Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zlatý padák“ nebo špatné reference. Jurečka mě uplácel, tvrdí exšéf pracáku Najmon

Aktualizováno -
23. března 2023
14:30
Autor: ČTK, for - 
23. března 2023
08:45

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nabídl podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) tehdejšímu generálnímu řediteli Úřadu práce ČR Viktoru Najmonovi, že pokud v klidu sám odejde z funkce, dá mu mimořádnou odměnu. Když se nedomluví, dostane od ministra špatné služební hodnocení, se kterým bude mít problém najít jinou práci. MfD to uvedla s odkazem na nahrávku, kterou si Najmon při rozhovoru s Jurečkou pořídil. Najmon na Jurečkův návrh nepřistoupil a ministr ho v polovině února odvolal. Jurečka se k obsahu nahrávky nevyjádřil, protože ji nezná, k Najmonovi se podle mluvčí ministerstva zachoval korektně. Pokud je nahrávka ohledně odvolání Najmona pravá, mohl být porušen služební zákon, řekl Karel Havlíček (ANO). Fiala by měl případně Jurečku odvolat, míní. Premiér se za Jurečku postavil. O případ se začala zajímat policie. 

Najmon uvedl, že přijmout mimořádnou odměnu a odejít z úřadu „dohodou“ bylo pro něj nepředstavitelné. Počítal s tím, že taková nabídka od Jurečky přijde, a chtěl ji mít zaznamenanou. „Považoval jsem tu nabídku na mimořádnou odměnu za ‚držhubné‘ nebo úplatek a myslím, že toto do státní správy nepatří,“ poznamenal k rozhovoru s Jurečkou. Své odvolání považuje za svévolné a nezákonné a proti rozhodnutí se koncem února odvolal.

Podle bývalého ředitele protikorupční organizace Transparency International Davida Ondráčky je postup ministra nepřípustný. „Buď jsou jasné důvody pro odvolání člověka, s jehož prací ministr není spokojený, nebo ne. Nabízet někomu jakýsi zlatý padák za to, že nebude dělat problémy, nebude se soudit a jednoduše zmizí, to si ministr nesmí dovolit,“ řekl deníku Ondráčka.

Fiala: Jurečka otevřel cestu modernizaci instituce

Premiér Petr Fiala (ODS) se ministra zastal. Předseda vlády dnes dopoledne před odletem na evropský summit do Bruselu novinářům řekl, že odvoláním bývalého šéfa otevřel Jurečka cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly.

Za bývalého vedení měly úřady práce velký problém, byla to „dlouhodobě neúnosná situace“, míní Fiala. Jurečka se podle něj snažil o změnu managementu a situaci odblokoval, což je dobrá zpráva i pro zaměstnance úřadů práce.

„S úřadem práce a vedením úřadu práce byl dlouhodobě velký problém. Stěžovala si na to řada lidí. Byla to situace, která byla dlouhodobě neúnosná. Pan ministr Jurečka se snažil o změnu managementu a o to, aby se úřady práce posunuly dál a potřebné činnosti mohly vykonávat efektivně, moderně a dostatečným způsobem. Na tom se nebyl schopen s vedením úřadu práce shodnout. Tehdejší ředitel byl chráněn služebním zákonem, Pan ministr hledal cestu, jak se na odchodu dohodnout,“ řekl premiér.

Jednání vlády:  Premiér Petr Fiala (ODS), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (01.03.2023) Jednání vlády: Premiér Petr Fiala (ODS), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) (01.03.2023) | Úřad vlády

Opozice volá po rezignaci, zajímá se i policie

Opozice ale považuje informaci za skandální a požaduje, aby byl Jurečka odvolán. Na dnešní tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO to řekl její předseda Karel Havlíček. „Stínová vláda na základě právních stanovisek konstatuje, že celá věc má prvky vydírání, uplácení a může se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. Máme služební zákon, který byl jednoznačně porušen,“ řekl Havlíček. 

Mluvčí ministerstva Eva Davidová MfD sdělila, že Jurečka měl k Najmonově práci výhrady několikrát, ale sám si rozhovory nenahrával, a protože nahrávku nezná, nemůže se k ní vyjádřit. „Zároveň se ale pan ministr chtěl zachovat vůči panu Najmonovi korektně a ve svých úvahách bral v potaz také jeho dlouhodobé působení v pozici generálního ředitele, v rámci kterého pan Najmon v klidnějších dobách řešil svěřené úkoly dobře,“ uvedla Davidová.

Ve zveřejněné nahrávce ministr Najmonovi říká, že mu půlhodinová debata neukazuje, že by Najmon své řízení změnil. Jurečka uvádí, že v Najmona jako manažera nemá důvěru a nevidí smysl v pokračování „půlročního pingpongu“, který podle něj není ku prospěchu úřadu. Žádá ho o rezignaci s mimořádnou odměnou, jinak mu předá nepříznivé hodnocení a po něm spolupráci ukončí. Najmon MfD řekl, že s takovou nabídkou počítal a proto ji chtěl mít zaznamenanou. Odejít „dohodou“ považoval za nepřijatelné a odměnu za „držhubné“.

Nyní se o případ zajjímá policie, na twitteru uvedla, že informace prošetří Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). NCOZ prošetří informace k případu „z důvodu věcné příslušnosti“. „Stejně jsme postupovali v obdobných případech i v minulosti,“ uvedla policie.

Úřady práce čelily od loňského roku náporu. Sklízely kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Jurečka nebyl dlouhodobě spokojen s Najmonovým řízením úřadu, odvolání bylo podle ministerstva v souladu se zákonem o státní službě. Ministerstvo oznámilo, že vyhlásí na post generálního ředitele výběrové řízení. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš.

Video  Prostor X: Rozhovor s Marianem Jurečkou  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stoura ( 3. ledna 2024 05:17 )

Přesně tak, blbý národ to zas udělá znovu!!

stoura ( 3. ledna 2024 05:14 )

pro sláva Fiala: Jurečka kdyby měl charakter a trochu slušnosti v těle tak vezme Rakušana za ruku a oba položí funkce!!! Hladík? To snad ani nelze komentovat! 👎

sláva Fiala ( 23. března 2023 23:14 )

Jak traktoristé přicházející o iluze.

nespokojeny ( 23. března 2023 17:20 )

Eses, neblbni této situace se již nejde zastávat. To je špatně.

nespokojeny ( 23. března 2023 17:18 )

Tak pánové dělejte si a říkejte co chcete. O to bude konec rychlejší a těžší.

České přísloví:
Na každou svini se vaří voda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa