Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babišův blud: Kvůli připevněným víčkům od coly šil do EU, Česko ale bylo za jeho vlády pro

Autor: simao, ČTK - 
11. srpna 2023
11:44

Expremiér Andrej Babiš (ANO) na sociálních sítích i během vládních prázdnin šil do kabinetu svého nástupce Petra Fialy (ODS), vedle toho si však vzal na paškál i EU. A to kvůli novým plastovým víčkům (nejen) u coly, kvůli kterým se prý nejednou polil. Jenže Babiš „zapomněl“, že nařízení EU odsouhlasila jeho vlastní vláda – v květnu 2019.

Víčka od PET lahví jsou nejčastěji nalezeným plastem na evropských plážích. Znečišťování životního prostředí plastovými víčky se podle Evropské unie změní tím, že budou k PET lahvi připoutána.

„Vážení přátelé, napište mi, co si myslíte o těchto připevněných víčkách, já jsem se už několikrát polil, tak nevím, jestli je to jen můj problém, ale tohle vymysleli ti koumáci v Evropské unii, kteří nám stále něco nařizují,“ hřímal Babiš na videu na sociálních sítích.

Jenže celá věc se má trochu jinak, než opoziční lídr a šéf ANO prezentuje veřejnosti.

Jak upozornil iRozhlas.cz, směrnice EU o připevnění uzávěrů k PET lahvím byla Radou Evropské unie odhlasována 21. května 2019. A v té době v Česku stál v čele vlády sám Babiš. Česko tehdy bylo pro, jak dokládá i přiložený záznam o hlasování. Při hlasování se zdrželo jen Maďarsko.

Konkrétní řešení Směrnice Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí je přitom na výrobcích samotných.

„Evropané musejí na řešení tohoto problému pracovat společně, protože plastový odpad se nakonec dostává do našeho ovzduší, půdy a oceánů i do našich potravin,“ apeloval před přijímáním směrnice první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans v době, kdy se řešil zákaz jednorázových plastových vatových tyčinek, příborů, talířů, brček, míchátek a tyček k balonkům.

V lednu 2021 pak Babišova vláda schválila návrh zákona, který zakazuje uvádět na trh jednorázové plastové příbory, talíře nebo brčka. Zákon také obsahoval požadavky na část samotných výrobků z plastu.

Například nádoby do objemu tří litrů s uzávěry a víčky z plastu musí mít tyto uzávěry připevněny k výrobku. Další opatření řešila třeba budoucí povinný podíl recyklovatelného plastu u plastových lahví. 

Video  Opozičníci na výjezdu: Stínová vláda ANO i s Babišem vyrazila do Ústí.  - Facebook - A. Schillerová
Video se připravuje ...

verka1 ( 13. srpna 2023 11:04 )

Nejlepší jeho instagram u holiče 😁🤣

roxin ( 12. srpna 2023 10:00 )

Ať napíšu cokoliv proti soudruhovi pávkovi Clloney špionovi a rozvědčíkovi máš hloupé kecy a ejhle sotva napíšou o víčkách a Babišovi píšeš stejně jen opačně. Ty si nech Babiše a Zemana a mě nechej soudruhy na hradě a budeme si kvit. Stejně si píšeš co chceš a to si budu psát taky.

roxin ( 11. srpna 2023 20:06 )

...a někde jsi četl že mi něco není jasné? Psala jsem že píšeš stejně jen opačně tak mě víc nekomentuj mé příspěvky.

vlajo ( 11. srpna 2023 17:26 )

Od doby co prohrál volby o Hrad mu všechno vadí. Je udiven jak levná je jejich kantýna jak je to možný ty ceny tam jsou už bezmála 30 let tedy i za jeho vlády. Víčka od Coly v EU proběhla za jeho vlády a pokud není k.o.k.o.t jako že je tak se dá normálně napít.Ale že nechce upadnout v zapomění vymýšlí blbosti. O jeho jízdách MHD se nemá cenu zmiňovat.

roxin ( 11. srpna 2023 16:34 )

Hafane, tady ses předvedl že mi nemáš co vyčítat, děláš to samé a rád.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa