Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Způsob rušení 77 finančáků kritizují samosprávy: Facka do obličeje, čílí se šéf Svazu měst a obcí

Autor: ČTK - 
13. dubna 2023
18:17

Svaz měst a obcí kritizuje to, že stát nejednal se starosty před rozhodnutím o zrušení 77 územních pracovišť finančních úřadů. Po dnešním jednání předsednictva svazu to novinářům řekl jeho předseda František Lukl. Starostové podle něj ještě chtějí jednat s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), zda je možné rozhodnutí přehodnotit. Chtějí také schůzku s prezidentem Petrem Pavlem, aby moderoval jednání mezi samosprávou a vládou.

Podle Lukla se starostové dozvěděli o rušení pracovišť finančních úřadů z e-mailu ministerstva financí. „Je to facka do obličeje představitelům samospráv. Nikdy v minulosti takový způsob komunikace o tak zásadních věcech nezažili,“ řekl. Po rozhodnutí o rušení poboček pošt je to podle něj v krátké době druhé zásadní rozhodnutí ze strany státu, které nebylo se starosty předem konzultováno.

Lukl uvedl, že rušení územních pracovišť finančních úřadů znamená pro dotčené obce ztrátu určité exkluzivity. Uvedl, že index kvality života zohledňuje i dostupnost úřadů státní správy, přestože je lidé využívají jen zřídka. Pokud tyto úřady chybí, lidé mají menší motivaci se v obci usadit.

Starostové se podle Lukla chtějí ještě obrátit na Stanjuru, zda je možné rozhodnutí o rušení finančních úřadů přehodnotit. Lukl uvedl, že Svaz měst a obcí nevidí za oznámeným krokem žádnou úsporu ani z pohledu počtu státních zaměstnanců, ani státních budov.

Svaz chce také jednat s prezidentem Pavlem, který na své seznamovací schůzce se starosty mluvil o tom, že je připraven být mediátorem mezi samosprávou a vládou ve věcech, kde vzniknou třecí plochy.

„Myslím, že teď nastala ta pravá doba,“ řekl Lukl. Vyjádřil obavy, aby po rušení poboček pošt a finančních úřadů neodcházely z obcí i další instituce, například úřady práce. Lukl také chce jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) o změně způsobu komunikace mezi vládou a samosprávami.

Starostové podle Lukla nechtějí organizovat protivládní demonstrace. „Chceme jít cestou jednání, ale druhá strana musí mít ochotu nás vyslechnout a hledat nějaký kompromis,“ řekl.

Stát tento týden oznámil, že od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho 56 budou pracoviště, která už nyní fungovala v omezeném režimu. Odborní pracovníci rušených úřadů se přesunou do jiných lokalit. Podle Stanjury krok přispěje k větší efektivitě Finanční správy. Stát podle něj v příštích třech letech ušetří až 150 milionů korun. Dostupnost a kvalita služeb finančních úřadů podle Stanjury zůstane zachována.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

UFO1 ( 14. dubna 2023 05:33 )

Úředníky přesunou do sousedního města, vypíší další předem rozhodnutá výběrová řízení, přesně to samé dělali před lety u úřadů práce, vymyslí jim jiné pozice, nejlépe nesmyslné projekty financované granty EU

krapotkin ( 14. dubna 2023 04:15 )

Ruší se jen budovy (zajisté už o ně mají zájemce), ale povaleči zůstávají.

Jaryn19 ( 13. dubna 2023 21:00 )

FÚ běžně dojížděli do naše města, kde nebyla pobočka FÚ. A to máme přes 10 000 obyvatel. Takže občané musí zatlačit na zastupitele, aby k nim občas ti pracovníci FÚ přijeli

jajas ( 13. dubna 2023 20:58 )

A ty úřady se ruší jakože kvůli většímu příjmu do rozpočtu nebo proč? Stejně na tom Stanjura houby ušetří.

krapotkin ( 13. dubna 2023 20:32 )

Majitelům domků, kteří si vševyřídili ve spádové obci (např. Soběslav) budou jezdit skoro 30 km do Tábora za předražené jízdné, nebo budouposílat peníze nenažrancům z vlády předraženou poštou. Také způsob jak tahat peníze z lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa