Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vláda chce zvýšit daň z nafty. Rychle přijde zdražení až o 1,80 Kč na litr, míní analytici

Aktualizováno -
5. května 2023
12:15
Autor: ČTK - 
4. května 2023
18:47

Vláda rozhodla o návratu spotřební daně z nafty na původní hodnotu 9,95 koruny za litr. V návrhu novely zákona o spotřebních daních vláda navrhuje, aby se tak stalo od poloviny roku. V současnosti je daň nižší o 1,50 koruny na litr, úleva měla původně platit do konce roku. „Situace se ale změnila k lepšímu a cena nafty výrazně klesla,“ řekl dnes v Brně novinářům ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Návrat sazby daně by podle ministerstva financí znamenal přínos státnímu rozpočtu 727 milionů Kč za každý měsíc a o dalších 73 milionů Kč každý měsíc vylepšený rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury.

„V současnosti atakuje cena nafty třicetikorunovou úroveň. Když vláda přijímala sníženou úroveň spotřební daně, přesahovala cena nafty 44 korun. Na to musíme i v souvislosti se zadlužením státu reagovat,“ uvedl Kupka.

Vláda navrhuje, aby se daň vrátila na původní hodnotu od poloviny roku, vyplynulo z ministrova vyjádření. Z litru benzinu se před úpravou odváděla daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Kupka připomněl, že teď záleží na jednání v Poslanecké sněmovně.

„Hlavním důvodem dřívějšího návratu k původní sazbě daně je výrazný pokles ceny motorové nafty pro řidiče v České republice, která byla v dubnu jednou z nejnižších v celé Evropské unii. V kontextu hledání úsporných opatření v rámci konsolidačního balíčku tímto krokem o jednotky miliard vylepšíme hospodaření státního rozpočtu už letos,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podraží autodoprava?

Zvýšení sazby spotřební daně z nafty na původní hodnotu se nelíbí dopravcům. Podle sdružení Česmad Bohemia české dopravce opět připraví o jejich konkurenceschopnost.

„S dopravci jsme v kontaktu a chceme z jejich požadavků naplnit maximum. Zároveň ale musíme odpovídat na zvyšující se zadlužení Česka. Jsem přesvědčený, že dopravci budou schopni konkurovat stejně jako před ruskou invazí na Ukrajinu a dramatickým vychýlením cen pohonných hmot,“ dodal Kupka.

Podle něj návrat sazby daně znamená do státního rozpočtu až 800 milionů korun měsíčně. „To je pro stát významná suma. V současnosti je cena pohonných hmot v Česku jedna z nejnižších v Evropské unii, takže tohle rozhodnutí neohrozí mobilitu české veřejnosti,“ dodal.

Nižší daň, která platí od loňského června, měla zajistit srovnání konkurenčního prostředí například s Polskem. Od loňského června do září byla snížená také daň za benzin. Podle sdružení by mohlo být řešením zavedení tzv. profesionální nafty, z níž by její část stát vracel dopravcům.

Nafta vytrvale od února zlevňuje, vyplývá z údajů společnosti CCS. Průměrná cena nafty minulý týden činila 33,27 koruny. Za naftu nyní motoristé platí zhruba o 11,5 koruny za litr méně než loni v dubnu.

Analytici: Nafta zdraží až o 1,80 Kč na litr

Zvýšení sazby spotřební daně může zdražit litr nafty až o 1,80 koruny. Záležet ovšem bude na konkurenčním chování čerpacích stanic. Zvýšená sazba se ovšem do cen projeví na rozdíl od loňského zlevnění okamžitě po začátku účinnosti. Tvrdí to analytici, které oslovila ČTK. Čtvrteční rozhodnutí vlády hodnotí jako logické.

„V krizovém období má takovéto opatření smysl. Česká ekonomika se ale zotavuje a v nejbližších letech lze očekávat ekonomický růst. Ten přinese další nárůst mezd, platů, důchodů a zisků firem. Vláda by spíše měla hledat možnosti jak navýšit daně a snížit výdaje,“ uvedl pro iDnes.cz Boris Tomčiak z analytické společnosti Finlord.

Návrat sazby na původní úroveň bude po započtení DPH v konečném součtu znamenat zdražení o 1,815 Kč na litr, uvedl analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. Připustil, že do cen se ale projeví ještě další vlivy, které by mohly cenový vývoj rozostřit. „S ohledem na více konkurenční prostředí u nafty než u benzinu čekám růst ceny spíše o 1,50 Kč na litr,“ řekl Dohnal.

Vládu za rozhodnutí chválí, asi deset miliard korun ročně, které ze zvýšení sazby utrží, si podle něj nesmí stát ujít. „Inflace je nyní zejména poptávková, tedy propsaní do cen zboží a služeb čekám velmi malé,“ dodal. Kabinet by se navíc podle Dohnala měl co nejdříve zabývat úpravou některých dalších daní.

Expert: Je to logický krok

Jako logický krok, který mohl přijít už dříve, hodnotí rozhodnutí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Podle něj byla snížená sazba skrytou dotací autodopravcům, která je v současné rozpočtové situaci nevhodná. Pro běžné motoristy byla podle něj úspora minimální.

Vzhledem k tomu, jak ochotně dosud vláda při snahách o úspory couvala pod nátlakem lobbistických skupin jsem ovšem mile překvapen, že se k tomuto kroku vůbec odhodlala,“ dodal Hradil.

Jako naprosto pochopitelné vidí zvýšení sazby také analytik Purple Trading Petr Lajsek. Zvýšení daně už v létě podle něj zajistí do státního rozpočtu do konce letošního roku kolem čtyř až pěti miliard korun navíc. Také on očekává, že zdražení o zhruba 1,80 Kč na litr se projeví v cenách na čerpacích stanicích okamžitě po nabytí účinnosti rozhodnutí. Nebude se tak opakovat situace z loňska, kdy po snížení sazby pumpaři zlevňovali postupně.

„Tehdy si čerpací stanice mohly počkat a reagovat na ceny u konkurence, nyní by v případě zachování stejné ceny musely šahat do své marže,“ podotkl Lajsek. Pro české řidiče podle něj zdražení nebude větší problém, připomněl že ceny nafty jsou nyní nejnižší od druhé půlky roku 2021 a měly by navíc ještě klesat.

Přes 40 Kč na litr nafta nepůjde?

Podle ředitele společnosti 4Trans Jaroslava Tona se tak cena nafty vrátí na hodnotu mezi rokem 2011 a 2014, tj. na rozmezí od 34 Kč do 37 Kč za litr. „V dlouhodobém horizontu není pravděpodobné, že by její cena opět překročila hranici 40 Kč za litr,“ podotkl.

Souhlasí, že zvýšení cen pocítí skutečně zejména dopravci. „Jejich konkurenceschopnost vůči okolním státům, kde byly ceny nafty podobné aktuální tržním cenám v České republice, je tímto krokem opět ohrožena, neboť nafta stále tvoří podstatnou část jejich výdajů,“ dodal.

Video  Ministr dopravy Martin Kupka mluví o přestavbě brněnského železničního uzlu.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

LuCo ( 5. května 2023 15:25 )

Co tak celoplošně uvalit daň na vyměšování?

Jirik-ta ( 5. května 2023 13:54 )

mně připadá fiala , po návratu z výletu do asie celý nějaký divný. Divně se bez důvodu usmívá, mává rukama, vysílá bezduché signály, monotonně plácá nesmysly, jeho pohled je zastřený a směřuje do dáli. Stalo se mu to zřejmě po návštěvě vietnamu, kdy si uvědomil, že naši zemi vede úplně špatným směrem. (vipera, PL)

Jirik-ta ( 5. května 2023 05:00 )

Jirik-ta ( 5. května 2023 04:59 )

to už teď jiný nebude, pod jeho vedením Je to chudák.
Hello bank! Banka pro vaše nákupy

krapotkin ( 5. května 2023 02:02 )

Opět se potvrdilo, že řidič je dojná kráva tohoo hnusného systému.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa