Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zemětřesení v ANO: Odchody Prchala, Vořechovského a Tünde? Citelná ztráta pro Babiše, míní politolog

Autor: vja, bel, dp - 
3. února 2023
05:00

Po marketingovém specialistovi Marku Prchalovi z nejbližšího okolí Andreje Babiše odchází podle informací Blesku i mluvčí Vladimír Vořechovský nebo expremiérova pravá ruka Tünde Bartha. Podle politologa Lukáše Jelínka byl odchod zmíněných osob z bezprostřední blízkosti Andreje Babiše očekávatelný, ztráta těchto lidí však bude pro Babiše citelná. Blesku zároveň sdělil, že nyní neúspěšného prezidentského kandidáta čeká vcelku složité období.

Personální zemětřesení u Andreje Babiše (68) pokračuje. Blesk zjistil, že loď kormidlovanou šéfem ANO opouští další věrní. A spekuluje se i o konci expremiéra v čele hnutí i ve Sněmovně.

Dalším, kdo po marketingovém specialistovi Marku Prchalovi (48) končí ve službách ANO, je Vladimír Vořechovský (45). Ten měl na starost kontakt mezi Babišem a médii. „S hnutím ANO jsme se dohodli na ukončení spolupráce ke konci února,“ prozradil Blesku.

Jenže to není jediný odchod z hnutí. Další, kdo už nebude v barvách ANO působit, je Babišova pravá ruka Tünde Bartha (47). I ta svůj odchod potvrdila Blesku, konkrétnější ale být nechtěla. Podle prvního místopředsedy hnutí Karla Havlíčka (53) to ale není nic zvláštního.

Skončí i Babiš?

„Skončil volební tým a tito lidé byli jeho součástí. Je logické, že když jsme volby prohráli a skončily volby, tak tito lidé odešli. Sami si chtějí odpočinout. Nikdo ale neříká, že je to navždy,“ vysvětloval Havlíček.

Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové (58) odchody lidí z hnutí určitě nejsou signálem, že by chtěl skončit i sám předseda. Podle informací z kuloárů ale Babiš opravdu zvažuje, že by rezignoval na poslanecký mandát i na post šéfa ANO. Zda se tak skutečně stane, bude jasné po 8. únoru, kdy se má sejít předsednictvo hnutí. Tam má expremiér oficiálně oznámit, co bude dál.

Desetiletá služba

Vladimír Vořechovský je bývalý novinář a ve službách Babiše je 10 let. Vždy se věnoval komunikaci, nejprve v Agrofertu, pak v hnutí ANO. Když se Babiš stal premiérem, dělal vedoucího odboru komunikace na Úřadu vlády.

To Tünde Bartha byla Babišovou nejbližší spolupracovnicí. V jeho službách byla od roku 2014, kdy byl Babiš jmenován ministrem financí. Na resortu dělala šéfku kabinetu. Poté s ním přešla do Strakovy akademie, kde byla pověřenou šéfkou Úřadu vlády. Během prezidentských voleb byla šéfkou Babišovy kampaně.

Politolog: Hledá se obětní beránek

Blesk Zprávy: Řada výrazných osobností z hnutí ANO má podle informací Blesku ve straně ukončit spolupráci. Mezi nimi například Babišova pravá ruka Tünde Bartha, mluvčí Vladimír Vořechovský nebo marketingový guru Marek Prchal. 8. února by zároveň mělo zasednout předsednictvo hnutí, mají s tím tyto odchody nějakou souvislost? Snaží se třeba Babišův tým vyvodit nějakou zodpovědnost po prohraných volbách, nebo je snad na vině pouze únava a vyhoření?

Politolog Jelínek: Vzhledem k tomu, že Andrej Babiš prohrál s dost výrazným rozdílem, tak je celkem běžné, že se v takové situaci začne hledat „obětní beránek“. A snadněji se ten obětní beránek najde v servisu a v marketérech než v politicích. To si myslím, že je asi ten hlavní důvod. Také to může souviset s tím, že hnutí ANO se bude chtít v tom nadcházejícím období prezentovat trochu jinak, v nějakém jiném světle, nějakým jiným stylem. A v takové situaci je celkem přirozené, že se mu budou hodit zase nějací jiní marketéři, kteří přijdou s novým pohledem na politiku a na hnutí ANO.

Co pro Andreje Babiše tito lidé vlastně znamenali? Většina z nich byla přece jen v hnutí ANO poměrně dlouho. Někteří dokonce přes dekádu.

Myslím si, že pro Andreje Babiše to bude celkem citelná ztráta, protože šlo o jeho nejbližší tým. Byli to lidé, které respektoval a v řadě ohledů poslouchal. To samé se nedá říct o jeho vztazích s ostatními členy hnutí ANO. Paní Bartha je spíš manažerka než politička… A v okamžiku, kdy Andrej Babiš není v žádné veřejné funkci a ani se do žádné v tuto chvíli nechystá kandidovat, tak je celkem pochopitelné, že se bude obklopovat spíš politiky než manažery. Pro něj to bude podle mě citelná ztráta, protože na nikoho tak nedal jako na paní Bartha, jako na pana Vořechovského a ten nejbližší tým. Teoreticky to může vlastně signalizovat i to, že se třeba časem začne postupně z toho veřejného dění stahovat i Andrej Babiš, ale to už hodně předjímám a spekuluji.

Může odchodem osob, které za předsedou hnutí ANO takto výrazně stály, dojít k nějakému oslabení Andreje Babiše v rámci strany?

Neřekl bych, že dojde k oslabení, protože on má pořád svou vůdcovskou autoritu a ta drtivá většina členů mu bezmezně důvěřuje a naslouchá. Jenom se prostě bude Andreji Babišovi v té politice fungovat trochu hůř, protože si bude muset najít vztah k novým spolupracovníkům, anebo třeba v některých věcech být i sám soběstačnější. Myslím si, že to je ta hlavní újma. Že by to nějak snižovalo jeho politický vliv v hnutí ANO, tak to rozhodně ne.

Bude pro Andreje Babiše složité najít si nové lidi na uvolněné pozice?

Úplně jednoduché to nebude, protože na jedné straně s úspěšnou politickou stranou, nejsilnější podle preferencí v zemi, by sice chtěl spolupracovat leckdo, ale Andrej Babiš je strašně málo tvárný materiál. S ním se podle mě pracuje opravdu špatně, pokud člověk není naladěný na stejnou vlnovou délku a pokud není zvyklý na jeho vrtochy. Pokud si nevybere nové spolupracovníky zevnitř hnutí ANO a sáhne po někom novém, tak ten se s ním podle mě bude sžívat dost dlouho a komplikovaně.

Konkrétně Marek Prchal uvedl, že ukončení spolupráce s hnutím ANO měl naplánované již delší dobu. Je tento výrok podle vás důvěryhodný, nebo může být ta momentální situace spíš reakcí na vývoj v posledních týdnech?

Já bych panu Prchalovi celkem věřil, protože už strávil s Andrejem Babišem spoustu let a spoustu kampaní. Do sněmovních voleb je navíc daleko, takže předpokládám, že to mohla být dohra mezi ním a Andrejem Babišem, že ještě tu prezidentskou kampaň udělají spolu, ale pak se vydá pan Prchal svou cestou. Ani nápaditost a kreativita marketérů není bezmezná a potřebují si také občas oddechnout, případně změnit prostředí a klienty. Předpokládám, že se zase pan Prchal po nějakém oddechu objeví jinde a bude se dál věnovat své profesi marketéra. Jenom prostě nebývá úplně zvykem, aby to nějaký marketér táhl s politikem tak dlouho, jak tomu bylo v případě pana Prchala a Andreje Babiše.

Video  Poražený Andrej Babiš: Nikam neodcházím. 
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 4. února 2023 20:35 )

Kdyby nebylo Babiše (díky naivním, hloupým a hamižným voličům), nebylo by Fialy ani Pavla. Chtěli jste víc, než starou známou, fungující CSSD, proto dnes nemáte NIC!

roxin ( 4. února 2023 10:30 )

Tím neuškodíš ani tě nesmáznou!

roxin ( 4. února 2023 10:03 )

Ten nepotřebuje pětikoruny má dost miliard které mu vrchnost závidí a je ráda že se ho KONEČNĚ ZBAVILA, ALE TOTO TRVALO, ŽE?

roxin ( 4. února 2023 10:00 )

BABIŠ BYL NEJLEPŠÍ PREMIÉR od sam. revoluce a nikdo ho nenahradí ani nemůže, to co máme teď už vůbec! ... připadá mi že ses dal na agitaci nebo to tak je? My jsme Češi a měli bychom mít Českou vládu ale nevypadá to tak, je spíš vláda uáčková.

nadčasový MP ( 4. února 2023 09:32 )

Doneste mu, chudackovi, petikorunu, tím mu uděláte největší radost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa