Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vládní změny v DPH: Chaos v cenách kávy vyřešili zdražením! Cappuccino nově jako pivo

Autor: David Polák, lig - 
4. června 2023
05:00

Úsporný balík ministra financí Zbyňka Stanjury (59, ODS) má mj. zjednodušit daňový systém. Jenže jeho daňové manévry způsobily spíše chaos. Příkladem je káva s mlékem, která mnohým připomněla nelogické zdanění piva ještě z dob vlády ANO. Vyřešit to museli až úředníci…

Téměř měsíc po představení konsolidačního balíčku ministerstvo financí vyřešilo, jak se bude danit káva s mlékem. Na oba produkty totiž mají podle vládní předlohy platit rozdílné sazby DPH. Káva je brána jako nealkoholický nápoj, a tudíž má spadat do sazby 21 procent. Zato mléko je bráno zase jako potravina, a tak má být daněno 12 procenty. Obchodníci si tak lámali hlavu, jak třeba oblíbené cappuccino, které je ze dvou třetin z mléka a ze třetiny kávy, budou prodávat.

Vyšší sazba

„Ministerstvo financí rozhodlo na základě celních sazebníků tak, že všechny nápoje, jejichž základem je káva a jsou doplněny mlékem, například cappuccino, caffè latte, flat white atd., budou v základní, tedy 21% sazbě DPH,“ řekla Blesku mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Vztahovat se to bude i na ledové kávy prodávané v obchodech a na benzinkách. Co ale rozhodnutí úředníků znamená? Zjednodušeně řečeno to, že káva lidem zdraží! Když si totiž dnes koupíme kávu v obchodě, daní se 15 procenty, nápoj ze stánku s sebou je pak daněn sazbou 10 procent.

Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků je to od kabinetu rána pod pás. „Je to nárůst o jedenáct procent. A zase se tím bohužel staneme nějakým unikátem v Evropě. Beru to od vlády jako podpásovku. A jestli to projde, tak žijeme v Kocourkově,“ řekl Blesku.

A dodává, že nikdo z ministerstva se restauratérů na názor neptal. „Jsou tam zavření v kanceláři a hrají si na ekonomy. Pro podnikatele je to frustrující, protože na ministerstvu jsou všichni odtrženi od reality a vůbec tomu nerozumějí,“ postěžoval si Kastner.

Mléčné koktejly

Podobný problém jako u kávových nápojů panoval také u mléčných koktejlů. I to Stanjurovi úředníci vyřešili. „Nápoje, jejichž základem je mléko - kefíry, mléčné koktejly, shaky apod. - budou ve snížené 12% sazbě DPH, protože mléko je bráno jako potravina, tedy patří do 12% sazby,“ vysvětlila mluvčí resortu financí. Vztahovat se to má také na náhražky, jako je sójové, mandlové či ovesné mléko.

Pivní chaos Aleny Schillerové

Chaos v kávě a mléčných koktejlech připomíná místy ten u piva zavedený v roce 2020 tehdejší ministryní financí Alenou Schillerovou (58, ANO). Více sazeb na zlatavý mok platí dodnes. Čepované v restauraci či hospodě je v 10% sazbě, s sebou do džbánku ale už v 21%, stejně jako u stánku či okénka. To se má ale od ledna 2024 změnit. Na pivo bude platit jednotná sazba 21 procent.

Video  Ministr financí Stanjura pro Blesk: „Úspory musíme hledat pořád.“ Proč došlo na zvýšení daní?  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 5. června 2023 02:41 )

Léky v lékárnách taky zdražují i bez zvyšování DPH z 10% na 12%.

jajas ( 4. června 2023 21:28 )

To by bylo mrtvých...pokud elektrice rozumí jako financím....!

otrusnik ( 4. června 2023 13:32 )

No, ještě že to Cappuccino nepiji. To není pořádný kafe.

1pravda1 ( 4. června 2023 12:58 )

no zdraží pivo a veškeré nealko, záleží jestli budou lidi ochotni to platit, ale výběr daní se zhorší - no tak se napaří další daně, třeba o 100% vyšší daň z nemovitostí atd... oni si cesty najdou

1pravda1 ( 4. června 2023 12:57 )

káva už je v restauracích předražená neúměrně a k tomu chtějí zdražit i všechny nealko nápoje... pat a mat fialový... dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa