1234 ( 8. února 2023 20:57 )

.. a co konkrétně rozhodl?? Přijal gratulaci od thaiwanské prezidentky, asi jí měl seknout telefonem?? Na Hradě neúřaduje, ale vláda mu na přechodnou dobu půjčila Hrzánský palác. To není Hrad. Kdyby nic nedělal, zase byste nadávali

roxin ( 8. února 2023 20:31 )

Jen NEMÁ ROZHODOVT ALE ROZHODUJE! dělá věci které mu ještě nepřísluší a přesto je dělá,např., mluvil s tchaiwanem a slíbil že tam pojede, není to předčasné??? A "úřaduje" na Hradě a to ba taky neměl, prostě se jen nemůže dočkat, půl roku čekání je pro něj moc!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa