Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Lžete, pane předsedo!“ Kdo schytal urážky při hádce Fialy s Babišem? Na mušce i ministři

  • Autor: dp,simao - 
    5. 6. 2023
    05:00

    Skákání do řeči, okřikování, vzájemné osočování a obviňování z lhaní. Tak probíhal včerejší duel mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfem opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem. Od obou zaznívaly opravdu perly… A Babiš nešel daleko ani k osobním urážkám na další členy vlády. Schytali to mj. „absolutně nekompetentní“ Zbyněk Stanjura (ODS), jak šéf ANO kritizoval strážce státní kasy, dál pak třeba Ivan Bartoš (Piráti) či nový ministr pro evropské záležitosti a dle Babiše „eurohujer a jednotka arogance“ Martin Dvořák (STAN). Ten po pořadu přidal srovnání s podobným útokem od exprezidenta Václava Klause.

  • 1.Kdo lže, ten krade

    Dusno bylo hned od začátku debaty obou politiků na TV Prima. „Pan Fiala mi nadával a mluvil o Babišově drahotě. Dneska máme Fialovu drahotu a Fialovu chudobu,“ zaútočil šéf ANO. Podle něho Česku ani nehrozí žádný bankrot, jak říká vláda. „Pan předseda lže o tom, že nám hrozí bankrot a on to říká zákeřně, aby vzal lidem peníze,“ prohlásil Babiš s tím, že vláda nemá ráda lidi.

    To si ale premiér nenechal líbit. „Naše babičky říkávaly, kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe. Mně to připadá úplně nehorázné,“ kroutil hlavou Fiala nad slovy svého oponenta.

  • 2.Pinocchio s dlouhým nosem

    V ten moment na sebe oba začali pokřikovat a skákat si do řeči. „Já nelžu. Vy lžete kontinuálně ráno, na oběd a večer,“ zareagoval Babiš a přirovnal svého nástupce ve Strakově akademii k pohádkové postavě. „Možná (Fiala – pozn. red.) zná tu pohádku o Pinocchiovi, protože má takovýhle dlouhý nos. Protože lže,“ dodal předseda hnutí.

    „Pan Babiš mluví nepochybně o sobě, že lže ráno, v poledne i večer,“ vrátil mu to premiér.

  • 3.Spory o inflaci

    Za vysokou inflaci podle Fialy jeho vláda nemůže. Vinu odmítá i expremiér Babiš. Shoda nepanovala také u řešení energetické krize. Ve střetu oba pánové byli i u toho, kde má stát šetřit.

    „Šetříme především na výdajové stránce,“ poukázal premiér s tím, že předchozí Babišova vláda rozhazovala peníze a nyní ani nemá žádné recepty kde šetřit.

    „My jsme dali lidem peníze a já jsem na to pyšný, protože mají rezervy,“ odvětil šéf ANO a vyzval, ať se z Úřadu vlády propustí 100 lidí a zakážou se IT zakázky. Expremiér také nevěří, že se podaří škrtnout dotace, a uspořit tak miliardy korun.

    Na čem se oba politici shodli, je zrušení supehrubé mzdy, pro které obě partaje hlasovaly. Podle nich díky tomu zůstalo lidem více peněz v prkenicích.

  • 4.Babiš: Absolutně nekompetentní Stanjura

    Tváří v tvář Babišovi to schytával Fiala, zvonit v uších však muselo i dalším členům Fialovy vlády. „Ministr financí je absolutně nekompetentní, protože on si normálně namaluje 150 miliard, které neexistují,“ šil Babiš do ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS).

    Fiala se Stanjury jasně zastal a finance se „vymkly kontrole“ za Babišovy vlády. „Samozřejmě že má moji plnou důvěru. Pan ministr Stanjura dělá to, co nedělal pan Babiš a co hlavně nedělala paní Schillerová, a to je to, že se snaží dát do pořádku veřejné finance, státní rozpočet. Je mu jasné, že nemůžeme žít takto na dluh. A děláme to i ve velmi složité situaci, kterou jste vy neměli,“ tvrdil Fiala.

  • 5.Terčem i nový ministr Dvořák

    Od Babiše to schytal však i nový ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Pan předseda tam má vůbec ze STANu toho eurohujera, který říká: Brusel nás bude řídit. To je skutečně hrozné. To je taky jednotka arogance ten Dvořák, nebo jak se jmenuje,“ říkal na Primě Babiš.

    „V roce 1994 mě Václav Klaus označil za “nejarogantnějšího politika, jakého kdy potkal”. Na dotaz novinářů, co tomu říkám, jsem odpověděl: “od takového odborníka na aroganci to beru jako poctu”. Historie se tak nějak opakuje…,“ reagoval na twitteru Dvořák.

  • 6.Obranná smlouva s USA

    Stát v květnu uzavřel se Spojenými státy obrannou smlouvu, kterou má většina zemí NATO, například Slovensko, Polsko či Maďarsko.

    Podle Fialy je smlouva pro Česko důležitá i s ohledem na aktuální ruskou agresi vůči Ukrajině a věří, že pro ni bude hlasovat ANO. „Pomohlo by to omezit prostor pro vytváření ruských dezinformačních kampaní,“ je přesvědčen premiér.

    Babišovo hnutí ale stále neví, jestli pro ni zvedne ruku. „Vláda nám napřed musí zodpovědět otázky, které ANO ke smlouvě má a které se týkají případného pobytu amerických vojáků v Česku,“ zdůraznil předseda a dodal, že až poté se rozhodne, jak bude hlasovat.

  • 7.Evropské volby

    Varianta společné kandidatury ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v eurovolbách příští rok v červnu se podle premiéra Fialy vážně zvažuje. „Stále není nic rozhodnuto,“ řekl šéf modrých ptáků. To hnutí ANO půjde za rok samostatně, o lídrovi ale ještě nerozhodlo.

    „Zvažoval jsem kandidovat do evropských voleb, jako lídr. Kandidovat ale nebudu a o tom, kdo to bude, rozhodne hnutí,“ vysvětlil Babiš a vyzval Fialu, aby šel dělat do Bruselu a šéfování vládě přenechal jiným. „Pan premiér by byl skvělý eurokomisař. Neumí to tu totiž řídit,“ dodal. Fiala tato slova považuje na nehorázné.

  • 8.Babiš vyzdvihl Kubu a Skopečka

    Právě útok na šéfa ODS ohledně toho, že by se Fiala měl vzdát křesla premiéra a zamířit do Bruselu, byla od Babiše pořádně „výživná“.

    „Toto je absolutně amatérská vláda. Pan premiér, já jsem mu to řekl před volbami, že se na to nehodí - na toho premiéra. Pan premiér píše krásné knížky - konzervatismus, na to už zapomněl. Protože dneska už je na stejné vlně jako Piráti, extrémní levice, ti chtějí komunismus, že všichni dáme ty statky na hromadu a tam budeme spolu žít, zničit tu Evropu," útočil Babiš i na Piráty.

    Pan premiér by měl předat řízení vlády hejtmanovi Kubovi (jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba - pozn. red.), měl by jít za komisaře místo Jourové a místo Stanjury, nechť si ho vezme do Bruselu, ať tam dá Skopečka (Jan Skopeček, místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS - pozn. red.), to je taky sice asociální odeesák, ale aspoň tomu rozumí. Bartoše nech si vezmou taky do Evropského parlamentu, oni chtějí zničit tu Evropu, a nechá nám někoho, kdo umí čerpat ty fondy. Pan premiér by byl skvělý prezident a skvělý eurokomisař. Vždyť Špidla tam byl taky, takže to je povýšení,“ rozjel se Babiš.

  • 9.Ukrajinská karta

    Šéf ANO se dožadoval, aby stát zveřejnil, jakou částkou dosud pomohl Ukrajině. „Nech konečně řeknou, kolik nás stáli uprchlíci a kolik nás stály zbraně,“ hřímal Babiš a opakoval, že stát na Čechy kašle.

    „Ukrajinskou kartu tu vůbec nevytahujte, to je opravdu odporný populismus a myslím si, že ani vy to nemáte zapotřebí,“ čertil se Fiala a dodal, že částku zveřejňuje pravidelně rezort financí a letos to bude do 40 miliard. „Já jsem pomáhal Ukrajincům, sám, za svoje peníze, já jsem zachránil 1000 Čečenců,“ prohlásil šéf ANO, který se hned vzápětí opravil, že myslel Volyňské Čechy.

  • 10.Na Hradě bez bojů

    Předsedové ODS a hnutí ANO se před včerejší diskusí v TV prima setkali už v pátek na Hradě, kam si je k jednomu stolu pozval prezident Petr Pavel (61). „Nepoprali jsme se. Jsem rád, že jednání proběhlo ve věcné atmosféře, že byla ochota naslouchat a hledat společně cesty. A věřím, že v tom budeme pokračovat,“ zhodnotila před víkendem hlava státu setkání. Bez Pavla však Fiala i Babiš shodili rukavice a pustili se do sebe zostra.

    Video  Pavel, Fiala a Babiš se sešli na Hradě  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 7. června 2023 21:28 )

Parazitují všechna netáhla,které žijí jenom z názo­ru.Tř­eba,­kouře­ní škodí,tak na nich budeme vydělávat.Nebo alkohol škodí,tak na nich můžeme vydělávat,Zdravotní pojišťovna funguje,tak na ni můžeme vydělávat,protože lidem je jedno,na jaké vyšetření je kdo pošle, atd.Ale Babiš k nim nepatří.Bylo by dobré si to uvědomit.Vyrábí jenom jídlo,což mi neumíme,nechceme a ani,většinou, nemůžeme.Prostě služby,něco jako zdravotníci. No a co,když jsme úplně blbý.

pindal ( 7. června 2023 20:44 )

Všichni kapitalisti byli komunistima postiženi,velmi si stěžovali a my jsme jim věřili.Dnes si to vzali zpátky a my jsme zjistili,že na nás nic nezbylo.

roxin ( 7. června 2023 07:02 )

hejhej přesně jak píšeš tací to nepochopí melou to svoje dokolečka dokola a hlava se jim točí.

roxin ( 7. června 2023 06:57 )

Máme nejhoršího premiéra všech dob, ale NIKDY SI TO NEPŘIZNÁ asi má toho "němce" jak se jmenuje?

roxin ( 7. června 2023 06:50 )

Kdyby nemohl být Babiš ve vládě a být premiérem nemohl by kandidovat a voliči by ho nevolili a kdyby nemohl kandidovat na prezidenta fialovci s jejich ÚS rychtou by se o to už postarali...a kdyby fialovci tak moc nechtěli vládnout a vyhrálo by ANO jsem si jista že bychom TAKTO NEDOPADLI!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa