Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kalousek varuje vládu kvůli rekordní sekyře: Jsou třeba škrty za 65 miliard! 20 miliard nemůže stačit

Autor: simao, ČTK - 
4. června 2023
13:14

Vláda Petra Fialy (ODS) má problém a chce ještě letos ušetřit 20 miliard korun. Schodek rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun, přitom na celý letošní rok je schválených 295 miliard. Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) škrty za 20 miliard ani s výhledem na některé očekávané zisky nebudou stačit - a budou třeba škrty za 65 miliard. Uvedl to v neděli v Otázkách Václava Moravce. Premiér Fiala na Primě připustil, že se situace nevyvíjí dobře.

Deficit letošního rozpočtu se nevyvíjí dobře, nelze ale ještě říct, že vláda schválený schodek za celý rok 295 miliard korun nedodrží. To dnes uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News premiér Petr Fiala (ODS). V létě kabinet očekává příjmy z windfall tax, dividendu z ČEZ či peníze z evropských fondů, pak se uvidí, jaký je skutečný stav rozpočtu, míní Fiala.

Propad květnového schodku na 271,4 miliard

Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun z dubnových 200 miliard korun. Je to nejhlubší rozpočtový deficit za prvních pět měsíců roku od vzniku Česka. Loni byl ve stejném období schodek 189,3 miliardy korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce kvůli špatnému vývoji rozpočtu předložit příští týden vládě návrh opatření, která ve druhém pololetí zajistí úspory zhruba 20 miliard korun, uvedlo tento týden ministerstvo financí.

Kalousek: 20 miliard nemůže stačit

„20 miliard nemůže stačit. Patřím k těm, kteří od února říkali, že pokud chce vláda dodržet i tak obrovský deficit 295 miliard, tak musí zavázat ty výdaje co nejrychleji, protože samozřejmě, jak běží čas, tak máte tím menší prostor šetřit. Ten deficit byl nereálný od okamžiku svého schválení,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle něj se vláda dopustila „dvou subjektivních faulů, které byly použity k tomu, aby byl deficit stlačen pod 300 miliard“. „Ty dva subjektivní fauly - emisní povolenky a mimořádná valorizace penzí - je dohromady 65 miliard,“ poznamenal Kalousek v ČT.

„Problém za 65 miliard nám tu zůstává. Chtěl-li by premiér dodržet svůj slib a chtěla-li by vláda dodržet zákon, tak škrty minimálně za 65 miliard jsou nezbytné. Ještě v letošním roce. 20 nemůže stačit,“ dodal Kalousek.

Graf z Otázek Václava Moravce: Schodek za květen 2023 klesl na 271,4 milird Kč. Graf z Otázek Václava Moravce: Schodek za květen 2023 klesl na 271,4 milird Kč. | Infografika ČT

Kalousek: Nemají šanci „namalovat“ příjmy

Je otázka, jestli je tam do konce roku vůbec na takovéhle škrty prostor. Možná není. Jestli není a bude to jen těch 20, tak vláda nemá šanci ten deficit dodržet,“ varoval přitom v OVM Kalousek.

Vláda se podle něj vejde do výdajů, k 31. květnu utratila 41 procent. „Nemám důvod si myslet, že by se nevešla do těch schválených výdajů. Ale ona nemá šanci namalovat příjmy. Tam si namalovala příjmy, které jsou sice na papíře, ale v praxi nebudou. Papír snese všechno. Ten deficit není 295, ale doopravdy 390,“ míní Kalousek.

Zda je možné realizovat škrty za 65 miliard za půl roku, to Kalousek neví. „Je pozdě, samozřejmě,“ uvedl exministr. Zavzpomínal na dobu, kdy s Eduardem Janotou, dnes již zesnulým exministrem financí, připravovali úsporný balíček „v tehdejších cenách za 70 miliard“. „Ale byl rozdíl oproti této vládě, on tomu rozuměl,“ rýpl si další z hostů OVM, šéf ČMKOS Josef Středula.

Fiala: Nevyvíjí se to dobře

„Nevyvíjí se to dobře, ale ještě nemohu říct, že to nedodržíme,“ uvedl Fiala předtím k letošnímu rozpočtovému cíli v Partii na CNN Prima News. Za rychlým růstem schodku podle něj stojí nárůst sociálních dávek a důchodů skoro o 50 miliard korun, pomoc firmám a občanům s vysokými cenami energií ve výši 40 miliard nebo navýšení peněz na obsluhu státního dluhu.

„Současně očekáváme v průběhu léta příjmy z windfall tax, dividendu z ČEZ, peníze z evropských fondů. Příjmy budou přicházet teprve během léta a my během léta uvidíme, jaký je skutečný stav rozpočtu,“ doplnil premiér. Pokud by se ukázalo, že kabinet není schopen plánovaný schodek dodržet, je připraven ještě letos šetřit, dodal.

Co se týče letošního rozpočtu, Fiala se podle šéfa opozičního ANO Andreje Babiše vymlouvá na Ukrajinu. Vyzval ministerského předsedu, aby sdělil, kolik vláda dala na pomoc uprchlíkům či na zbraně. Celková pomoc Ukrajině se podle Fialy pohybuje v nižších desítkách miliard, do konce roku to bude zhruba 30 až 40 miliard korun. Část z toho jde na podporu českých občanů, obcí a krajů, které se podílejí na pomoci uprchlíkům z Ruskem napadené země, dodal Fiala.

Hindls: Nebezpečné vyčkávání

20 miliard škrtů přitom nepostačí ani podle dalších expertů. „Určitě nepostačí, protože my se dostáváme do takové zvláštní situace,“ uvedl v ČT Richard Hindls, emeritní rektor VŠE a bývalý člen NERVu. Podle něj se s řešením ale mělo přijít dříve. „Přijde měsíc červen, ve kterém je známo, že velké, ale i menší firmy odevzdávají daňové přiznání (...), tzn. v tom červnu se pravděpodobně na účtech ministerstva financí peníze objeví. Ale to vyčkávání je velmi nebezpečné,“ varoval.

„Nepostačí, zcela určitě (...) 20 miliard pro letošek je málo, ale zajímalo by mě velice, kde najít víc. Možná v úspoře neinvestičních výdajů,“ uvedl v OVM ekonomický poradce České spořitelny Petr Zahradník, člen NERVu. „Za poslední čtyři roky české ekonomice - a v tom byla negativně unikátní - opravdu ujíždí vlak,“ dodal.

Video  Havlíček šije do vlády: Pornočasopisy s nižší DPH a megašvindl s dotacemi?! Stanjura je přepracovaný  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. června 2023 10:52 )

Je možné už teď provádět platby "ve zlatě"? Jak se bránit ztrátě hodnoty měn? (youtube)

pindal ( 7. června 2023 21:32 )

pindal ( 7. června 2023 21:32 )

Je to náš škrtař Kalousek,proškrtal se až na ministra financí.

jajas ( 5. června 2023 09:06 )

No jo no, Kalouskovi je smutno a stýská se mu po politice, nebo možná jen po tom, aby mohl z ostatních politiků dělat blby, zatímco on je finanční superman co všechno zná a všechno ví, ale je s tím vším "sám doma"...se asi vrátí zpět, ne? I když do TOP06 asi nee...tam bys Pekárkou asi nevydržel dlouho....

1pravda1 ( 4. června 2023 19:43 )

KALOUSEK PŘISÁTÝ NA CECÍK VZP - A NAŠE DANĚ kecá o škrtech!!! proč nenavrhne že budou členové správních a dozorčích rad čestné funkce, - občanům, to by škrtal ale sobě to ne...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa