Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Pavel couvl a hledá bydlení na Hradě. Zmínil pláč i trestní oznámení na bývalou partu

Aktualizováno -
9. března 2023
21:46
Autor: vja, ČTK - 
9. března 2023
21:00

Nový prezident České republiky Petr Pavel náročný inaugurační den uzavřel rozhovorem pro Českou televizi. V něm rozebral samotný ceremoniál i možné bydlení na Hradě. A opět se opřel do populistů.

Podle Pavla působí prostor Hradu na člověka až „magickým“ dojmem, varoval však před tím, že jeho poloha vysoko nad Prahou a připomínky velkých dějinných událostí mohou člověka i odtrhnout od reality. „Člověk, když se dostane na Hrad, tak se začne do určité míry odtrhovat od reality. Mnoho lidí může mít tendenci zpychnout. Naštěstí okolo sebe mám tolik lidí, kteří - pokud by mi to hrozilo - by mi postavili nohy zpět na zem,“ ujistil.

S Milošem Zemanem si prý popovídal hlavně o vztazích se zahraničními státníky. „Proběhlo předání klíče od místnosti s korunovačními klenoty z ruky do ruky. Seznámil mne se státními vyznamenáními. Pak jsme měli naprosto věcnou debatu týkající se zahraničněpolitických témat,“ prozradil.

Nakonec budou Pavlovi i přes svůj velmi vřelý vztah k obci Černouček trávit většinu času na Pražském hradě. Pavel zároveň přestěhuje svůj tým z prostor Hrzánského paláce. „Pár dní, možná týden, dva bude trvat, než se sem postupně nastěhujeme,“ uvedl k přesunu svých spolupracovníků.

Podle prezidenta dojíždění z Černoučku do Prahy reálnou možností není. Už záhy by si tedy prezidentský pár měl prohlédnout, kde by na Hradě mohl setrvávat. „Předpokládám, že zítra se podívám na možnosti. Bude dobré, když přes týden budeme bydlet tady, a když o víkendu nebude tolik práce, pojedeme domů,“ prozradil.

Od pátku bude prezidenta Pavla zároveň hlídat Útvar pro ochranu prezidenta. V nadcházejícím týdnu předpokládá, že se setká s ředitelem útvaru Balážem.

Silné emoce

V prostorách prezidentského sídla dnes podle Pavla panovala silná atmosféra, přičemž síla okamžiku mnohé návštěvníky, včetně Evy Pavlové, velmi dojala. „Mnoho lidí dneska cítilo sílu okamžiku a mnoho lidí se mi přiznalo, že jim slzička ukápla. Moje žena je samozřejmě velice citlivá, takže tyhle věci na ni působí taky,“ okomentoval emoce provázející inauguraci.

Na Vladislavský sál má Pavel řadu vzpomínek. „Já jsem tady byl vícekrát, asi nejsilnější z dosavadních pobytů ve Vladislavském sále byl v roce 1995, kdy jsem přebíral od Václava Havla první medaili Za hrdinství. Byl jsem tady jako jeden z oceněných a po zbytek doby seděl v sále,“ zavzpomínal.

Tentokrát však byla situace oproti kterýmkoliv jeho zážitkům velmi odlišná. „Dnes jsem byl tím, na koho byla upřena pozornost všech, a to vás samozřejmě trochu svazuje. Říkáte si, že nemůžete udělat ani chybičku,“ uvedl.

„To, co patří na Hrad, sem vracíme“

Krátce se Pavel vyjádřil i k prezidentské standartě, kterou dnes vrátil zpět na Hrad, a jejímu odcizení. „Nepodílel jsem se na odcizení standarty a ani jsem to neschvaloval. Ten čin samotný schvalovat nemůžu. Když jsem slyšel zdůvodnění, tak tomu rozumím. To, co patří na Hrad, sem vracíme,“ prohlásil.

Prezident se během svého projevu ve Vladislavském sále ohradil proti populismu, nyní své výroky ještě trochu více vysvětlil. „Není to o tom, že by byli populističtí občané. Populističtí jsou politici. Občané mají problém, který je dlouho pálí, a někdo jim nabídne řešení. Na ty lidi se člověk zlobit nemůže, člověk jim nemůže vyčítat to, že nevidí, že je to jen vzdušný zámek, který je má nalákat, ale vlastně jim žádné řešení nepřinese,“ vzkázal. „Těm lidem populističtí politici nedávají žádné řešení, jen pracují s jejich emocemi. A to mi přijde nefér,“ dodal.

K důchodům se vyjádří ve středu

Finální stanovisko prezidenta ke kontroverznímu snížení valorizace důchodů zůstává ještě chvíli tajemstvím. Konečně se ke sporné vládní předloze o snížení červnové valorizace důchodů vyjádří prý po jednání se zástupci opozičního hnutí ANO, s nimiž se setká příští týden ve středu.

Představitele ANO Alenu Schillerovou a Karla Havlíčka přijme prezident ve středu ráno. Dnes uvedl, že stanovisko zveřejní „krátce po jednání“. Pavel také řekl, že by bylo správné, aby ústavní aspekty kolem novely posoudil Ústavní soud. „Ani prezident není arbitrem ústavnosti,“ řekl.

Nekalosti na Hradě i v Lánech hodlá řešit

Opakovaně Pavel audit na Hradě provádět neplánuje. Uvedl však, že pokud existují důvodná podezření vůči některým osobám z řad Správy Pražského hradu či obory v Lánech, měla by tato být řešena. „Teď sám kancléř Mynář připustil, že něco takového je, dokonce řekl, že sám trestní oznámení podá. Ty důvody tady zřejmě byly předtím. Pokud jsou tady věci, které vyžadují, aby je řešily orgány činné v trestním řízení, tak budou předány,“ oznámil.

Video  Takhle složil Petr Pavel slib: Potlesk pro nového prezidenta ve Vladislavském sále  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zároveň dodal, že rozhodně nepodezírá všechny zaměstnance Kanceláře prezidenta republiky. „Není důvod, abych vyjádřil nedůvěru všem pracovníkům kanceláře,“ uvedl s tím, že nejlepší obrázek si samozřejmě o všem udělá, až se se všemi za provozu potká.

Do okolních zemí prezident pojede autem. A další telefonát se Zelenským

Prezident se vyjádřil i k proměně vystupování Hradu směrem navenek. „Bude komunikace mezi Hradem, vládou, Parlamentem i opozicí. Bude vidět změna komunikace mezi Hradem a médii i veřejností,“ předpokládá.

Pavel se vyjádřil i k budoucím zahraničním cestám. Na svou první cestu na Slovensko se vydá autem se skromným doprovodem. „Do Německa pojedeme také autem. Doprava vlakem je nejenom ekologická, rychlá a levná, ale z bezpečnostního hlediska asi nejsložitější. Cesty do okolních států dávají smysl autem, na vzdálenější cesty je lepší letět letadlem,“ předestřel.

Zároveň přišla řeč i na zemi, kam se momentálně světoví státníci dostanou pouze vlakem. Již brzy detaily výpravy do Kyjeva Pavel probere se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. „Budeme mít v nejbližších dnech další telefonát s prezidentem Zelenským. Předpokládám, že hlavním tématem bude termín i obsah návštěvy. Předběžně počítáme s dubnem, uvidí se podle bezpečnostní situace,“ prozradil.

„Pojedu tak, jako kdyby toto volební období mělo být jediné“

Pavel sice nevyvrátil, že se za pět let nebude znovu pokoušet kandidovat na prezidenta, zároveň si však myslí, že na výkon takto náročného povolání je 5 let vcelku dlouhá doba. „Má-li někdo vykonávat funkci prezidenta na 100 %, považuji těch pět let na plnohodnotnou práci opravdu hodně. Pojedu tak, jako kdyby toto volební období mělo být jediné. Budu říkat to, co považuji za správné pro tuto zemi,“ vzkázal občanům skrze televizní obrazovky.

jetuslunicko ( 11. března 2023 16:58 )

a ovce bééékají, to Vám homewp3t jde opravdu perfektně

jetuslunicko ( 11. března 2023 16:57 )

a možná, že ještě i více

jetuslunicko ( 11. března 2023 16:56 )

a nyní budou všichni na Hradě pohádkově upřímní a kříšťálově čistí tomu může opravdu věřit malé děcko všeho do času, ona jeho povýšenost začala hnedka zhurta již od volby včetně inaugurace, kdy při ní urazil hnedka všechny minulé prezidenty

Uživatel_5522193 ( 11. března 2023 14:24 )

Názory měnit si může dovolit soukromý člověk,ale lhát, převlékat kabát jak se to hodí může jen bezpáteřní psychopat. Přeji hezký den všem lidem dobré vůle 🍹

Jana Nováková ( 11. března 2023 10:10 )

Až kolem mne profrčí houf motorek,tak si řeknu,že Pavel jede na výlet.Když se oblíkne do motorkářského mundúru,nasadí helmu,tak může brázdit silnice klidně sám.Nikdo nepozná kdo na tý motorce sedí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa