Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Horší, než se čekalo. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 0,5 procenta

Ekonomika stagnuje
Ekonomika stagnuje  (Autor: Pixabay, Profimedia)
Autor: ČTK - 
30. června 2023
09:55

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 0,5 procenta. Pokles je po zpřesnění hlubší, než Český statistický úřad uvedl v květnu, kdy informoval o meziročním snížení hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta. Mezičtvrtletně ekonomika v prvních třech měsících roku stagnovala, potvrdil dnes na svém webu ČSÚ dřívější čísla.

Domácnostem v prvním čtvrtletí klesly příjmy i spotřeba. „Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele poklesl v prvním čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 1,2 procenta, meziročně o 9,6 procenta, což opět souviselo s pokračujícím růstem cen,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se snížila mezičtvrtletně o 2,6 procenta a meziročně o 7,6 procenta.

Proti předchozímu čtvrtletí klesla také míra úspor domácností, meziročně se ale zvýšila. Míra investic v sektoru domácností se snížila mezičtvrtletně i proti stejnému období před rokem.

U nefinančních podniků mezičtvrtletně i meziročně stoupla míra zisku, snížila se ale míra investic. Míra zisku byla 48,6 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více než v předchozím čtvrtletí a nárůst proti 45,5 procenta před rokem. Míra investic klesla mezičtvrtletně o 1,3 procentního bodu na 27,2 procenta, před rokem byla 24,7 procenta. Mzdové náklady nefinančních podniků meziročně stouply o víc než desetinu.

Video  Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

1917 ( 30. června 2023 20:11 )

To jsou všechno lži opozice. Fiala se svou Pětibandou jsou to nejlepší co tu bylo od plyšáku. Opozice jen závidí vynikající a úspěšné hospodářské výsledky vládnoucí Pětibandy. Je to vidět i na klesající inflaci. Už máme jen 12%. Celý svět nám to závidí!!!!

Jirik-ta ( 30. června 2023 12:55 )

Koller - Co se může stát po Vilniusu? Válka na spadnutí. Potřebujeme Evropu národů, nikoliv NATO/EU!
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=FTdEh­Ws2S_U­&t=1s

Jirik-ta ( 30. června 2023 12:46 )

výběrem daní k prosperitě.

Zobrazit celou diskusi