Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Jurečkovo varování „dohodářům“: Nedostanete penzi! Juchelka mu u reformy vmetl „obsesi z důchodců“

Autor: amb, lig, ČTK - 
26. března 2023
13:10

Lidé pracující na dohodu o provedení práce asi budou muset podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zvýšit odvody pojistného na sociální zabezpečení. V opačném případě jim hrozí, že od státu nedostanou důchody. Ministr to dnes uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Opatření podle něj musí být jedním z témat chystané důchodové reformy kvůli zvýšení příjmů pro financování penzí. Došlo i na téma bývalého generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona. Jurečka prý neudělal nic, co by bylo v rozporu se zákonným postupem. „Měl jsem být ještě rychlejší a tvrdší,“ sdělil.

Rezignaci ministr práce a sociálních věcí kvůli případu nezvažoval, je prý připraven spolupracovat s policií či ministerstvem vnitra. Několik měsíců před odvoláním prý výhrady říkal veřejně a objektivně, s panem Najmonem pracoval, aby se zjednala náprava.

„Je to jasné, že pan ministr nabízel dobré hodnocení, nebo problémy a špatné hodnocení,“ řekl Aleš Juchelka (ANO), který jeho rezignaci požaduje. Obává se zneužití pravomoci úřední osoby.

„Jsou jedině dvě možnosti, kdy člověk odchází ze státní služby. Buď na základě toho, že je mu předáno služební hodnocení, což jsem udělal, to bylo v souladu se zákonem, nebo na základě toho, že ten člověk se rozhodne ze služebního poměru odejít. Žádné jiné možnosti nebyly,“ uvedl Jurečka.

Navíc mají i mimořádné odměny podle něj svá pravidla, a tak jsou možné na základě konkrétního zákona. Žádné držhubné ani žádnou odměnu, která by byla mimo zákon o státní službě, by mu prý nemohl nabídnout ani vyplatit, sdělil Jurečka. O výši mimořádné odměny se prý nebavili. Vybídl, ať Najmon zveřejní celou nahrávku jejich rozhovoru, fragmenty si prý stále neposlechl.

„Já jsem panu generálnímu řediteli vytýkal jeho práci někdy od 2. pololetí roku 2022, kdy tu situaci začal zásadním způsobem nezvládat, dostával do problémů tisíce lidí v této zemi. Každý jiný nadřízený, ať už ve státní, anebo soukromé sféře, by se s takovým člověkem rozejít musel,“ vysvětlil. Přestože nějaký problém viděl několik týdnů, žádná opatření prý neudělal.

„Určitě se mi nelíbí to, že si někdo nahrává nějaké hovory, ať už pracovní, nebo soukromé,“ uvedl Aleš Juchelka (ANO). Ministerstvo práce a sociálních věcí ale podle něj naložilo Najmonovi velkou část agendy. „Úřady práce fungují podle toho, jakým způsobem na ně politici naloží odpovědnosti,“ sdělil.

Varování pro dohodáře: Nedostanete důchod

Jurečka uvedl, že počet lidí pracujících na dohodu, kteří neplatí pojistné na sociální zabezpečení, se razantně zvýšil během koronavirové pandemie. „Dneska máme přes 60 miliard korun ročně, které se vyplácejí v dohodách, a jenom zhruba ze dvou miliard korun tohoto objemu je vypláceno pojistné. A ti lidé nebudou mít jednou důchody,“ uvedl ministr.

Jurečka má v úmyslu systém zpřehlednit a lidem sdělit, že pokud chtějí od státu něco očekávat k důchodu, měli by do systému „adekvátně férově“ odvádět sociální pojistné. „Kdybychom všichni v tomto státě byli dohodáři a tento stát měl fungovat na platbách od dohodářů, tak ten stát není financovatelný, skončí,“ dodal.

Důchodová reforma napříč politickým spektrem?

Hovořili také o důchodové reformě. „Dělám důchodovou reformu, kterou 30 let nikdo nedělal,“ řekl Jurečka. Třicátníci by podle něj měli mít jasnou představu, jak v jejich stáří bude stát schopen zařídit jim životní úroveň. Pokud se nic nezmění, dnešní čtyřicátníci by podle něj měli dostat asi 12 tisíc. Opatření jsou podle něj populární pro ty, kterých se problém týká, jinak by se dostali do extrémní situace. Za klíčový kámen považuje ocenit důchodovou reformou lidi s dětmi. Padesátníků by se změny nedotkly.

„Tato vláda má obsesi ze starobních důchodců,“ uvedl Aleš Juchelka (ANO). Myslí si podle něj, že důchodci mohou za saldo státního rozpočtu.

Řeč přišla také na snížení důchodové valorizace. „Jsme proti tomu, aby se měnily vzorečky u řádných valorizací,“ řekl Juchelka. Nemohou prý vypinkávat jednotlivosti, ale podívat se systémově na důchodovou reformu. Změnit pravidla uprostřed roku je navíc podle něj necitlivé.

Video  Tisková konference ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky k odvolání bývalého ředitele Úřadu práce (23. 3. 2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

pindal ( 27. března 2023 16:34 )

Nevím o kolik zbohatl Babiš,ale některým lidem to velmi vadí,ale že z nás bohatnou cizinci,to jim nevadí vůbec.Hlavně aby nezbohatl někdo z nás,musíme to hlídat.

LuCo ( 27. března 2023 14:48 )

Za Babiše jsme se měli mizerně, teď pod vedením Pětižumpy se můžeme štěstím pokakat!!Politolog Fiala je náš guru, kterého nám závidí celý svět!!!A jeho vládní sebranka, to je tým za všechny drobné...

jajas ( 27. března 2023 07:58 )

Spravedlnost je slepá.....

jajas ( 27. března 2023 07:42 )

Nepíšu, že mne pracovat nebaví, jen že bych si představoval nějaké to na výšení platu.....už 4 roky jsem na tom stejně...

Th0r_z_h0r ( 26. března 2023 23:24 )

Tak jak dezolati? Spokojenost s volbou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa