Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ekonomka Horská o úsporném balíčku a „tloustnoucím Otesánkovi“. Budou škrty stačit?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. června 2023
15:38
Autor: Pavlína Horáková, vja, lig - 
29. června 2023
14:03

Vláda ve středu schválila balíček ke konsolidaci veřejných financí a to ve své původní podobě. V příštích dvou letech by měl ušetřit 150,7 miliardy korun. Podle ekonomů úspory nejvíce pocítí rodiny s dětmi a balíček bude měnit více než šedesát zákonů. Proč cílí na ty nejzranitelnější? Bude tato úspora dostatečnou pomocí českým veřejným financím? Jaká další opatření můžeme očekávat? Nejen o tom v pořadu Epicentrum hovořila Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a členka Národní ekonomické rady vlády (NERV). 

Podle Horské je vláda v procesu narovnání státního rozpočtu na začátku trnité a hořké cesty. Upozornila zároveň, že větší zadlužení státu se dotkne všech občanů. „Je vidět na letošním hospodaření státu, že se vymkl kontrole. Snažíme se zastavit to velmi prudké zadlužování. Státní rozpočet se propadá do dalších schodků, které mohou velmi snadno překonat hranici 300 mld. korun, a můžou přesáhnout 400 mld. korun. Každý další deficit zvyšuje zadlužení nás všech. Prodražuje nám hypotéky, prodražuje i úvěr firmám. Zadlužování stojí nás všechny peníze,“ varovala.

Letošní státní rozpočet ještě není postižen ozdravným balíčkem. Ozdravná kůra by měla platit od příštího roku a je naplánována na roky 2024 a 2025. „Ale tím to nebude končit. Potřebujeme trochu rozhýbat ekonomiku,“ míní ekonomka.

Státní rozpočet se v prvních 6 měsících roku 2023 prý nevyvíjel dobře. Změna by však mohla přijít již o konci června. „V červnu chodí zálohy a vyrovnání daně z příjmu právnických osob, a to bude to klíčové. My ty výsledky uvidíme začátkem července. Lze očekávat, že výběr daní a zálohy na daně z příjmu právnických osob budou vyšší než ty loňské. Je možné, že se za ten měsíc podaří vybrat takové zálohy, které sníží schodek státního rozpočtu. Je to ale stále velmi na hraně,“ upozornila expertka.

Od toho, jak dopadne letošní státní rozpočet se náslaedně bude odvíjet i konsolidační balíček. „Je otázka, co bude stát schopen vybrat na windfall tax, protože se ukazuje, že ne všechny společnosti odvedou tolik, kolik se čekalo. Vidíme, že pokud ekonomika nezrychlí, tak kasa státu se nebude tak rychle plnit. Rizika tam vidím,“ přiznává Horská.

Do budoucna prý bude nutné, aby stát, pokud se mu nebude dařit plnit pokladnu, velmi rychle hledal úspory ve svých výdajích. „Je potřeba zastavit toho tloustnoucího otesánka v podobě státu. My se ozdravným balíčkem snažíme dostat stát do formy a narvat ho do těch tři až pět let starých džín a ono to moc nejde,“ zhodnotila situaci.

Současnou vládu Horská oceňuje za odvahu s veřejnými financemi vůbec něco dělat. „Jsem ráda, že vláda má odvahu takto nepopulární kroky udělat. Ono jí taky nic jiného nezbývá, bez jasných řezů bychom měli další rok zase schodky 300-400 mld. Takto nemůže hospodařit fiskálně zodpovědná vláda,“ prohlásila ve studiu Blesku.

Ještě letos je možné, že se dostaneme do situace, kdy stát bude muset hledat dodatečné příjmy. Ty jsou podle slov Horské pod plánem o 150 mld. „Prvním příkladem bylo navrácení spotřební daně u nafty. Možná by bylo vhodné otevřít otázku daně z přidané hodnoty. Za této situace bych navrhovala využít zjednodušení DPH k tomu, abychom se podívali, kde je prostor, jak možná zvýšit zdanění ve prospěch zdravého životního stylu,“ doporučuje.

Horská uvedla i konkrétní příklad, kde by se dalo najít další finance do státního rozpočtu. „Například tabulka čokolády je s rokem 1989 sedmkrát dostupnější. U základních potravin je ta naše schopnost pořídit si to zboží asi dvojnásobná. To mi trochu nedává smysl. Za mne můžeme už v letošním roce otevřít otázku zdanění alkoholu a nezdravých potravin,“ navrhuje.

Zároveň by prý bylo záhodno, aby systém zdanění byl co možná nejjednodušší a bez zbytečných výjimek. Naprosto nesmyslná je podle ekonomky nulová spotřební daň na tiché víno. „Čím jednodušší systém zdanění máme, tím je transparentnější. Za mne víno je jako víno. Vinaři podcenili jiné opatření – zrušení výjimky na dárková vína. Za mne ani jedno není v pořádku, nedělala bych výjimky. Pokud bereme tak nějak všem, je potřeba brát všem,“ nechala se slyšet. Sjednocena by měla být podle Horské i sazba DPH za knihy, časopisy a noviny.

 

kukuku ( 29. června 2023 20:14 )

"Potřebujeme trochu rozhýbat ekonomiku" ??? ODSáci během všech svých angažmá (Klaus, Topolánek, Nečas) vždy ekonomiku zadusili. Teď to má podle Tebou specifikovaného poradního "dámského orgánu" Fiala rozhýbat ??? Ten absolutně neví, která bije. Ekonomka s charakterem by se od takových Patů a Matů ve vládě i ODS (připouštím i ostatních stranách) rychle distancovala.

trintin ( 29. června 2023 19:52 )

Jsem ráda, že vláda má odvahu takto nepopulární kroky udělat?? "Vagína" je ráda, že vláda Pavka připravila důchodce o peníze.

kukuku ( 29. června 2023 19:20 )

Asi před rokem jsem byl na vystoupení této "ekonomky" před studenty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (spolu s Mojmírem Hamplem), vetřel jsem se tam jako student univerzity 3. věku. Horská je maximálně pavlačová drbna zmítaná pravičáckými ideologickými schématy.
Ekonom by jako první věc udělal důslednou analýzu ekonomického vývoje po roce 1989 - od zpackané privatizace vedoucí k devastaci státního sektoru aniž by na jeho základech vznikly nové firmy rychle startující k vyšší produktivitě.

Jirik-ta ( 29. června 2023 14:24 )

nebudou výběrem daní k trvalé prosperitě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa