Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Politolog Kopeček pro Blesk o Pavlovi, šedé eminenci na Hradě i potenciálním problému pro vládu

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
8. března 2023
05:00

Už ve čtvrtek 9. března bude jmenován nový prezident České republiky. Politolog  z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a Národního institutu SIRY Lubomír Kopeček zhodnotil v Epicentru Blesk zpráv deset let Miloše Zemana v nejvyšší ústavní funkci, varoval před srovnáváním Petra Pavla s Václavem Havlem a také vysvětlil, jak by mohl nový prezident vyrobit současné vládě velkou škodu.

Politolog Kopeček by byl velmi opatrný při přirovnávání Petra Pavla k bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. „Samozřejmě on sám se k té havlovské tradici odkazuje, určité paralely se tady klidně dají vést třeba v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky, tj. ta silně prozápadní orientace, podpora NATO, podpora Evropské unie,“ vysvětloval Kopeček, který je mimo jiné autorem paralelních životopisů tři posledních českých prezidentů.

„Jiná věc samozřejmě je, že Petr Pavel je člověk, který prošel ale úplně jinou kariérou než Václav Havel. Srovnávat dramatika, člověka, který působil v disentu, a vojáka, člověka, který byl členem KSČM, má za sebou docela zvláštní příběh kolem roku 89 jako člověk působící ve škole pro rozvědčíky. Podle mě jsou věci, které jsou trošku nesrovnatelné, když to řeknu hezky,“  upozornil  Kopeček. 

Určitou podobností by mohlo být i to, že Petr Pavel se vůči stávající vládě zatím staví v otázkách domácí politiky poměrně vstřícně.  „V letech 93 a 96 byl také Václav Havel vůči tehdejší Klausově vládní koalici docela vstřícný. Nicméně ono se to potom velmi rychle otočilo po roce 96, kdy se Václav Havel stal velmi kritický vůči Václavu Klausovi,“ vzpomínal ve studiu Blesku.

Obrovský problém

Petra Pavla čeká možná první potenciální spor s vládou  a to hned na samém začátku kvůli zákonu, který upravuje valorizaci důchodů.  „Pokud by Petr Pavel teď vetoval zákon, který valorizuje důchody, tak tím vyrobí pro stávající vládu obrovský problém. Ten problém bude především v tom, že ona bude muset znovu podstoupit martyrium v Poslanecké sněmovně s prosazováním přehlasování prezidentského veta, což při vzpomínce na to, co se teď odehrávalo před pár dny v Poslanecké sněmovně, není zrovna příjemná představa pro tuto vládu,“ uvažuje Kopeček  a dodává: „Takže si myslím, že Petr Pavel bude velmi vážit to, jestli by tenhle zákon vetoval, protože ta škoda, kterou by způsobil téhle vládní koalici, by byla skutečně velká.“

Zvláštní šedá eminence

Velmi diskutovanou osobou v  týmu zvoleného prezidenta je bývalý velvyslanec v Rusku a USA  Petr Kolář. Ten je často přirovnáván k Martinu Nejedlému, který si ponechal svůj byznys a bez formální funkce v prezidentské kanceláři byl hlavním rádcem Miloše Zemana. Podle Lubomíra Kopečka je taková úvaha však předčasná. „My nevíme, v jaké pozici bude přesně Petr Kolář nakonec fungovat. To se může nějakým způsobem vyvíjet,“  uvedl a zároveň ale varoval, že pokud jeho zapojení bude podobné jako u Martina Nejedlého, tedy  „Někdo, kdo sice nebude formálně placený, ale bude působit opravdu jako taková šedá zvláštní eminence na Pražském hradě. Tak to na image prezidenta nemusí mít moc dobrý vliv. To je vyzkoušená zkušenost nejenom v souvislosti s Milošem Zemanem, ale dejme tomu, i s některými dalšími předchůdci,“ shrnul na závěr.

Miloslav Podhola ( 8. března 2023 19:25 )

Na TV obrazovce jsem viděl pořád z roku 2019, kdy Pavel prohlásil, že general by nebyl vhodným prezidentem, ale díky šedé eminencí, po první nabídce skočil a voják, generál je prezidentem. To také svědčí o charakteru.

franz ( 8. března 2023 14:17 )

Pane "politolog" už i moje malé dítě se mne ptá proč ten pán obsadí ten velikánský hrad. Bohužel odpověď neznám ani já. Zcela zbytečná figura se spoustou figurek kolem a k ničemu. Vlastně, abychom mohli do této absurdity strkat stamiliony z naších daní.

ja01 ( 8. března 2023 14:07 )

Důležité je, že zmizí a snad s ním postupně zmizí ze společnosti i jeho buranství ve kterém se mnoho lidí shlédlo.

zaka ( 8. března 2023 10:02 )

Hlavně ten jeho milionářský sponzor se nechal slyšet že teď když je na hradě Pavka tak se soustředí na vládu pomůže čssd .To si necháme líbit aby s námi tak šachoval?

risan ( 8. března 2023 09:34 )

prostě na rovinu, bývalý a možná i současný špion Pávek je riziko a OSTUDA ČR. Ten slíbil věrnost KSČ, KGB, GRU, NATO .. o jeho manželce to ani rozvádět nebudu, politruk za komunistů hovoří za vše a zvlášť ženská, kdo byl za komoušů na vojně, ví svoje, co to bylo za šmejdy,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa