Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kauza výměny šéfa Úřad práce: Čeká Jurečku nějaký politický dopad? A jaké jsou na úřadu problémy?

Autor: Anna Bukovanská - 
30. března 2023
05:00

Budou mít změny na Úřadu práce dopad na politické působení Mariana Jurečky (KDU-ČSL)? A jaký dopad budou mít změny na ty, kteří potřebují dávky? Na to Blesk Zprávám odpověděl politolog Josef Mlejnek a expert na sociální politiku Petr Vojtíšek. Podle toho mají problémy úřadů práce hluboké kořeny. „Další věc je, do jaké míry se na úřadě práce dělá sociální práce a do jaké míry je to jenom úředničina,“ uvedl mimo jiné. 

Politolog Josef Mlejnek se nediví, že se premiér Petr Fiala (ODS) za Mariana Jurečku (KDU-ČSL) v kauze výměny generálního ředitele Úřadu práce postavil.

„Jako předsedovi koaliční strany mu nic jiného nezbylo. On se (Jurečka) potřeboval zbavit nějakého člověka, udělal to způsobem, který je diskutabilní, ale z politického hlediska kdyby premiér Fiala chtěl, aby odstoupil, tak si rozboří vládu,“ sdělil pro Blesk Zprávy. Do budoucna však podle něj záležitost politické působení Jurečky neovlivní.

„Myslím si, že to vyšumí. Samozřejmě opozice možná tu kauzu bude připomínat, ale myslím si, že to nebude mít nějaký závažný dopad,“ dodal. Jiné by to však podle něj mohlo být po případném soudním rozsudku, nebo kdyby se problémy úřadů práce vyřešit nepodařilo.

Expert na sociální politiku Petr Vojtíšek se domnívá, že se problémy úřadu práce odvoláním ředitele nevyřeší – mají totiž mnohem hlubší kořeny. A ty sahají až do roku 2012, kdy dávky hmotné nouze přešly z obcí s rozšířenou působností na úřady práce.

„Přestaly být nástrojem sociální práce, přestaly mít ten efekt, že jsou rychle dostupné. Staly se součástí dlouhého správního řízení o té dávce a tím pádem přestaly plnit účel okamžité pomoci,“ uvedl Vojtíšek pro Blesk Zprávy.

„Druhá věc je, že se kvůli tomu tyto dávky staly nedostupnými pro klienty, pro které je mnohem snazší dojít k sociálnímu kurátorovi nebo k sociálním pracovníkům než na úřad práce, kde se řeší kromě jiného i příspěvek na péči, kde se řeší státní sociální podpora, kde se řeší nezaměstnanost. Pro člověka, který je v nějaké těžké situaci, je někdy těžké najít i to konkrétní oddělení, kam má vlastně jít,“ vysvětlil.

Sociální práce nebo úředničina?

Dalším problémem je navíc nedostatek pracovníků, což v souvislosti s úřady práce vnímají ti, kteří je navštěvují, i ti, kteří nemusí, jak nám řekli někteří respondenti. A potvrdil to i Petr Vojtíšek.

„Určitě pomůže rozšíření personální kapacity, ale v době nízké nezaměstnanosti se budou obtížně hledat pracovníci. Ta místa nejsou moc konkurenceschopná, je to práce od-do, ve státním úřadě, to znamená relativně rigidní, svázaná spoustou povinností. Lidé dnes mají možnost pracovat za větší peníze v soukromém sektoru. Ano, pojďme tou cestou, ale bude obtížné ta místa vůbec zaplnit,“ uvedl.

Vojtíšek si také pokládá otázku, do jaké míry se na úřadě dělá sociální práce a do jaké míry je to jen úředničina. To je problém hlavně u zmíněných dávek v hmotné nouzi, kde nárok posuzují sociální pracovníci. „Tam se sociální práce úplně vytrácí, protože toho mají zaměstnanci hodně,“ řekl. Za zvážení by podle něj stálo posílení kapacit sociálního poradenství při úřadu práce nebo v městských poradnách, případně v neziskových organizací.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by chtělo jít také cestou digitalizace. S tím má zkušenosti Karel Trpkoš, který je momentálně řízením Úřadu práce pověřený.

„Domnívám se, že to musí jít cestou digitalizace a vedle toho hledat cestu, jak snížit práh dostupnosti dávek pro lidi, kteří to nejsou schopni to řešit digitálně. Digitalizace nám určitě pomůže třeba pro polovinu nebo možná dvě třetiny lidí. Zrychlí se to, pracovníci ušetří energii a budou se moci třeba věnovat intenzivnější práci právě s lidmi, kteří potřebují trochu podpořit,“ uvedl.

Mnoho lidí totiž špatně vyplňuje například papíry a na úřadu práce jim s tím musí pomáhat. „To neskutečně zdržuje, místo aby pracovnice odbavila patnáct lidí, stihne tři. Spousta lidí se navíc k úřednicím chová, jako kdyby za všechno mohly,“ řekla Blesku respondentka Nikola, která papíry vyplňuje správně a nikdy jí tak podání dokumentů nezabere víc jak šest minut.

Expert o digitalizaci: „Ano, ale...“

Digitálně gramotným lidem, kteří mohou být online, digitalizace získání třeba státní sociální podpory usnadní. Pro další, a budou to podle Vojtíška hlavně právě ti, kteří jsou v hmotné nouzi, bude digitální vyplnění formuláře představovat jen další překážku, jak se k dávce dostat. U digitalizace se ale podle něj můžeme inspirovat u jednorázového příspěvku na dítě v hodnotě 5000 korun.

„Tam jsme měli možnost si o to zkusit digitálně požádat a myslím si, že to bylo docela přehledné. Mám zpětnou vazbu od lidí, kteří nemají rádi formuláře, že to fungovalo dobře, že to bylo jednoduché. Cesta digitalizace je určitě dobrá, ale práce na tom musí být hodně responzivní, třeba i zapojit do přípravy nebo do nějakého testování uživatele. Jinak by mohl vzniknout paskvil, ve kterém se nikdo nevyzná,“ zdůraznil.

Přestože úřady práce vybízí ke komunikaci přes datové schránky, například respondentka Jana s tím má problém. „Sice lze požádat přes identitu či datovku, ale v mých očích to způsobuje spíš zmatek než pomoc. Na pobočce vám sdělí více informací a víte, co doložit, a pokud máte štěstí, bude vás to stát jednu návštěvu. Sama jsem žádala první přes datovku, ale žádost nikde neviděli přesto, že já ji v datovce měla jako odeslanou a přijatou,“ svěřila se Blesk Zprávám.

Dalším už přijatým opatřením MPSV je pomoc vytíženým úřadům od méně vytížených pracovišť, a to i mezi kraji. Pomáhají také kolegové z jiných agend. Příkladem může být i zřízení nového pracoviště v Liberci, v jehož náplni je zpracování on-line žádostí podaných v Praze. Mnoho lidí však kvůli předávání agendy získalo pocit, že si je úřady práce přehazují „jako horkou bramboru“, jak řekla Blesk Zprávám jedna z žadatelek.

„Úřady práce jsou místně příslušné místům trvalého bydliště dotyčného a to, že si to pak mezi sebou přeposílají, aby míň vytížené pomohly hodně vytíženým, to už je interní záležitost, která by tomu klientovi tolik vadit nemusela. Jediné, co mu vadí, je, že se kvůli tomu právě zpožďuje uznání nároku na dávku. Byť potom může být vyplacena i zpětně, ale už nepřichází ve správnou chvíli. Člověk potřebuje kvůli bydlení mimořádné peníze na kauci, ale nedostane je, tak o byt přijde. Pak se to řeší různými nadačními příspěvky, ale to není systémová věc. Systémově by stát měl mít způsob, jak umět dávky rychle vyplatit,“ komentoval to Petr Vojtíšek.

O byt přišla například zmíněná respondentka Jana. „Stále čekám, nebylo mi doposud vyplaceno porodné a nyní už i další rodičovský příspěvek. Takže mi vlastně úřad dluží dvakrát rodičovský příspěvek 26 tisíc a 10 tisíc porodné a třikrát 660 korun jako přídavek na dítě. Musela jsem se odstěhovat z bytu, protože se to nedalo finančně zvládat. Nicméně situace bych řekla, že je horší a zlepšení nevidím,“ sdělila.

„Je strašný problém s vyplacením dávek i rodičáku,“ potvrdila další žena. A například Kateřina se kvůli špatně vypláceným dávkám musela přestěhovat z Prahy do Beskyd. Problém s dávkami má od července, pomáhala jí rodina, potravinová banka, děti ve škole nemusely platit obědy. A pak nastal další zmatek.

„Obě děti mám ve výhradní péči a v říjnu se dokládají náklady zpětně. V listopadu mi přišel o tři tisíce menší příspěvek na bydlení. V prosinci mi přišel dopis, že mi starší dceru odebrali z bydlení a posuzují jen mě a mladší dceru. Šla jsem to reklamovat, nikdo nechápal, jak se to stalo. Starší dceru mi připsali, ale co se týče dávky, to už nepřepočítali,“ uvedla. Chodily jí pak menší příspěvky, než na jaké měla nárok, přestože má slíbené doplacení rozdílu. Lidé na úřadech práce by podle ní měli dostat víc zaplaceno, aby tam chtěli pracovat.

Video  Tisková konference ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky k odvolání bývalého ředitele úřadu práce. (23.3.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

maxpax ( 30. března 2023 16:12 )

Tím si jsem skoro jist.
A aby se přešlo takovým dalším excesům s přímou volbou a republice neškodili kromě důchodců ještě multimiliardáři , pro jistotu se během těch 10 let uzákoní, že prezident bude volen parlamentem, nejlépe na doživotí. A to samé se uplatní na poslance a senátory . S takovýmhle zákonem by neměl být žádný schvalovací problém

JaNat ( 30. března 2023 16:03 )

Maxi, za 10 let budeme ještě slyšet, že za mizéru v Česku může pan Babiš.

JaNat ( 30. března 2023 16:01 )

Souhlas

maxpax ( 30. března 2023 13:39 )

Jo a důchodovou refomru slibovali předložit do konce března.
Včera tvrdili, že potřebují ještě pár týdnů, protože od svého zvolení před rokem a půl řešili dluhy po Babišovi a covid !!!
Covid ! To už si dělají z lidí fakt srandu. Jedinou zprávu o covidu nevydali ,kromě toho, že očko není povinné. Nechali to tak , začalo se vše nazývat virozou a Válek se schoval...

maxpax ( 30. března 2023 13:34 )

Uprchlíci ale žádají elektronicky. Každému byl přidělen kod. Stačí, když jeden odněkud požádá na deset kodů , které mu kamarádi a kamarádky dají , a vůbec už nikdo nezjišťuje, co je to za lidi a kde vlastně jsou. Jejich dávky nikdy nejsou zpožděné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa