Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavel na roztrhání mezi lidmi: Po inauguraci vyrazil do víru davu a děkoval za podporu

Aktualizováno -
9. března 2023
15:32
Autor: David Polák, Maxmilián Nový, Rostislav Fridrich, Mii, ČTK - 
9. března 2023
05:00

Období prezidenta Petra Pavla (61) je tu. Při dnešním ceremoniálu podepsal slib věrnosti České republice a stal se novou hlavou státu. Po složení slibu následoval pozdrav nového prezidenta z balkónu na III. nádvoří Pražského hradu a položení květin k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Pavel své podporovatel překvapil, když krátce po 15. hodině odpolední vyrazil mezi lidi a nadšeně si s nimi potřásal ruce. Na Hrad navíc vrátil ukradenou prezidentskou standartu.

Jako první do Vladislavského sálu na Pražském hradě vstoupila šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem. Za ním následoval premiér Petr Fiala (ODS) s manželkou a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, rovněž s manželkou.

Po nich do sálu vstoupil bývalý prezident Miloš Zeman s manželkou a Václav Klaus s manželkou. Za nimi přišla bývalá první dáma Dagmar Havlová. 

Jako poslední přišli do sálu Petr Pavel s manželkou Evou. Zvolila výrazně fialové šaty.

Slib podepsán

Úvodní slovo si vzala Pekarová, která tím zahájila společnou schůzi obou komor parlamentu. „Dovolte mi, abych mezi námi přivítala nově zvoleného prezidenta České republiky,“ řekla a následoval bouřlivý potlesk. Poté uvítala všechny hosty, především první dámu, bývalé prezidenty a jejich chotě. Zmínila, že slib nového prezidenta je jediný bod této schůze.

Pavel poté během inaugurace ve Vladislavském sále podepsal ústavou předepsaný slib. Tento akt si také vysloužil bouřlivý potlesk, načež začala hrát česká hymna a zazněla symbolická střelba ze salvových kanónů.

Video  Takhle složil Petr Pavel slib: Potlesk pro nového prezidenta ve Vladislavském sále  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pavlův projev: Lidé ukázali, že preferují slušnost

Po střelbě nový prezident přednesl projev, který si trénoval ve středu v Hrzánském paláci. Zdůraznil, že chce být prezidentem všech a odmítl populismus, se kterým přicházeli někteří jeho soupeři. „Já a můj tým jsme na tuto hru nikdy nepřistoupili,“ řekl Pavel během projevu. 

Uvedl také, že brzy zveřejní plán svých cílů na prvních 100 dní ve funkci. Chce pokračovat v návštěvách regionů. Do vedení země chce vrátit důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, na které se podle něj rezignovalo, a vše se poměřovalo jen úspěchem.

Společnost není rozdělená, spíš si zvykla víc mluvit o tom, co ji rozděluje. Výsledek voleb ukázal, že lidé preferují pravdu a slušnost, konstatoval nový prezident. Za znak vyspělé země považuje solidaritu. Za důležité má také podporovat inovace a investice do nových technologií. „Pojdmě zmenit přístup k sobě i těm druhým,“ vyzval Pavel.

Slavnostní akt byl zakončen prezidetskou fanfárou.

Na Hrad se vrátila standarta

Další v pořadí na programu byl pozdrav Pavla z balkónu na třetím nádvoří. Nový prezident si vzal slovo po vystoupení mládežnického sboru, který zazpíval českou hymnu. Původně po Pavlově boku na balkónu měla stát zpěvačka Marta Kubišová, ale jak zjistil Blesk, nakonec dorazit nemohla.

Kubišová ale neměla být jediné překvapení. Pavel si připrail i další - na Hrad přinesl prezidentskou standartu, kterou během mandátu Zemana vyměnila skupina Ztohoven za rudé trenýrky. „To je ta standarta, která byla z Hradu unesena,“ řekl Pavel.

Zdůraznil, že ústava prezidentovi ukládá, aby pečoval o hodnoty, na kterých stojí. Jde o lidská práva, důstojnost, rovnost před zákonem, doplnil. „Bez nich bychom nemohli být demokratickou zemí a součástí velké rodiny demokratických zemí,“ uvedl na balkóně. Varoval, že hodnoty jsou něčím, o co lze velice rychle přijít.

Pavel v lidu

Na třetím nádvoří Pražského hradu lidé, kteří inauguraci sledovali v přímém přenosu, zvolenému prezidentu Pavlovi bouřlivě tleskali. Naopak při průchodu jeho předchůdce Miloše Zemana dav na nádvoří nespokojeně pískal.

Pavel poté, co vystoupil na balkóně a položil květiny před sochu Masaryka na Hradčském náměstí, do davu lidí vyrazil. Nadšeně si s nimi potřásal ruce a děkoval za podporu. Lidé podle zpravodajky ČTK zpívali píseň „Ach synku, synku“ a volali „Ať žije Pavel“. 

Video  Petr Pavel po zvolení zdraví podporovatele 
Video se připravuje ...

Unikátní desky

Dokument se slibem vytvořila typografka Petra Dočekalová s Karlem Matějkou a rozhodně to nebylo hned napoprvé. „Napsala jsem asi 150 verzí, než jsme konečně vybrali tu správnou. Tu pak stačilo napsat jen jednou,“ napsala Dočekalová na svém Instagramu.

Slib je napsán na papíru s podílem bavlny a uložen ve speciálních kovových deskách. Ty byly nejdříve vymodelovány ve 3D programu a pak vytvořeny pomocí frézy řízené počítačem. „Jsou vyrobené z ušlechtilých slitin kovů duralu a mosazi. Horní strana desek je zdobená vyfrézovaným reliéfním kaligrafickým nápisem Slib,“ dodala Dočekalová. Po vyfrézování byly desky ještě upraveny ručně – jak finální smontování, tak broušení a leštění. K deskám patří ještě jako bonus mosazné pero. V něm je uložena náplň s archivním inkoustem, který by podle Dočekalové měl vydržet několik dekád. Touto psací potřebou dnes ale Pavel slib nestvrdí.

Psáno ručně

Samotný text na listině je tvořen kaligrafickým písmem, které vychází z nakloněného rukopisu. Horní část slibu je napsána ručně v modré barvě a zbytek textu v černé. Grafická podoba prezidentských slibů nemá v Česku ustálenou podobu. „Nový prezidentský slib cituje prvorepublikovou estetiku oficiálních ceremoniálních tiskovin,“ řekl Blesku typografický expert Radek Sidun. Ne všem se ale list líbí. „Velkou symboliku vidím ve volbě napsat samotný slib ručně, kaligrafickým písmem. Co však u zvoleného písma postrádám, je serióznost a majestátnost, kterou bych u listin takového charakteru jinak očekávala,“ vysvětlila Blesku svou kritiku Beáta Palíková z Czechdesignu.

Pero s trikolorou

Slavnostní slib podepsal Pavel speciálním perem, které pro tuto příležitost nechala vyrobit Sněmovna. Psací potřeba je vyhotovena z černého kaučuku, má stříbrný hrot a jsou na ní barvy české trikolory. Byla vyrobena ve dvou kusech v Rousínově na Vyškovsku Markem Najvarem. K perům také náleží dřevěná kazeta se státním znakem, ve které jsou psací pomůcky uloženy.

22:51
9. 3. 2023

To bude z našeho online zpravodajství z inaugurace Pavla a konce Zemana vše. Nadcházejícím krokům nového prezidenta se ale i nadále budeme věnovat na Blesk.cz.

22:29
9. 3. 2023

Pokud se nevyskytnou žádná podezření na další nesrovnalosti na Hradě, nebude prezident Petr Pavel vyvolávat novou prověrku. „Nemá smysl takový audit zadávat, pokud bychom neměli nějaká vážná podezření,“ řekl Pavel k případné nové prověrce na Pražském hradě. Pokud by podnítil kontrolu NKÚ, zahájení procesu by podle něho trvalo řádově měsíce až půl roku, další měsíce by trvala samotná prověrka. „Případné výsledky bych se dozvěděl koncem tohoto roku nebo na začátku příštího,“ podotkl Pavel, který se dnes odpoledne ujal složením slibu funkce hlavy státu.

22:00
9. 3. 2023

Pavel zopakoval, že k týmu, který se tvořil za jeho předchůdce ve funkci Miloše Zemana v posledních deseti letech, neměl důvěru. Po zvolení prezidentem, kdy se stal chráněnou osobou, proto Pavel požádal o ochranu od lidí, kterým důvěřoval více, řekl. „Považoval jsem to za celkem logický krok, ne za nějaké naprosté odmítnutí práce útvaru prezidenta,“ podotkl. „Předpokládám, že si řadu věcí vyjasníme,“ uvedl ke schůzce s Balážem. „Vzhledem k tomu, že od zítřka už mě bude hlídat útvar ochrany prezidenta, tak to svědčí o tom, že tady k nějakému vývoji už došlo,“ doplnil.

Zobrazit celý online

fido2 ( 10. března 2023 09:12 )

Hans Christian Andersen. Hloupí chválí neexistující šaty, aby se nezjistilo, že jsou hloupí.

fido2 ( 10. března 2023 09:08 )

Prezident hloupých s IQ pod 70. Nu což, také mají nárok na svého prezidenta.

fido2 ( 10. března 2023 09:07 )

fido2 ( 10. března 2023 09:06 )

A proč zoláte. Víš to vůbec?

fido2 ( 10. března 2023 09:05 )

Tebe někdo ponižoval? Nemáš makat pro Mynáře...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa