Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala v Blesku o kritice: Děláme nutné kroky! Lidé jsou ale unavení z krizí a nevěří nám...

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. září 2023
12:40
Autor: red - 
17. září 2023
05:00

Česko nevzkvétá. Jak ekonomicky znovu nakopnout tuto zemi? Hostem pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz dnes opět byl předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Prošli jsme několika krizemi, ty jsme zvládli a teď si myslím, že je ten správný čas, abychom se začali věnovat věcem, které se týkají budoucnosti a dělali projekty, které nám přinesou v budoucnosti úspěch,“ říká Fiala, ale i s odkazem na úsporný balíček upozorňuje: „Jsme uprostřed situace, kdy děláme nutné kroky, které jsou ale nepopulární. My to víme.“ Voliče chce přesvědčit o tom, že kroky vlády jsou nejen nutné, ale i účinné.

Od začátku týdne Blesk nabízí pohled na to, jak by česká ekonomika i společnost mohla dostat nový impulz do budoucna. Završením celého seriálu se dnes stal rozhovor s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) v živě vysílaném pořadu Ptám se, pane premiére.

Podle Hospodářské komory, svazů i ekonomů přitom České republice přitom ujíždí vlak. A to v dopravě, energetice, vzdělávání nebo strategických investicích. Skanzen, úpadek, kolaps, chybějící vize. Tato slova použily firmy oslovené v průzkumu pro Hospodářskou komoru. 

„Jsem si té situace vědom, nepoužil bych tak dramatická slova. To, že nám trošku ujíždí vlak, a že stojíme na nějaké křižovatce a musíme se rozhodnout, kam půjdeme, to je pravda,“ uvedl premiér Fiala.

„Ne, naopak. Já jsem tady nabídl cestu České republice, jak zajistit to, abychom skutečně byli úspěšnou zemí, abychom reagovali správně na všechny výzvy, kterými dnes prochází moderní společnost a Evropa,“ podotkl Fiala.

„Jsem přesvědčen o tom, že moje vláda v čele s ODS dobře provedla naši zemi velkými krizemi, kterým jsme byli vystaveny a že před námi je teď období, které bude pozitivnější, ale které právě bude pozitivnější jenom tehdy, pokud se začneme věnovat těm dlouhodobým strukturálním změnám,“ vzkázal Fiala.

Rozhovor s premiérem si pro Vás Blesk přichystal den před schvalováním kritizovaného vládního ozdravného balíčku ve Sněmovně, ke kterému se poslanci sejdou již v pátek 22. září. A to v době, kdy podle průzkumu CVVM Fialově vládě nedůvěřuje 73 % dotazovaných občanů, naopak důvěru získala jen u 25 procent respondentů.

Fiala: Nepodceňuji, že lidé jsou po krizích unavení

Přestože současné průzkumy o důvěře vládě ze strany občanů pro Fialův kabinet příliš příznivé nejsou, není jejich výsledkem premiér příliš zaskočen. „Myslím si, že máme dělat to, co děláme. Průzkumy nikdy nekomentuji. Nepodceňuji to, že lidé jsou po třech letech různých krizí unaveni a mají obavy o budoucnost. To se projevuje i v tom, že třeba nevěří krokům, které děláme,“ zhodnotil momentální stav věcí.

Chce přesvědčit lidi, že kroky, které vláda dělá, fungují. „Tak, jak se mnoho lidí bálo, že nebudou mít čím topit a zřejmě zmrznout a teď vidí, že se nic takového nestalo, že nebudou mít na to, jak zaplatit energie a my jsme dokázali udělat ta opatření, aby tím celá společnost včetně firem mohla projít,“ poznamenal Fiala.

„Až lidé uvidí, že jsme zvládli inflaci, což bude velmi brzy, že klesají ceny některých základních věcí, že dáváme do pořádku hospodářství, že skutečně dokážeme dodržet ty snížené deficity, tak pak zase budou mít lepší náladu a i lepší představu o tom, co udělá naše vláda. Nejsme ani v půlce volebního období,“ upozornil Fiala.

Personální změny ve vedení resortů či na pozicích věnujících se komunikaci prý momentálně nehrozí. „Nevidím pro to potřebu. Jsem přesvědčen, že když budeme postupovat tak, jak postupujeme, dají nám nakonec voliči v příštích volbách znovu důvěru. Jsme uprostřed situace, kdy děláme nutné kroky, které jsou nepopulární. My to víme. Konsolidační balíček, to, že seškrtáváme výdaje, musíme sáhnout i na příjmy. To není věc, které všichni hned zatleskají. Voliči to ocení jen tehdy, když uvidí, že to skutečně funguje, že se hospodaření státu zlepšilo. A já jsem přesvědčen, že to uvidí,“ dodal Fiala.

 

9876543 ( 22. září 2023 10:15 )

Ale to nejsou kroky správným směrem...ekonomiku jen potlačíte, mluví o tom renomovaní ekonomové.Lidem utahujete opasky, ale sobě ne. Hlavně že pro svojí propagandu uvolníte přes 40 milionů ze státních peněz. Neměli byste si svojí propagaci zaplatit ze svého ?..a nebo rovným dílem uvolnit peníze i pro opozici.
ODS je stále stejná...nikdy nebude jiná, malá domů, a co dozimetr?Čapák fiala omílal až do nekonečna a o dozimetru nás neinformuje a ani neodsuzuje zloděje ze STAN v návaznosti na TOP, určitě tam figurují i ODSáci.

Jirik-ta ( 21. září 2023 21:51 )

Jirik-ta ( 21. září 2023 21:50 )

Jirik-ta ( 21. září 2023 21:49 )

Jirik-ta ( 21. září 2023 21:49 )

MAP 1783
6. srpna jsme v analýze MAP 1746 podrobně vysvětlili, proč nelze rentabilně těžit krušnohorské lithium, a proč Fialův plán, nasypat do jeho těžby mnohamiliardové státní dotace, skončí pro ČR ekonomickou i ekologickou katastrofou, na které si namastí kapsy pouze zahraniční kapitál.
MAP 1746 Finanční hranice pro ekonomicky udržitelnou těžbu lithia je 0.4% jeho obsahu ve vytěžené hornině!!! Těžba na úrovni 0.45% jakou chystá Fiala pro Brusel je považována za vysoce rizikovou, protože při sebemenším výkyvu trhu budou tyto nízko-obsahové těžební komplexy okamžitě prodělečné a na zavření!
Jílovitá hornina v Kaldeře McDermitt má koncentraci 2.4% Lithia, a je velmi snadno těžitelná i zpracovatelná! Naopak krušnohorský cinvaldit má koncentraci jen 0.45% Lithia.
N. Patrušev: KOLAPS PARAZITICKÝCH ŘÍŠÍ. Jak Anglosasové vylezli na vrchol pyramidy a jak odtud budou muset sestoupit (alternatio)
http­s://ww­w.po­kec24­.cz/po­liti­ka/ni­kolaj-patrusev-kolaps-parazitickych-risi-jak-anglosasove-vylezli-na-vrchol-pyramidy-a-jak-odtud-budou-muset-sestoupit/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa