Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš vyzval Fialu k demisi, sám to po duelu schytal. „Milouš Jakeš dneška,“ rýpl si kritik

Aktualizováno -
4. června 2023
21:49
Autor: ČTK, simao - 
4. června 2023
16:04

Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie Terezie Tománkové vyzval Petra Fialu (ODS) k demisi, podle něj by Fiala byl skvělý eurokomisař, ale nikoliv premiér. Jako premiér neumí řídit zemi, míní Babiš. Fiala jeho slova označil za nehorázná. Po podaných rukách ze studia se v přímém přenosu na CNN Prima News v duelu zhádali. I po odvysílání přitom přichází z obou táborů výstřely směrem k tomu druhému. Babiš, který slíbil, že do televizního duelu s Fialou přijde zas, jen ne do Otázek Václava Moravce, čelí např. od lidovců kritice, že je jako „Milouš Jakeš dneška“. A to kvůli přeřeknutí, kdy Babiš hlásil, že „zachránil 1000 Čečenců“, aby se vzápětí opravil na Volyňské Čechy.

„Toto je absolutně amatérská vláda. Pan premiér, já jsem mu to řekl před volbami, že se na to nehodí - na toho premiéra (…) Pan premiér by měl předat řízení vlády hejtmanu Kubovi, měl by jít za komisaře místo Jourové a místo Stanjury, nechť si ho vezme do Bruselu, ať tam dá Skopečka, to je taky sice asociální odesák, ale aspoň tomu rozumí,“ spustil svou rétorickou smršť v Partii na CNN Prima News šéf opozičního ANO Andrej Babiš.

„Pan premiér by byl skvělý prezident a skvělý eurokomisař. Neumí to řídit,“ dodal Babiš.

„Je to trochu nehorázné, určitě nedemokratické a určitě si každý občan udělá obrázek sám. Nezasahujte, pane Babiši, do naší ODS, personální politiky. A hlavně, já chápu, že se vám nelíbí výsledky voleb, nakonec už jste troje prohrál po sobě, ale rozhodují voliči, nerozhodujete vy, kdo bude premiérem a kdo bude dělat další věci,“ kontroval premiér Fiala. Osobních útoků bylo během celého pořadu více. Co na ně aktéři říkali, když zhasly kamery, a jakých se dočkali reakcí?

Fialu Babiš nepřekvapil

Fiala při odchodu z televizního studia uvedl, že ho Babiš v debatě ničím nepřekvapil. „Já jsem se snažil argumentovat věcně, klidně a říkat fakta a výsledky, které naše vláda má, a co chystáme,“ řekl. Babiš byl podle něj místy zbytečně osobní.

„Ale to tak je - když docházejí argumenty a není co říct, tak se uchyluje k osobním útokům. Mě to nijak nezneklidňuje. Myslím, že si každý divák mohl udělat obrázek sám,“ uvedl na dotaz ČTK.

„Pokud jste se dívali na dnešní Partii, tak jste si mohli sami udělat obrázek, kdo chce dostat Česko do formy a kdo chce dobrou budoucnost pro naši zemi. Naše vláda bude pokračovat v rozumné, hodnotové a zodpovědné politice,“ vzkázal Fiala na twitteru.

Babiš: Přijdu sem zas, k Moravcovi ne

„Nevím, kdo to měřil, ale měl jsem méně prostoru,“ zhodnotil debatu Babiš. „Kdyby to někdo měřil na sekundy, tak paní moderátorka měla pocit, že je v té relaci, kde jsou jenom sami dva. Takže moc jsem se nemohl vyjádřit,“ postěžoval si.

Doplnil, že od další účasti v televizních debatách ho to ale neodradilo. „Přijdu sem třeba za rok. K Moravcovi určitě ne,“ dodal v narážce na politický diskusní pořad České televize.

Do Babiše si po debatě rýpl mj. jeho někdejší velký rival Miroslav Kalousek (TOP 09). „Zkuste, prosím, někdo tomu sedmilháři Andrejovi Babišovi vysvětlit, že nejsme v krizi. Jsme v inflaci. A z té se proinvestovat nejde. Tu každý fiskální impuls jenom povzbudí. To jediné, co na ni zabírá, je rozpočtová dieta,“ uvedl Kalousek na twitteru.

Babiš v Partii kritizoval vládu za to, že se nesnaží z krize proinvestovat a že „není pravda, že hrozí nějaký bankrot“.

Babiš jako Jakeš?

„Babiš dneska v debatě nezklamal. Lži, překrucování faktů, nesouvislé myšlenky a osobní útoky… To, že si plete Čechy s Čečenci nebo že osočuje moderátorku, že se moc ptá, to jen korunuje jeho komediální číslo,“ reagoval na twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Andrej Babiš = Milouš Jakeš dneška. Bojlery - brojlery, Češi - Čečenci. Jiná doba, stejní... Fakt toto chcete, aby nám vládlo?“ dodal Zdechovský.

Narážel přitom na Babišova slova, kdy šéf ANO říkal: „Já jsem pomáhal Ukrajincům, sám, za svoje peníze, já jsem zachránil 1000 Čečenců… Volyňských Čechů, pardon. My jsme pomáhali, já to nezpochybňuji. Ale pan premiér se vymlouvá na Ukrajinu.“

Havlíček: Fiala popřel základy ekonomie

Členové ANO pro změnu kritizovali výkon i argumenty Petra Fialy. „Politolog Petr Fiala dnes v diskusi v CNN Prima News popřel základy ekonomie, když mluvil o příčinách inflace. Překvapivě se vymezil i proti závěrům Evropské centrální banky. I to je odpověď, proč jsme během jednoho roku spadli v inflaci na třetí nejhorší pozici v EU,“ míní stínový premiér Babišova hnutí Karel Havlíček (ANO).

„Premiér Fiala dnes v Partii. Aneb, když už ani sami nevěříte tomu, co říkáte, je to prostě vidět...,“ reagoval na střet předsedů exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Komentátor: Babišův pelmel

Politický komentátor Thomas Kulidakis však na CNN Prima News viděl něco jiného. „Babiš své argumenty nevyskládal ani od A po D. Byl to klasický pelmel. Měli jsme ale radost, že Fiala konečně trochu ožil. Nebylo to kožené vystupování, a dokonce naskočil na poměrně konfrontační vlnu,“ uvedl v reakci na duel.

Duel jako výstřel před těžkou sněmovní bitvou

Politolog Kubáček ČTK řekl, že oba zopakovali dlouhodobé argumenty, debatu vnímal za jakousi poziční bitvu. Vydělal na ní, ale podle něj o něco více Fiala, který do ní vstupoval v pozici jednoho z nejméně populárních premiérů od roku 1989 v situaci, kdy se neustále objevují informace o škrtech či zvyšování daní. V situaci, kdy v diskusi zaznívaly nepříjemné věci, argumentoval a nedostal se pod tlak, míní.

Babiš několikrát podle Kubáčka zbytečně naskočil na emoční linku, například při zmínkách o dotacích pro Agrofert, který je součástí jeho svěřenských fondů.

„Tak Andrej Babiš chce, aby vláda Petra Fialy prosazovala zrušení všech dotací v celé EU. Zajímavé, že to neprosazoval jako premiér, když on vedl vládu. Nebo to tenkrát pro něj bylo výhodnější?“ podivoval se nad vyjádřením Babiše ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Andrej Babiš na Primě říká, že všichni rozkradli dotace. Je fajn, že ne všechno, když i na Agrofert zbylo!“ uvedl na twitteru exposlanec ČSSD Václav Votava.

To, že se oba politici po dlouhé době střetli v televizní debatě, považuje politolog Kubáček za prvotní výstřel před děním ve Sněmovně, v níž lze očekávat obstrukce.

Fiala podle Kubáčka chtěl ukázat, že je v dobré politické síle a že je pánem vládního pětikoaličního tábora. Pro Babiše zase bylo důležité ukázat, že se duelu s Fialou nevyhýbá, dokáže jej konfrontovat, udržet ve veřejném prostoru výroky o Fialově drahotě a chudobě, míní. Strategické pro Babiše podle politologa bylo ukázat, že je králem opozice a jediným Fialovým vyzyvatelem.

pindal ( 5. června 2023 18:04 )

To platí pro xiioma,i to před tím.Nechci urážet,hlupáci jsme všichni.Někteří bojují za to čemu věří a někteří už ví a bojují za to aby měli moc pomáhat druhým.Většina lidí bojuje jenom za sebe,že by někdo bojoval za ostatní nechápou,ještě nejsou tak silní.

pindal ( 5. června 2023 17:49 )

Pro hlupáky to opravdu nemá smysl.

pindal ( 5. června 2023 17:47 )

Kychdes,nic jiného tě nenapadlo,jenom bojleři? Že mluvil pravdu jsi nezaznamenal?

pindal ( 5. června 2023 17:42 )

No,to se někdo trefil,pokud přirovnal Babiše k Jakešovi . Milouš Jakeš byl jeden z mála upřímných a pravdivých politiků,i přes jeho přesřeky,byl pravdivý.Také už působil na konci našeho socialismu a věděl o co jde.Každopádně,si myslím,že socialismus byl krok, v před pro lidi,ale vzhledem k velkému množství tzv. dravců jsme se vrátili do kapitalismu. Zase nám vládnou lidi ,kteří myslí jenom na sebe.Ovšem též potřebují lidi,kteří jim budou sloužit.A tak to také štelují.Teprve teď jsem zjistil,že jsem vlastně asi komunista,protože kapitalismus,nic moc,jenom rvač­ka,vál­ky,u­bohos­t.

jikol68 ( 5. června 2023 12:56 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa