Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zruší 77 finančních úřadů! Nejvíc jich zanikne na jihu Čech. Kompletní přehled uvnitř

Aktualizováno -
11. dubna 2023
15:24
Autor: ČTK, simao, lig - 
11. dubna 2023
11:21

Ministerstvo financí od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho 56 budou pracoviště, která už nyní fungovala v omezeném režimu. Místo zrušených úřadů Finanční správa lidem nabídne zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání také rozšíří výjezdy do obcí. Odborní pracovníci rušených úřadů se přesunou do jiných lokalit. Ministerstvo neupřesnilo, zda bude rozhodnutí znamenat i propouštění. Opozice má rušení finančáků za pokračování rozvratu služeb státu. Pokrok v přípravě digitalizace daní nevidí.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) krok přispěje k větší efektivitě Finanční správy. Stát podle něj v příštích třech letech ušetří až 150 milionů korun. Dostupnost a kvalita služeb finančních úřadů podle Stanjury zůstane zachována.

„Vláda slíbila, že bude šetřit všude tam, kde je to možné, tedy především ve výdajích do nabobtnalé státní správy. Od mého příchodu na ministerstvo financí jsme v celém resortu zrušili téměř 1000 míst, především z důvodu rušení agend primárně v rámci Finanční správy. Letos pokračujeme snížením územních pracovišť finančních úřadů,“ uvedl ministr Stanjura.

„Dalším smyslem redukce územních pracovišť je zkvalitnění služeb Finanční správy poskytovaných veřejnosti tím, že odborné zaměstnance ze zrušených pracovišť využijeme na posílení našich stěžejních činností,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Finanční správa chce posilovat roli elektronické komunikace s veřejností. V době podávání přiznání k dani z příjmu a k dani z nemovitých věcí také nabídne lidem více výjezdů do obcí, v nichž pracoviště finančních úřadů nejsou. V případě zájmu poskytne Finanční správa obecním úřadům tištěné formuláře daňových přiznání.

Nejvíc pracovišť finančních úřadů bude zrušeno v Jihočeském kraji, dotkne se to deseti lokalit. Devět územních pracovišť zruší Finanční správa v Královéhradeckém kraji, po osmi v Plzeňském kraji a na Vysočině.

O chystané novince informovalo ministerstvo financí v tiskové zprávě.

Rakušan: Stát snižuje náklady

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který čelí kritice za plán rušení 300 z 3200 poboček České pošty, je situace s rušením poboček finanční správy do určité míry srovnatelná.

„Stát snižuje náklady, rozdíl je v tom, že ČP je v kritické finanční situaci, a proto jsou a budou opatření radikálnější. Podmínkou je, tak jako v případě pošty, aby služby, které finanční úřady poskytují, byly občanům stále k dispozici,“ sdělil ČTK.

V budoucnu si umí představit, že některé služby, které dnes poskytují finanční i jiné státní úřady, mohou být lidem dostupné právě prostřednictvím základní sítě poboček České pošty.

Opozice: Rozvrat služeb státu

 Opozice má dnes oznámené rušení 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů za pokračování rozvratu služeb státu. Pokrok v přípravě digitalizace daní nevidí. „Za rok a půl (Finanční správa) nijak nepokročila ve vývoji portálu Moje Daně a tak se rozhodně nedá říct, že by se přibližovala občanům. Proto zrušení poboček znamená vzdalování se občanům bez náhrady. Chybí koncepce dalšího fungování finanční správy. Kdyby bylo rušení doprovázeno pokrokem v digitalizaci, byl by to správný krok, takto je to krok slona v porcelánu,“ sdělila dnes Schillerová na dotaz ČTK. Návrh na zrušení 77 pracovišť označila za nekoncepční, podle ní chybí analýza dopadů rušení poboček. „Veřejné služby budou opět méně dostupné a vzdálené občanům,“ konstatovala s tím, že krok zkomplikuje život především na venkově.

Nespokojení starostové

Zástupci měst krok více či méně kritizují, stát by měl podle nich šetřit jinde, řekli dnes ČTK.

„Je to opak stylu, že je potřeba státní správu přiblížit lidem. Zrušili katastrální úřady, poštu nám naštěstí nezruší, ještě jde o to, jestli nám zruší pracák (pobočku úřadu práce). Uvědomuji si, že se musí začít šetřit. Předpokládám, že největší náklady na tu správu dělají mzdy. Radost z toho ale nemám, kdybychom to řešili my, tak jinou cestou. Když se podíváme na úřad ombudsmana, kde mělo být dvacet lidí a dnes je tam 80 právníků, když se podíváme na NKÚ, který sice dělá možná užitečnou práci, ale nemá žádné pravomoci, když se podíváme na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran, na nešťastnou inkluzi, kdy nám vzniklo 25 000 asistentů ve školách... Prostor na úspory tady je,“ řekl ČTK třeboňský starosta Jan Váňa (ODS).

Váňa dodal, že rušení by čekal teprve poté, až stát vyhodnotí, co přinesly povinné datové schránky pro OSVČ. Nerušil by celá územní pracoviště, snižoval by počty pracovníků.

Návrh ministerstva financí nevítá ani vodňanská radnice. „Určitě to není dobře pro občany. Nevím, co s tím budeme schopni udělat, má se za námi zastavit vedoucí finančního úřadu ze Strakonic. Jestli bude možnost, abychom to zvrátili, budeme se o to snažit. Teď sem jezdí na odloučené pracoviště do Vodňan (pracovníci finančního úřadu) dva dny v týdnu,“ řekl ČTK vodňanský starosta Martin Macháč (ANO).

Záměr MF kritizuje i kaplická radnice. „Pokud chtějí někde něco rušit, ať je to finanční úřad nebo snižování stavu lékařů, je to pro občany vždycky špatně,“ řekl ČTK kaplický místostarosta Václav Mikeš (SPD).

Starosta Soběslavi Jindřich Bláha (ODS) bude o situaci jednat s ředitelem Finančního úřadu pro Jihočeský kraj. „Byl bych radši, kdyby (za námi) někdo přišel dřív, než je rozhodnuto,“ řekl ČTK Bláha.

Seznam finančáků, které mají zaniknout

  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Středočeský kraj: v Českém Brodě, v Dobříši, v Mnichově Hradišti, v Neratovicích, v Sedlčanech s ve Voticích.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Jihočeský kraj: v Blatné, v Dačicích, v Kaplici, v Milevsku, v Soběslavi, v Trhových Svinech, v Třeboni, v Týně nad Vltavou, ve Vimperku a ve Vodňanech.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Plzeňský kraj: v Blovicích, v Horažďovicích, v Horšovském Týně, v Kralovicích, v Nepomuku, v Přešticích, ve Stříbře a v Sušici.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Karlovarský kraj: v Aši, v Kraslicích, v Mariánských Lázních a  v Ostrově.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Ústecký kraj: v Bílině, v Libochovicích, v Litvínově a v Podbořanech. 
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Liberecký kraj: ve Frýdlantě, v Jilemnici, v Novém Boru, v Tanvaldě a v Železném Brodě.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj: v Broumově, v Dobrušce, ve Dvoře Králové nad Labem, v Hořicích, v Jaroměři, v Kostelci nad Orlicí, v Nové Pace, v Novém Bydžově a ve Vrchlabí.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Pardubický kraj: v Hlinsku, v Holicích, v Litomyšli, v Moravské Třebové a v Přelouči.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Kraj Vysočina: v Bystřici nad Pernštejnem, v Humpolci, v Chotěboři, v Ledči nad Sázavou, v Moravských Budějovicích, v Náměšti nad Oslavou, v Pacově a v Telči.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj: v Bučovicích, v Ivančičích, v Mikulově, v Moravském Krumlově, ve Slavkově u Brna a v Tišňově.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Olomoucký kraj: v Konici a v Litovli.                
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj: v Bohumíně, v Českém Těšíně, ve Frýdlantě nad Ostravicí, ve Fulneku, v Hlučíně a v Orlové.
  • Územní pracoviště Finančního úřadu pro Zlínský kraj: v Bystřici pod Hostýnem, v Holešově, v Luhačovicích a ve Valašských Kloboukách.

Video  Fiala: Je potřeba šetřit. I když to není příjemné a bude to bolet  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

rosicak ( 12. dubna 2023 15:17 )

Naopak - Elektrikář se v podnikání vyzná! Taková malá domů mu jde na výbornou. Ptejte se v Opavě.

krtek. ( 11. dubna 2023 22:04 )

celkem rozumný, v zemi kde už žádné fianance nejsou, je zbytečné i ministerstvo financí, nejen finančáky

Stepan Bandera ( 11. dubna 2023 21:52 )

Staňurák je úplně mimo. Ekonomický analfabet sice prý rozumí polsky, ale to je tak vše. Fiala s jeho lámanou angličtinou je na tom asi líp. Jedním slovem katastrofa.

bersimalinecka ( 11. dubna 2023 20:46 )

proč?Je americká =záruka kvality!

bersimalinecka ( 11. dubna 2023 20:43 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa