Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Města a obce: Válka s vládou kvůli balíčku a vyšší dani z nemovitosti. Přijde ústavní stížnost?!

Autor: David Polák - 
6. června 2023
05:00

Pomoci vládě zalepit obří díru v rozpočtu má ozdravný balíček. Jeho součástí je i dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti. Výnos z ní má navíc nově shrábnout i státní kasa. To se ale nelíbí magistrátům a radnicím, které z těchto peněz platí svůj rozvoj. Deník Blesk proto oslovil 50 největších měst, aby zjistil, jestli chtějí záměr zvrátit.

Z padesátky radnic jich poslalo Blesku odpověď celkem 31. Jejich představitelé ve shodě záměr z pera ministra financí Zbyňka Stanjury (59, ODS) kritizují.

„Daň z nemovitosti by měla být výlučným příjmem obcí, nikoliv příjmem státu. Měla by sloužit právě k rozvoji obce a potřebné infrastruktury, tedy silniční, vzdělávací či sociální,“ řekl Blesku starosta Kolína Michael Kašpar (39, STAN). A v tom je právě zakopaný pes.

Výběr z této daně je v současnosti podle zákona ve sto procentech příjmem obecní či městské pokladny. Jenže kabinet chce dodatečný výnos samosprávám vzít a udělat z toho příjem státního rozpočtu.

Podání do Brna

Komunální politici se s tímto krokem ale nechtějí smířit. „Bohužel začínám mít pocit, že nás stát hází přes palubu. Sebe zachraňuje, ale na nás a na občany v regionech přenáší tíhu zadlužení, kterou jsme nezavinili. Pokud nechceme, aby naše město přišlo na buben, budeme na to muset reagovat. A to podáním ústavní stížnosti,“ prozradil Blesku primátor Liberce Jaroslav Zámečník (56, SLK).

S jeho krokem souhlasí také Svaz měst a obcí, který ale věří, že k němu nakonec nedojde. „Věřím, že poslanci dostanou rozum a toto bude z konsolidačního balíčku vyňato,“ napsal Blesku šéf svazu a starosta Kyjova František Lukl (45, za STAN).

Vedení Liberce chce do žaloby jít samo, bude ale hledat podporu i jinde. „Primátor bude po dohodě s vedením Liberce vyjednávat i s dalšími městy, zda by se ke stížnosti připojila,“ dodal pro Blesk mluvčí města Tomáš Tesař.

Žaloby se nebojí

Premiér Petr Fiala (58, ODS) před necelými třemi týdny právě na sněmu Svazu měst a obcí prohlásil, že vláda si za rozhodnutím ohledně nového nastavení daně z nemovitosti stojí a že nic měnit nehodlá.

„Změny v dani z nemovitosti se obcí nijak nedotknou. Jsme samozřejmě otevřeni i dalšímu jednání, ale žádné zásadní změny v balíčku neočekávám. Stejně tak neočekávám, že by v nich Ústavní soud nalezl rozpor s ústavním pořádkem ČR,“ napsal Blesku předseda vlády.

Novela zákona

Kromě žaloby adresované Ústavnímu soudu v Brně je ve hře také možnost novelizace zákona po jeho přijetí Parlamentem ČR. Blesk totiž položil městům otázku, zda hodlají tlačit na kraje. Ty mají podle ústavy zákonodárnou iniciativu a mohou podávat návrhy zákonů.

„Město s krajem projednává a řeší různé problematiky, tato je jednou z nich,“ prozradila Blesku mluvčí Písku Petra Měšťanová. Podobně se vyjádřilo i dalších deset radnic jako Břeclav, Uherské Hradiště, Chomutov, Kolín, Příbram či Prostějov.

Navýšení, či snížení koeficientu?

Sazby daně z nemovitosti se odvíjejí od charakteru nemovitosti (dům, byt, chata, chalupa, hala, nebytový prostor) a záleží také na obci či městu, které si určují jeho koeficient. Ten je možné mít v rozmezí 1,1 až 5, jeho výše se může lišit i v jednotlivých částech obce. Například v Pardubicích a Jihlavě je 4,5, zatímco v Mladé Boleslavi jenom 2. Čím vyšší koeficient je, tím více samozřejmě město do kasy vybere. Blesk se radnic zeptal, jestli po vládním oznámení neuvažují o zvýšení.

„Rada města Zlína zvýšení koeficientu zvažuje,“ napsal Blesku mluvčí Tomáš Melzer. Podobně se vyjádřil Tábor, Znojmo, Písek, Břeclav či Krnov. Razantní »ne« Blesku zaslalo 22 radnic, například Olomouc, Karlovy Vary, Třinec nebo Děčín. Redakce se také komunálních politiků ptala, jestli je ve hře naopak snížení koeficientu. Lidé by tím na dani ušetřili. A odpověď? NE! Podle některých by tím obec vybrala méně a nemohla by financovat svůj rozvoj.

Nejnižší v Evropě

Mezinárodní Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve své zprávě z roku 2020 Česko kritizuje za velmi nízkou daň z nemovitosti. Jejími daty se také zaštiťoval ministr Stanjura při představování balíčku 11. května. „I po tomto navýšení budeme silně podprůměrní,“ zdůraznil. Nyní jsme na 36. místě z 37 zemí OECD. Po tomto vládním dvojnásobném navýšení se máme posunout na 31. nebo 32. místo.

Video  Daň z nemovitosti: Návod online, rychle a srozumitelně  - Videohub
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 10. června 2023 21:24 )

Petr Fiala neřídí Vládu ČR. Vláda ČR neřídí ČR.
Proto ty změny názorů o 360st. před volbami a po volbách.
Tato zaprodaná vláda je řízena.
Kdo to řídí není těžké uhodnout.

hejhej ( 9. června 2023 13:38 )

martin smirov:
Ministr financí = kozel zahradníkem. Fiala další neschopný. Tato hnusná vláda hodlá ožebračit svoji zlodějnou většinu národa. Hlavně, že ti budišničemové mají statisícové platy + náhrady. Tato vláda je vlastizrádná, odporná, neschopná a drží se koryt jak ho.uno košile.

Jirik-ta ( 8. června 2023 17:52 )

ukrajina krvácí

jasnavolba ( 8. června 2023 17:47 )

nejhorší zmetku nejhorší vlády ty a ta vaše pakáž politiku jste někdo dal korunu na naše nemovitosti které jsme si koupili za své! peníze,oporavili,je to naše a ne zlodě­ju,tu­nelá­řu,org zločinu politiku vy vše rozkradete,zničíte a pak s drzostí hyen chcete aby lidé to platili

hejhej ( 7. června 2023 11:35 )

Petr Kolomazník:
On si vědom, že ho většina nenávidí a kdyby šel mezi lidi, byly by v okolí vykoupeny vajíčka a rajčata.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa