Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel nechtěně odhalil projev. „Pravda znovu zvítězila,“ raduje se a obul se do populistů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. března 2023
15:10
Autor: trm, simao, ČTK - 
9. března 2023
10:14

Petr Pavel dnes nejprve nechtěně odhalil část svého prvního prezidentského projevu, který následně přednesl hned po složení slibu při společném zasedání poslanců a senátorů na Pražském hradě. Desky s projevem mu totiž vyčuhovaly z tašky, když spolu s manželkou Evou odjížděl z domova v Černoučku, jak zachytil fotograf Blesku. Co všechno Pavel v projevu nakonec vzkázal? Podívejte se na Blesk.cz na celý projev nového prezidenta republiky!

Pavel v doprovodu manželky Evy ráno odjel z domova do Hrzánského paláce, kde se připravovali na inauguraci. Zvolený prezident nesl kromě manželčina kabátu tašku s deskami. Právě z ní část projevu byla vidět.

„Vážení ústavní činitelé, vážení předchůdci v prezidentském úřadu, vážení hosté, moji blízí a rodino, milí spoluobčané. Uplynulo téměř přesně šest měsíců, kdy jsem vás u Písecké brány žádal o důvěru ve volbách. Do kandidatury na úřad prezidenta jsem se pustil díky důvěře a podpoře mého nejbližšího okolí.  Na začátku jsme tvořili malý tým. Postupně to byl širší tým a rostoucí počet podporovatelů ve všech krajích a krajanů v zahraničí. Až jsem se letos v lednu postavil před zaplněná česká a moravská náměstí,“ začínal projev Petra Pavla, který unikl díky fotografii Blesku dopředu.

Prezident Petr Pavel v doprovodu manželky Evy odjel z Černoučku na Litoměřicku. (9.3.2023) Prezident Petr Pavel v doprovodu manželky Evy odjel z Černoučku na Litoměřicku. (9.3.2023) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Co dál Pavel v projevu lidem vzkázal? To se lidé u obrazovek dozvěděli po druhé hodině odpolední ve Vladislavském sále.

Pavel: Díky vám pravda znovu zvítězila

Česká společnost není příliš rozdělená, pouze si zvykla víc mluvit o tom, co ji rozděluje, uvedl Pavel. Výsledek prezidentských voleb podle něj ukázal, že lidé v Česku dávají přednost pravdě a slušnosti před nenávistnými útoky a překrucováním reality. Dal také příležitost k návratu hodnotové politiky, míní.

„Do volebních místností jste přišli, abyste řekli dost chaosu a otevřeli cestu vůli společně hledat řešení. Díky vám můžeme přispět k návratu hodnotové politiky. Díky vám pravda znovu zvítězila,“ raduje se Pavel.

„Společně čelíme stejným problémům a jedině společně se s nimi také dokážeme úspěšně vypořádat. Slíbil jsem, že do vedení naší země pomohu vrátit důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, které v posledních letech ztrácely na významu, Jako bychom na ně rezignoval iv důsledku toho, že hlavním kritériem posuzování našich činů i osobností se stal úspěch. Bez ohledu za jakou cenu a na úkor koho byl dosažen. Často nám to bohužel zdůrazňovali i nejvyšší představitelé státu. Příležitost tak dostávali populisté, kteří svůj vlastní úspěch opírají o lži, manipulaci a zneužívání strachu. Já ani můj tým jsme na tuto hru nikdy nepřistoupili,“ pokračoval Pavel.

Volby a jejich výsledek podle Pavla ukázaly, že i lidé dávají přednost slušnosti před „nenávistnými útoky a překreslováním reality“.

Na řadu problémů sám nestačím

Pavel zmínil zahájení své kampaně před půl rokem, do kandidatury se pustil kvůli důvěře a podpoře svého okolí. Uvedl, že začínal s malým týmem, který postupně rostl. „Volbami skončila práce volebního týmu, ale začala práce mnohem složitější a delší pro nový tým. A tím týmem jsme dnes my všichni,“ řekl. Zařadil do něj své voliče, voliče svých soupeřů i nevoliče, protože všichni čelí stejným problémům.

Pavel se chystá zveřejnit plán konkrétních cílů na prvních 100 dnů ve funkci, chce se vyhnout .kritice za vlažný start. „To by mi nebylo vlastní. Raději budu kritizován za příliš aktivní start,“ podotkl.

„Místo slov mě tak můžete posuzovat podle skutků. Stejně silná, jako můj mandát z přímé volby, je i tíha vědomí vašich očekávání a pocitu odpovědnosti za jejich naplnění. Role prezidenta je nejtěžší právě tam, kde končí rozsah jeho pravomocí. Je fér přiznat hned na začátku, že z tohoto důvodu na mnoho problémů sám nestačím. Budu ale aktivně hledat cesty ve spolupráci se všemi, kdo k takovým řešením mohou přispět a všechny kroky, které vykonám, jsem připraven vysvětlovat a komunikovat,“ uvedl Pavel.

Společnost podle Pavla není rozdělená. „Spíše jsme si jen zvykli více mluvit o tom, co ji rozděluje,“ uvedl. Mluvit by se mělo naopak o tom, co lidi spojuje. V každém kraji podle něj žije mnoho lidí s jasnou představou, jak Česko posouvat dopředu, ale brzdí je třeba předsudky, nedostatek odvahy nebo zbytečná byrokracie. „Přeji si, abychom tento stín spolu dokázali překročit. Nekomplikujme jednoduché, nevyrábějme překážky, neztrácejme čas hledáním perfektního, abychom nakonec neudělali nic,“ řekl.

Česko podle Pavla už mnohokrát ukázalo, co umí. Za příklad dal úspěšné předsednictví v Radě Evropské unie. „Buďme aktivní a přenesme to i do dalších oblastí. Například i na půdu NATO nebo OSN. Nečekejme, až větší státy přijdou s řešením. Kde je psáno, že těmi rozumnějšími a schopnějšími jsou vždy ti největší?“ řekl.

Za úspěch svého prezidentství by považoval, kdyby se zvýšil počet lidí, kteří se nenechají odradit nejistotou. „Rozdíl ve všem nakonec dělají lidé, kteří vstanou a jdou to zkusit,“ uvedl. Vybídl k aktivnímu přístupu, podpoře úspěšných jednotlivců například mezi zaměstnanci. „Dejme jim šanci být kreativní, rozvíjet se, realizovat projekty a nést za ně odpovědnost. A to i s rizikem, že někdy selžou,“ dodal.

Má v plánu zviditelňovat podobné „kroky kupředu“ a dávat záštitu takovým projektům. „Abychom sami sobě, ale i světu ukázali, že jsme národ, který má svůj názor, má pro něj dobré argumenty a umí si za ním stát,“ uvedl. Češi si musí udržet pokoru, to ale neznamená, že nemohou mít odvahu, ideu a vizi, doplnil.

22:51
9. 3. 2023

To bude z našeho online zpravodajství z inaugurace Pavla a konce Zemana vše. Nadcházejícím krokům nového prezidenta se ale i nadále budeme věnovat na Blesk.cz.

22:29
9. 3. 2023

Pokud se nevyskytnou žádná podezření na další nesrovnalosti na Hradě, nebude prezident Petr Pavel vyvolávat novou prověrku. „Nemá smysl takový audit zadávat, pokud bychom neměli nějaká vážná podezření,“ řekl Pavel k případné nové prověrce na Pražském hradě. Pokud by podnítil kontrolu NKÚ, zahájení procesu by podle něho trvalo řádově měsíce až půl roku, další měsíce by trvala samotná prověrka. „Případné výsledky bych se dozvěděl koncem tohoto roku nebo na začátku příštího,“ podotkl Pavel, který se dnes odpoledne ujal složením slibu funkce hlavy státu.

22:00
9. 3. 2023

Pavel zopakoval, že k týmu, který se tvořil za jeho předchůdce ve funkci Miloše Zemana v posledních deseti letech, neměl důvěru. Po zvolení prezidentem, kdy se stal chráněnou osobou, proto Pavel požádal o ochranu od lidí, kterým důvěřoval více, řekl. „Považoval jsem to za celkem logický krok, ne za nějaké naprosté odmítnutí práce útvaru prezidenta,“ podotkl. „Předpokládám, že si řadu věcí vyjasníme,“ uvedl ke schůzce s Balážem. „Vzhledem k tomu, že od zítřka už mě bude hlídat útvar ochrany prezidenta, tak to svědčí o tom, že tady k nějakému vývoji už došlo,“ doplnil.

Zobrazit celý online

 

Jan Walter ( 10. března 2023 17:03 )

Dnes v parlamentu vysvetlil Benda co je populizmus .Skratka Babis im chce sahnout na poslanecke platy a to je ten nej. populizmus.
Když je to pravda tak babis je hrdý populista

kladivonablbce ( 9. března 2023 17:16 )

sázím u Fortuny,že to vděčnej soudruh prezident podepíše

Papanikula ( 9. března 2023 17:15 )

To podepíše na 110 %%%

Papanikula ( 9. března 2023 17:15 )

Že to té soudružce manželce sluší! 😂

JaNat ( 9. března 2023 17:04 )

Jsou jiné možnosti jak nechat důchodce v klidu. Nechte zrušit dva svátky, pane prezidente.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa