Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan chystá kampaň vnitra za 40 milionů Kč. Za peníze daňových poplatníků, zuří Babiš

Autor: simao, ČTK - 
21. září 2023
13:18

Ministerstvo vnitra chystá plakátovou kampaň za 40 milionů korun, uvedly Novinky.cz. Počínání resortu, který vede Vít Rakušan (STAN), ostře kritizoval na výjezdu v Pardubicích expremiér Andrej Babiš (ANO). Vláda podle něj ztratila všechny zábrany a chystá kampaň za peníze daňových poplatníků.

Kampaň ministerstva vnitra podle serveru Novinky.cz vyjde na 18 milionů korun za plakáty ve vlacích a dalších 24 milionů „spolknou“ výdaje na plochy ve městech a obcích. Cílem kampaně pak má být ukázat kroky vlády ve prospěch občanů.

„Jedná se o pokračování dlouhodobé komunikace služeb a konkrétních kroků státu pro veřejnost, jejím cílem je i zvýšit srozumitelnost informací podávaných faktickou formou ve fyzické i online podobě. Celková částka vychází z rámcových dohod, jde o maximální čerpání v případě realizace všech plánovaných kampaní. Konkrétní realizace bude podle potřeby,“ uvedl pro Novinky.cz Vít Rakušan (STAN).

Zakázky na kampaň získala podle zjištění serveru firma Omnimedia, s. r. o. Tedy ta samá firma, která již má na starost rovněž informační kampaň Jurečkova ministerstva práce a sociálních věcí k důchodové novele.

Babiš: Vláda ztratila všechny zábrany

Do kampaně se zostra pustil při výjezdu stínové vlády ANO do Pardubic šéf opozičního hnutí Andrej Babiš. „Já myslím, že tato vláda ztratila absolutně všechny zábrany, že jsme se vrátili do starých časů. A proč to říkám? No protože když čtu, že vnitro, pan Rakušan, rozjede velkou vládní plakátovou kampaň za 40 milionů, vážení daňoví poplatníci. Tahle vláda navyšuje daně na to, aby si za vaše peníze, aby si za peníze ze státního rozpočtu dělala kampaň,“ uvedl Babiš. 

Co udělala vláda pro občany za dva roky? „Podle mého názoru vůbec nic,“ čertil se Babiš. „Tato vláda nejenom že prodává naši práci, naše úspěchy, protože oni za ty dva roky nepřipravili vůbec nic, ale co je absolutně skandální, že neopomene nikdy nás za to kritizovat (...) Přestaňte už konečně lhát, vy neděláte nic, devastujete tuto zemi a vykazujete naši práci,“ dodal Babiš a postěžoval si mj. na to, že „tak brutálně, jak tato vláda vyhazuje úředníky, to tu ještě nebylo“.

U Rakušana se bude propouštět

Vyhazovy se týkají i Rakušanova ministerstva vnitra, které bude příští rok šetřit na provozu. Chystá kvůli tomu mimo jiné redukci úřednických míst o 125

„Budeme šetřit na tzv. malém vnitru, na úřednících. Tam čekáme redukci dalších 125 míst v rámci příštího roku. Budeme šetřit v příspěvkových organizacích, na provozu, zastavujeme investice do vlastního majetku,“ uvedl ve středu Rakušan.

Zachovat se naopak mají rozpočty policie i hasičů. „Nebudu slibovat vzdušné zámky a nějaká přidávání. Situace není jednoduchá. Ale chci slíbit stejný objem platových prostředků pro hasiče a policisty. Kde ale musíme a budeme šetřit, to jsou občanští zaměstnanci, kde dojde k redukci pracovních míst,“ doplnil.

Zatímco rozhořčený Babiš ve čtvrtek Rakušana opět označil za „hlavu organizovaného zločinu“, vládní kroky před opoziční kritikou hájil dnes v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz sám předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Video  CELÝ ZÁZNAM Fiala pro Blesk: O kritice vlády i balíčku. Jsme připraveni jít na sílu, vzkázal opozici.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 22. září 2023 11:05 )

e.lesanova:

hejhej ( 22. září 2023 11:04 )

jajas:

jajas ( 22. září 2023 09:38 )

Vláda nám vlastně tímto sděluje: "Občané štřte, protože vláda šetřit nebude"!

jajas ( 22. září 2023 09:15 )

Takže občané jsou ve většině docela naštvaní na kroky vlády, která není schopna nalézt způsob, jak zlepšit finanční situaci, a proto...nebo snad "za trest", se ještě budeme dívat na plakáty, kde se budou opět chlubit svou "čiností", která samotná stojí za prd, ale plakáty budou stát 40 melounů? Asi nějaká provokace od vlády nebo co...? Myslí si, že jsou lidé ještě málo naštvaní? A to ty plakáty budou všude viset ještě přes volby do senátu a eu....prostě vládní kampaň....ale doufám, že jim to nejen nepomůže, ale dokonce uškodí, takže volby pro vládní pětikolku nedopadnou....

UFO1 ( 22. září 2023 06:46 )

Pokud je to pravda,je to otřesné. Kroky a práci vlády sledujeme denně na talíři,ve školství, zdravotnictví, úřadech, žádný plakát to nezachrani...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa