Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pavel prozradil jména svých poradců: Kdo bude prezidentovi radit a kdo tým povede?

  • Autor: ČTK,for,amb - 
    Aktualizováno -
    3. 4. 2023
    13:52
    3. 4. 2023
    11:19

    Prezident Petr Pavel by se měl dnes setkat s prvními třemi adepty na ústavní soudce. Minulý týden po návštěvě Senátu řekl, že následně chce kandidáty oznámit. Dopoledne se uskutečnila také tisková konference prezidenta, kterou Pavel poprvé uspořádal na Pražském hradě a kde prozradil jména svého poradního týmu.

  • 1.Tomáš Richter

    Vedoucí poradního týmu, který bude mít na starost jeho koordinaci, a bude také pomáhat s tvorbou strategie k naplňování prioritních cílů prezidenta republiky.

    Podnikatel a jeden ze zakladatelů Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky (NFNŽ). V Pavlově předvolební kampani se věnoval financím a shánění sponzorů, podle Hospodářských novin působil jako „hlavní spojka s byznysem“. Jeho hlavním podnikatelským zájmem jsou v současnosti hotely, už přes 20 let jeho firma provozuje mariánskolázeňský Hotel Olympia. Kromě toho je aktivní i v neziskovém sektoru. V roce 2016 stál u zrodu NFNŽ, do srpna 2022 byl předsedou jeho správní rady, nyní je řadovým členem.

    Richter vystudoval strojní fakultu Českého vysokého učení technického (1989), od března 1990 do května 1991 pracoval jako referent v Kanceláři prezidenta republiky za Václava Havla. V roce 1993 se společníkem založil firmu RiS, jež se na přelomu století spojila se švédským výrobcem zámků Abloy (nyní Assa Abloy), která už v roce 1997 ovládla výrobce zámků FAB. Pro švédské majitele Richter pracoval jako manažer do roku 2012. V letech 2011 až 2019 také působil v dozorčí radě společnosti EMUN Partners, která se věnuje správě majetku významných klientů.

    Expertní tým Petra Pavla: Tomáš Richter - vedoucí poradního týmu. Expertní tým Petra Pavla: Tomáš Richter - vedoucí poradního týmu. | Zuzana Bönisch

  • 2.Jan Kysela

    Poradce pro Ústavu a právní otázky. A také vedoucí Konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.

    Ústavní právník, vedoucí katedry politologie a sociologie na Právnické fakultě Univerzity Karlovy (od 2011). S prezidentem Pavlem jednal už během předvolební kampaně, nyní vede konzultační panel, který se zabývá výběrem kandidátů na nové ústavní soudce. Od roku 1997 působí v horní komoře, mimo jiné jako asistent a poradce předsedy Senátu, od roku 1998 je tajemníkem senátní stálé komise pro ústavu. Podílel se na komentářích k Ústavě ČR a k Listině základních práv a svobod, je autorem knih na pomezí ústavního práva, ústavní teorie a politologie.

    Absolvoval Právnickou fakultu UK, kde studoval i doktorský studijní program a od roku 1998 zde učí, mezi roky 2018 a 2022 byl proděkanem Právnické fakulty UK pro doktorské studium, nyní je členem vědecké rady fakulty. V roce 2017 ho prezident jmenoval profesorem v oboru Ústavní právo a státověda. Jako student pracoval jako asistent poslance, v letech 2008 až 2023 byl členem pracovní komise Legislativní rady vlády pro správní právo, působí v rozkladové komisi ministerstva školství.

    Expertní tým Petra Pavla: Jan Kysela – poradce pro Ústavu a právní otázky. A také vedoucí Konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců. Expertní tým Petra Pavla: Jan Kysela – poradce pro Ústavu a právní otázky. A také vedoucí Konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců. | Zuzana Bönisch

  • 3.David Marek

    Poradce pro ekonomiku, hospodářskou politiku a finanční otázky. Hlavní ekonom Deloitte ČR, patřil k tvůrcům ekonomické části předvolební kampaně Petra Pavla, podílel se také na přípravě současného prezidenta na předvolební debaty. Publikuje v médiích, patří k často citovaným ekonomům, prezident Petr Pavel se s ním nedávno radil, zda má podepsat zákon, který snižuje tempo valorizace penzí. „Je to špatně, ale je to nevyhnutelné zlo, které musíme podstoupit, protože ten systém bychom dále destabilizovali,“ popsal Marek svůj názor pro Seznam Zprávy.

    Vystudoval Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (1999), kde získal i doktorát (2007), absolvoval stáž na univerzitě v irském Limericku. Kariéru začal v České národní bance, kde pracoval v oddělení připravujícím podklady pro jednání bankovní rady, mezi roky 1999 a 2000 působil v oddělení analýz finančních trhů České spořitelny. V letech 2000 až 2014 působil v makléřské firmě Patria Finance, odkud odcházel z pozice hlavního ekonoma a člena představenstva společnosti. Od srpna 2014 pracuje v české pobočce společnosti Deloitte.

    Expertní tým Petra Pavla: David Marek – poradce pro ekonomiku, hospodářskou politiku a finanční otázky. Expertní tým Petra Pavla: David Marek – poradce pro ekonomiku, hospodářskou politiku a finanční otázky. | Zuzana Bönisch

  • 4.Vladimír Bezděk

    Poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor. Ekonom s více než dvacetiletou praxi ve finančních institucích, zejména v pojišťovnictví, investicích a bankovnictví, bývalý vedoucí dvou komisí pro důchodovou reformu, byl i členem Pavlova týmu expertů, který mu radil v prezidentské kampani. Vystudoval finance a sociálně-ekonomické analýzy dat na Vysoké škole ekonomické v Praze, studoval také na Manchesterské univerzitě v Británii.

    Devět let pracoval na různých pozicích v České národní bance (ČNB). Poté přešel do soukromého finančního sektoru, byl generálním ředitelem a předsedou představenstva pojišťovny Aegon, vedl slovenskou Generali pojišťovnu, Penzijní společnost České pojišťovny či ČSOB Pojišťovnu a také byl prezidentem Asociace penzijních společností ČR. Nyní je předsedou představenstva investiční společnosti Avant, je také jednatelem investiční platformy CroFUNgo.

    Jako analytik fiskální politiky byl poradcem Bankovní rady ČNB a od podzimu 2003 vedl výzkum fiskální politiky. Od července 2004 do června 2005 přechodně pracoval na Úřadu vlády, kde se účastnil přípravy podkladů pro rozhodování o důchodové reformě a koordinoval výkonný tým, který analyzoval návrhy politických stran na reformu penzí (tzv. Bezděkova komise). V roce 2010 vedl poradní expertní sbor ministra financí a ministra práce a sociálních věcí (tzv. druhá Bezděkova komise), který připravoval podklady pro reformu důchodového systému. Rovněž zasedal v Národní ekonomické radě vlády (NERV). Věnoval se také spolupráci s Transaparency International ČR.

    Expertní tým Petra Pavla: Vladimír Bezděk – poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor. Expertní tým Petra Pavla: Vladimír Bezděk – poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor. | Zuzana Bönisch

  • 5.Jakub Maščuch

    Poradce pro energetiku, a to na místní, národní i evropské úrovni. Odborník na inovace v energetice, Petru Pavlovi radil už během předvolební kampaně. Vystudoval Fakultu strojní Českého vysokého učení technického, na níž získal také doktorát (2014) a kde v současnosti působí jako vedoucí jedné z laboratoří Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB). V ní se Maščuch věnuje mimo jiné posílení spolupráce soukromých společností s UCEEB v oblasti smluvního výzkumu.

    Už během studia se věnoval decentralizované energetice, později získal ocenění za projekt mikroelektrárny, která dokáže prakticky bez obsluhy produkovat z biomasy teplo i elektřinu. Pracoval v poradenské firmě Trigad, kde měl na starosti ekonomické studie v oblasti teplárenství a výrobních podniků, nyní je spolumajitelem Damgaard Consulting, které se věnuje poradenství v energetice. V letech 2018 až 2020 byl také členem rady Asociace poskytovatelů energetických služeb.

    Expertní tým Petra Pavla: Jakub Maščuch – poradce pro energetiku, a to na místní, národní i evropské úrovni. Expertní tým Petra Pavla: Jakub Maščuch – poradce pro energetiku, a to na místní, národní i evropské úrovni. | Zuzana Bönisch

  • 6.Ladislav Miko

    Poradce pro životní prostředí a udržitelnost, bývalý ministr životního prostředí (2009), pedagog. V současnosti přednáší ochranu životního prostředí na Přírodovědecké fakultě UK v Praze a půdní biologii a ekologii jako externí profesor na Univerzitě v Antverpách, je poradcem ministra životního prostředí. Vystudoval obory obecná biologie a systematická zoologie a ekologie na Univerzitě Karlově, v obou oborech zde získal i doktoráty. V roce 2009 se habilitoval pro obor ekologie na České zemědělské Univerzitě v Praze.

    Pracoval v Ústavu krajinné ekologie Slovenské akademie věd, byl zástupcem ředitele České inspekce životního prostředí, v letech 2002 až 2005 byl náměstkem ministra životního prostředí na úseku ochrany přírody. V roce 2009 byl jmenován ministrem životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera. Později působil ve vysokých funkcích v Evropské komisi. V letech 2018 až 2021 byl vedoucím Zastoupení Evropské komise na Slovensku. Loni byl vládním zmocněncem pro mezinárodní vyjednávání v oblasti biodiverzity a ekosystémových služeb v době českého předsednictví v Radě Evropské unie.

    Expertní tým Petra Pavla: Ladislav Miko – poradce pro životní prostředí a udržitelnost. Expertní tým Petra Pavla: Ladislav Miko – poradce pro životní prostředí a udržitelnost. | Zuzana Bönisch

  • 7.Lucie Poláková

    Poradkyně pro sociální politiku a další související otázky. Expertka na sociální podporu, učitelka a zástupkyně ředitele na Vyšší odborné škole Cheb, Pavlovi radila již v době volební kampaně. Vystudovala obor sociální práce na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity Plzeň, kde později absolvovala i doplňující pedagogické studium pro učitele odborných předmětů. Poté mj. učila na Gymnáziu a SOŠ v Aši, působila u společnosti DAP - Services, která se zaměřuje na diagnostiku, konzultace a poradenství pro školy a školská zařízení, na VOŠ v Chebu působí od roku 2008.

    Je zakládajícím členem a místopředsedkyní spolku Komunitní osvětové společenství, jehož aktivity se kromě vzdělávání a osvěty zaměřují na pomoc a podporu lidí s postižením v Karlovarském kraji. Působí také jako lektorka výtvarných kurzů pro osoby s postižením, věnuje se problematice sociální práce, sociálních služeb a vzdělávání. V roce 2020 získala cenu Nadace Via VIA BONA.

    Expertní tým Petra Pavla: Lucie Poláková – poradkyně pro sociální politiku a další související otázky. Expertní tým Petra Pavla: Lucie Poláková – poradkyně pro sociální politiku a další související otázky. | Zuzana Bönisch

  • 8.První tiskovka na Hradě

    Pavel dnes půl hodiny před polednem předstoupil před novináře na pravidelné tiskové konferenci. Poprvé se konal přímo na Pražském hradě, a to v Rothmayerově sále. V uplynulých týdnech ji jeho tým pořádal v Hrzánském paláci, který měl zapůjčený do přestěhování na Hrad. „Doufám, že najdeme lepší prostory, tady je to jako v katedrále,“ uvedl Pavel při příchodu.

    Tématem konference nakonec bylo složení poradního týmu prezidenta. „Mezi oblasti, které považuji za prioritní, tak na prvním místě bych jmenoval ekonomiku,“ konstatoval prezident, který se chce opírat o názory expertů.

    „Slíbil jsem, že jednou z mých priorit bude odpovědné vedení země a představením mého týmu tento slib naplňuji,“ myslí si prezident. O možnostech řešení problémů, které mu tým bude nastiňovat, bude hlava státu pravidelně informovat a slíbil pořádání kulatých stolů apod. 

  • 9.Pavla čeká setkání s adepty na ústavní soudce

    Pavel by se dnes měl setkat se třemi kandidáty na ústavní soudce, kteří už podle něj prodělali odbornou prověrku v rámci prezidentského konzultačního týmu pro výběr ústavních soudců. Po setkání bude podle Pavla možné o jménech hovořit.

    Z možných adeptů na ústavní soudce se sejde s bývalou šéfkou Soudcovské unie Danielou Zemanovou a s někdejším dlouholetým předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefem Baxou. „S těmito dvěma budu dnes mluvit, ale nejsou to stále ještě kandidáti, jsou to lidé, kteří zatím byli doporučeni konzultačním týmem. Po té dnešní schůzce se mnou se rozhodneme, jestli zároveň budou kandidáti a jestli jejich jména pošleme do Senátu,“ řekl Pavel. Třiašedesátiletý Baxa soudí u NSS, jedenapadesátiletá Zemanová aktuálně působí jako místopředsedkyně ústeckého krajského soudu pro pobočku v Liberci, předtím pracovala u pražského městského soudu a ještě dříve stejně jako Baxa u NSS.

    Dodal, že s nimi chce seznámit předsedu Senátu a předsedy výborů, kteří nominace budou posuzovat. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) minulý týden ocenil novou proceduru výběru kandidátů na ústavní soudce. Uvítal by, kdyby horní komora návrhy obdržela v první třetině dubna. Mohla by je tak projednat do začátku května, kdy končí mandát třem dosavadním soudcům.

    „Chtěl bych to udělat co nejdřív, aby o jménech těch tří soudců mohli senátoři jednat na příští schůzi,“ uvedl na dotaz médií, kdy budu nominantni známi oficiálně. Zatím probíhají pouze schůzky s lidmi, kteří stále nejsou oficiálně kandidáty. O schůzkách je informován předseda Senátu.

panda82 ( 25. dubna 2023 19:09 )

to nepotřebuje, to je odborník

bersimalinecka ( 4. dubna 2023 09:27 )

bojuje se jen někdo dole v rohu UA ale aby to zveličili tak dělají takovéhle akce.Jakože jak je nebezpečno na UA a aby se valilo čím dál víc hlavně peněz a léků.My se můžeme bičovat kopřivama a pít utrejch z pelyňku to prý taky léčí

bersimalinecka ( 4. dubna 2023 09:24 )

ne milionové ale MILIARDOVÉ mínus

bersimalinecka ( 4. dubna 2023 09:24 )

Stanjura to zatáhne.Sic nasekal do března 166 milionové mínus rozpočtu ale umí to líp než Babiš ,že?A takovéhleho prezidenta a i Vystrčila a Rychetského přesně Fialovci potřebují.Pávek vyfasoval k zrcátku a hřebínku ještě koloběžku.Tohle nebylo z jeho hlavy to má na Hradě škodnou která ho takhle dehonestuje před občany ČR. toho filutu tam Pávkovi do hradního hnízda nasadila opozice??

kostas ( 4. dubna 2023 08:16 )

blbost, nebe ovládá putin i politici jezdí vlakama

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa