Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialův poradce o konsolidačním balíčku. Budou zvyšovat daně a na koho dopadnou vládní škrty?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, simao - 
10. května 2023
14:30

Budou se s novým konsolidačním balíčkem vlády, kterou se vláda chystá představit ve čtvrtek v 11:55, zvyšovat daně? „Ano, některé daně se skutečně navýší, nicméně je potřeba si uvědomit, že v minulých letech se daně výrazně snižovaly. Taže kdybychom se dívali na celkové daňové zatížení v delším časovém horizontu, tak ta daňová zátěž se v zásadě moc měnit nebude,“ uvedl poradce premiéra Fialy Štěpán Křeček.

„Budou se hlavně rušit daňové výjimky tak, aby se zpřehlednil náš systém, budou se také rušit ty dvě snížené sazby DPH, takže vznikne jenom jedna snížená sazba DPH. Celkově tak budeme mít dvě sazby a to zamezí daňovým únikům a zjednoduší se celkově výběr daně z přidané hodnoty. A pak se také budou více zdaňovat neřesti. Je potřeba si uvědomit, že třeba na poli nikotinových výrobků jsme prožili takovou malou revoluci. Vznikly nové produkty, jako jsou nikotinové sáčky nebo elektronické cigarety a na ně nejsou uvalovány spotřební daně, takže bychom měli vlastně vyrovnat ty jednotlivé produkty do podobné kategorie tak, aby když jsou návykové a do nějaké míry škodí našemu zdraví, aby tam byla ta spotřební daň uvalena,“ poznamenal ekonom.

„Zaměstnanci patří mezi skupinu osob, která byla tou inflací extrémně zasažena. Vidíme, že propad reálných příjmů právě kvůli vysoké inflaci byl enormní. Ve chvíli, kdybychom zaměstnancům ještě zvyšovali daně, tak by to znamenalo, že by té inflaci čelili obtížně, že by se zhoršovala jejich životní úroveň. Já se domnívám, že daně zaměstnancům by se zvyšovat neměly – až na to, že by se měly z daňového systému odstranit některé výjimky, které komplikují daňové přiznání ,“ pokračoval ve studiu Blesku Křeček.

„Domnívám se, že taková výjimka, která se bude muset omezit, je třeba sleva na nepracující manželku, manžela. Neříkám, že je potřeba jí úplně rušit, ale nějaké úpravy by tam určitě nastat měly,“ dodal Křeček.

kaja ( 10. května 2023 23:39 )

Když vidím tohoto chlapce, který nikdy nepracoval, tak se mi dělá blbě a chápu, proč celý pětislepenec dokázal být ještě horší, než předchozí vláda.

Uživatel_5522193 ( 10. května 2023 22:12 )

Pokud nikdo z těch kašparů právně nepodpoří pracující tak jsou lidé v kopru. Zatím nikdo nikdy tuhle otázku neřešil.

Uživatel_5522193 ( 10. května 2023 22:09 )

Proč tohohle pablba už někdo neumlčel proboha 🙈

verka1 ( 10. května 2023 17:39 )

Rádcové vlády, zvýšit daně, nejsou peníze. Na své platy mají a v 90' také Klaus říkal utahovat opasky a kolik miliard se ztratilo.

krapotkin ( 10. května 2023 16:56 )

Ale má pravdu. Pokud jsou lidi ochotni dřít se za pár šupů a nechat se okrádat vládnoucími zloději, pak jsou hloupí. Chce to stávky a když to nepomůže - hromadný útěk z Čech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa